Via Ferrata

De aanduiding ‘Via Ferrata’ is een van oorsprong Italiaanse aanduiding voor een ‘ijzeren weg’. Dat wil zeggen een met staalkabels uitgezet parcours langs een rotswand. Deze staalkabels zijn aan de rotswand bevestigd door middel van haken en in eerste instantie bedoeld als beveiliging van de gebruiker. Welkom in de wereld van het alpinisme. Wie wel eens in de Italiaanse Dolomieten is geweest, herinnert zich de Duitse vertaling: ‘Klettersteig’.

Het beklimmen van de wand van Europese problemen en/of het overwinnen van vorige toppen en mijden van diepe kloven in de aandelengrafiek vraagt nu om even aan te haken. De aandelenmarkten zijn vooruitgelopen op de belangrijke speech morgen van de Italiaanse financiele ‘berggids’ die bij iedereen bekend staat als ECB-president Draghi. Hij moet er morgen blijk van geven al het nodige te doen om Europa door de crisis heen te loodsen. Zorg ervoor dat u aangelijnd bent, want ondanks het feit dat er nu allerlei kabels, ladders en ander materiaal wordt geplaatst om de bergen aan problemen veilig te overwinnen, is een uitglijder zo gemaakt.

In de hieronder afgbeelde AEX-grafiek ziet u verschillende rode duimpjes omlaag ten teken van naderende problemen.

 

 

 

 

Op basis van kwantitatieve criteria wordt een technische conditie gesignaleerd die overeenkomt met o.a. 1 november 2007 en 6 juni 2008 toen technische herstelbewegingen in combinatie met het 20-daags gemiddelde begonnen te glijden: het 20-daags gemiddelde krulde naar beneden en een hogere openingskoers hierboven werd aan het einde van de handelsdag om zeep geholpen. De markt gleed weg. Het risico dat de AEX (en andere aandelenindices) spoedig te maken krijgen met kloof in het koersverloop is toegenomen. De dalende weerstandlijn die recent opwaarts is doorbroken zou voor een vangnet moeten zorgen rond een indexstand 322.

DJ Eurostoxx 50 (grafiek vanaf 2010) zet de duim ook omlaag. De kwantitatieve gids waarschuwt voor het betreden van gevaarljik terrein.

 

 

 

 

Naast het grote potentiele (H)oofd(S)chouderpatroon is ook een kleiner hoofschouderpatroon in ontwikkeling.

DJ Eurostoxx 50 op uurbasis vanaf juli 2012

 

 

 

 

Indien de gespannen staalkabel rond 2400 (zie neklijn van het HS-patroon) onverhoopt los schiet, verwacht dan een afdaling naar ca. 2300.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffen

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

In de dynamische modelportefeuille is zoals op 2 september jl. aangegeven het aandeel Apple verkocht ten faveure van de ETFS Phyiscal Silver. De actuele waarden en samenstelling van de portefeuille ziet er als volgt uit:

 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT