‘Golden Cross’ in goud

Aan de opmars van goud kwam een jaar geleden iets boven $ 1900 per troy ounce een einde (zie grafiek). Rond $ 1535 zijn in de afgelopen 12 maanden bodems gevormd. Tot begin deze week was er per saldo sprake van een proces van lagere toppen. Aan dit proces lijkt een einde te zijn gekomen nu de goudprijs uit de dalende trend lijkt te willen uitstijgen. De technische verbetering werd gisteren in kwantitatieve zin bevestigdt door een ‘golden cross’ in het 20-daags en 120-daags prijsgemiddelde. De stijging van de euro (lees: daling van de Amerikaanse dollar) lijkt hiermee verband te houden (zie zwarte koersontwikkeling). Er is een hoge mate van correlatie tussen het koersverloop van het edele metaal en de goudprijs.

Goudprijs vanaf 2011 

 

 

 

 

Aan de dalende trend van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar is evenwel nog geen einde gekomen. Er is nog een weerstand rond $ 1,27 te overwinnen om de dalende trend van de euro naar boven om te buigen. Een interessant plaatje is de goudprijs omgerekend naar euro’s.

Goudprijs in euro’s vanaf 2011

 

 

 

 

De goudprijs in euro’s is uitgebroken uit een symmetrische driehoek waarbinnen de goudbulls en goudbears elkaar enige tijd in wankel evenwicht hielden. Eind juli brak de euro uit boven de dalende weerstandlijn, waarmee feitelijk het signaal wordt gegeven dat de goudbulls sterker worden. De enige kanttekening is de bearish ‘rising wedge’ die nu een verdere opmars in de weg lijkt te staan. In elk geval lijkt de goudprijs aanstalten te maken om de opwaartse trend weer op te pakken. Alleen een daling onder $ 1290 (en onder de voormalige dalende weerstandlijn) zou deze waarneming ontkrachten. Dat is een risico van $ 1325,90 (aktuele prijs) naar $ 1290 = $ 35,90 ofwel een koersrisico van nog geen 3%. Dat biedt perspectieven!

Hieronder volgen de trendoverzichten.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 index

 

 

 

 

Trendstatus grondstoffenprijzen

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen