Puntdak in DAX

Nu toch alle aandacht van de beleggers uitgaat naar wat architect Ben Bernanke vanmiddag in de V.S. te vertellen heeft, gaat vandaag de aandacht even kort uit naar de aandelenindex bij onze oosterburen. De hoogste koersnotering deze week (tot dusver) in de DAX ligt lager dan de hoogste koersnotering vorige week en de piek vorig week ligt hoger dan het hoogste niveau een week eerder. Er is in de DAX een puntdak gevormd (zie weekgrafiek). Uit de candlestick-grafiek blijkt dat vorige week de slotkoers lager lag dan de weeksluiting een week eerder, terwijl de DAX in de week daarvoor was gestegen. Vindt u het moeilijk om te begrijpen wat hier staat, probeer dan met potlood en liniaal zin voor zin op papier te schetsen. U krijgt dan een lijngrafiek te zien, waaruit blijkt dat er zich een top heeft gevormd.

DAX weekly candle vanaf 2011

 

 

 

 

DAX lijngrafiek op weekbasis vanaf 2011

 

 

 

 

U herkent de top via de ‘knik’ naar beneden onmiddellijk. Als u dus een top objectief wilt herkennen, dan is dit een eerste begin.

DAX lijngrafiek op dagbasis vanaf juni 2012

 

 

 

 

Bodems zijn het spiegelbeeld van toppen. Voor optimistische trendvolgers is van belang dat er sprake is van een proces van opeenvolgende hogere toppen en opeenvolgende hogere bodems. Vanaf het dieptepunt in juni is op dagbasis het proces van hogere bodems zichtbaar. Een verstoring in dit proces doet zich voor als de slotkoers onder de laatste zichtbare bodem wegzakt. Dat is een eerste waarschuwing dat het dak begint te lekken. Een tweede waarschuwing komt in de vorm van een lagere top (zie 27 augustus jl.) en een derde waarschuwing komt daarna zodra de beurskoers onder de lagere bodem wegzakt. Er lekt dus geld weg als gevolg van aanbod die de vraag begint te overheersen.

DAX stijgend trendkanaal vanaf juni 2012

 

 

 

 

Het stijgende trendkanaal (zie stippellijnen) kan worden beschouwd als de linkerhelft van een puntdakconstructie. Deze draagbalk heeft in de DAX-grafiek een dikte van ca. 450 punten (steun rond 6750 / weerstand rond 7200). Pas verdere scheuren in de balk, waardoor de DAX onder de 6750 noteert, wordt de lekkage vervelend. Het aanpakken van het ‘probleem’ is voor iedereen die onder de pannen van de DAX een positie aanhoudt erg persoonlijk. De ene eigenaar gaat gelijk met de alabastine proberen het lek te dichten, terwijl de andere eigenaar de siuatie nog wel even aankijkt.

De vraag is of u een plan heeft bedacht om ervoor te zorgen dat u grip houdt op de ontwikkeling op de wijze zoals dat bij u persoonlijk past. LOEF Technische Analyse signaleert de verzwakking in de DAX, maar dat wil nog niet zeggen dat hij zich zorgen maakt. Wilt u meer weten, meld u zich dan aan voor het webinar aankomende maandag 3 september om 21:00 uur door een mail te sturen naar mail@edwardloef.com o.v.v. ‘aanmelding webinar’. U krijgt dan een toelichting op de beleggingsfilosofie van LOEF Technische Analyse.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valuta

 

 

 

 

 

 

 

De dynamische Portefeuille (startdatum begin deze week) op basis van slotkoersen d.d. 30 augustus 2012 ziet er als volgt uit:

 

 

 

 

 

 

 

EINDE UPDATE