Morgen Jackson Hole 16:00 uur

De financiele markten nemen een afwachtende houding aan in aanloop naar de speech van Ben Bernanke morgen in Jackson Hole (Wyoming, USA) die om 16:00 uur begint. Tot die tijd hoeft u geen spectaculaire dingen te verwachten, behalve dan de mogelijkheid van een ‘Black Swan’. Aandelenindices in de Verenigde Staten noteren om en nabij de hoogste koersniveaus van dit jaar. De vraag is of de voorman van het Amerikaanse Stelsel van Centrale Banken, de Federal Reserve (Fed), morgen een volgende kwantitatieve verruimingsronde zal aankondigen. Hoe slechter het gaat met de economie, hoe enthousiaster de beleggers hopen dat de Fed zal ingrijpen. Slechts nieuws is goed nieuws. Maar goed nieuws is ook goed nieuws, want gisteren gepubliceerde meevallende Amerikaanse macro-economische data (lees: opwaartse herziening van de Amerikaanse economische groei in het tweede kwartaal) zou volgens de media de stemming op de beurs steunen. Anders gezegd, de markt wil niet omlaag.

De performancestatistieken van de S&P 500 index vanaf 1950 geven echter aanleiding om voorzichtiger zijn. De maand september is niet alleen voor de S&P 500 index de slechtste maand van het kalenderjaar, maar ook voor de andere bekende beursindices. De maanden oktober t/m december blijken daarentegen de sterkste beursstatistieken te vertonen. Gemiddeld verliest de S&P 500 index in september -0,5% aan waarde (bron: Hirsch Stock Traders Almanac 2012), maar vervolgens mag in het vierde kwartaal een stijgng worden verwacht tegen de +4%.

 

 

 

 

 

 

Ned Davis Research, een gerenommeerd instituut met veel aandacht voor de technische analyse, heeft het koersgedrag van de S&P 500 index in kaart gebracht in de jaren waarin de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben plaatsgevonden. In het rood ziet u hieronder de koersontwikkeling van de S&P 500 index dit jaar bijgewerkt t/m half augustus en in het blauw het gemiddeld koersverloop in de jaren van de presidentsverkiezingen.

 

 

 

 

 

 

CONCLUSIE:

De chartist zou op basis van de statistieken willen aannemen dat de speech van Ben Bernanke Wall Street een excuus geeft om winst te nemen.

S&P 500 index in 2012 op dagbasis

 

 

 

 

Een correctie in de S&P 500 index is volgens de methode LOEF toegestaan zolang het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert. Een daling van de S&P 500 index onder het 120-daags gemiddelde (< 1367) zou de stijgende steunlijn doen breken en vraagtekens doen stellen bij de vooruitzichten voor het vierde kwartaal dit jaar. Korte termijn zwakte richting 1370 biedt nieuwe instapkansen. Hier liggen ook de eerste twee koerstoppen van juli die na de uitbraak eind juli als steun acteerden.

De trendoverzichten volgen voor 10:00 uur

Trenstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren (VS)

 

 

 

Trendstatus grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

Asset Allocatie op dagbasis (= relatieve sterkte versus aandelen)

 

 

 

 

 

STATUS Dynamische modelportefeuille

 

 

 

 

 

 

 

Geen wijzigingen…let op HEINZ…flirt met historische weerstandniveaus (all time highs)….

EINDE BERICHT