De week van Draghi

De korte rente in Zuid-Europa is in korte tijd gehalveerd, hetgeen geleid heeft tot een forse rally in Zuid-Europees staatspapier. Analisten vrezen volgens de media dat Draghi zijn belofte om al het nodige te doen niet kan waarmaken. De financiele markten kijken deze week daarom met spanning uit naar aankomende donderdag om te horen dat de Europese Centrale Bank (ECB) inderdaad tot een nieuwe opkoopronde van staatsleningen overgaat.

De euro heeft geprofiteerd van de hoop op ingrepen door de ECB en bevindt zich nu aan de bovenkant van een dalend trendkanaal ten opzichte van de US Dollar (zie grafiek vanaf 2011)

 

 

 

 

Een weerstand is een weerstand totdat het tegendeel blijkt. Dit is de boodschap aan hen die zich afvragen of het herstel voor de euro deze week haar spreekwoordelijke ‘Waterloo’ vindt. Anders gezegd, de dalende trendlijn zou voor terugkerend aanbod moeten zorgen op basis van de aanname dat een trend de neiging vertoont zich voor te zetten. Een objectieve check op basis van een combinatie van het 20-/120-daags koersgemiddelde illustreert oranje gekleurde candles, waardoor het nog te vroeg/gevaarlijk is om positief te worden voor de euro.

 

 

 

 

Zolang het 20-daags koersgemiddelde onder het 120-daags koersgemiddelde beweegt weet de valutahandelaar dat nu speculeren op een opwaartse uitbraak ‘tegen de neergaande stroom inroeien’ is. Desondanks is er toch hoop, want in de grafiek op weekbasis meten de ‘directional movement indicatoren’ (DMI) rond het dieptepunt dit jaar vraagkrachten die net zo laag uitvielen als rondom de vorige belangrijke dieptepunten in de EUR/USD (zie grafiek op weekbasis DMI onderin). Een belangrijke meerjarige steunlijn is ook succesvol getest.

 

 

 

 

CONCLUSIE: Het is nog te vroeg om te veronderstellen dat de euro er weer bovenop gaat komen, maar de directional movement indicator geeft aanleiding om rekening te houden met een stijging van de euro. Immers, de kracht van de trend gemeten aan de hand van de blauwe ADX-lijn is gepiekt, waardoor de kansen zijn toegenomen dat de euro voorlopig zijn bodem heeft gezien.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician