Een ‘bull’ van zilver

Het kan verkeren, zie Bredero ooit. Lange tijd stonden de prijzen van de edele metalen onder druk. Twee weken geleden nog bleek dat hedgefunds hun posities in zilver aan het afbouwen waren, omdat de groei in de wereld vertraagt. Naar verluid wordt ca. 53% van het zilver aangewend voor gebruik in apparaten en producten. Ondertussen is bekend geworden dat de Chinese fabrieksorders waren gedaald naar het laagste niveau van de laatste 9 maanden en is de Japanse export met -8% op jaarbasis teruggevallen. Volgens de financiele meda houdt de krimp in de eurozone nog aan en zou in de V.S. de Federal Reserve klaar staan om nieuwe stimuleringsacties af te kondigen. Dat betekent dat de Amerikaanse dollar onder druk komt en daarvan kunnen de edele metalen profiteren.

Tussen december 2008 en juni 2011 kocht de Federal Reserve 2,3 triljoen dollar aan schuld op tijdens de rondes van kwantitatieve verruiming. De prijs van zilver verdrievoudigde gedurende deze periode. Het lijkt erop dat beleggers anticiperen op de befaamde jaarlijkse ‘Jackson Hole Speech’ van Ben Bernanke in de hoop dat er nieuwe stimuleringsactiess worden aangekondigt. De kans erop lijkt hoog. Enerzijds zou dit blijken uit de laatste notulen (= fundamenteel) , anderzijds pleiten de performancestatistieken voor de goud- en zilverprijs op maandbasis voor de juistheid van deze bullish gedachtengang (= kwantitatief).

Maandstatistieken zilverprijs vanaf 1964

 

 

 

 

 

 

De maand september blijkt de zilverprijs gemiddeld het hardst te stijgen. Na een dipje in oktober zou de prijs van zilver gedurende vijf maanden op rij zich op basis van de maandstatistieken gunstig kunnen gaan ontwikkelen. Afgelopen week steeg de prijs van zilver met ca. 9%.

De maandstatistieken voor de goudprijs zijn het beste in de periode augustus t/m februari, waarbij de maand september de meest positieve rendementen heeft geboekt als we de cijfers vanaf 1975 beoordelen (…hiervoor geen data beschikbaar, excuses).

Goudprijs maandstatistieken vanaf 1975

 

 

 

 

 

 

In de wekelijkse relatieve performance vergelijking op asset allocatie niveau begint de SPDR Gold Trust nu beter te presteren dan wereldwijd onroerend goed (zie overzicht). Alleen de grondstoffenindex presteert al vijf weken relatief beter en wereldwijd acteren de aandelen sinds twee weken relatief beter. Schuldpapier blijft al zeven weken bij de goudprijs achter. Bijna alle asset-classes bevinden zich nu in een stijgende trend. De prijs van zilver begint de prijs van goud te outperformen (zie grafiek).

 

 

 

 

 

 

 

 

Grafiek zilverprijs op weekbasis t.o.v. goudprijs (continuous futures) vanaf 2007

 

 

 

 

 

LOEF DYNAMISCHE TA-PORTEFEUILLE 

Met ingang van vandaag vult LOEF Technische Analyse een nieuwe modelportefeuille in op basis van de richting van de trends en het relatieve sterkte concept. Dat wil zeggen, nadat op basis van vijf ETF’s de richting en de relatieve sterkte (op weekbasis) is bepaald, wordt vervolgens gekeken naar de regionale en nationale beursontwikkelingen en daarna sectoraal alsmede op individueel fondsniveau de keuzes gemaakt. De dynamische modelportefeuille kan dagelijks wijzigen!

Vandaag zullen de volgende posities worden ingenomen:

 

 

 

 

 

 

 

Neem a.u.b. kennis van de disclaimer. De dynamische modelportefeuille is niet bedoeld als persoonlijk advies, maar weerspiegelt slechts de keuzes die LOEF Technische Analyse maakt.

Trendfase Asset Allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase bedrijfssectoren Europa & V.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase commodities

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase valutaparen

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trenstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenprijzen

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT om 09:37 uur