Weerstanden overwinnen

De Amerikaanse S&P 500 index, de Europese DJ Stoxx 600 index en de AEX staan voor de opgave om belangrijke weerstandniveaus te overwinnen. Eergisteren werd in de AEX een ‘sell greed’-signaal afgegeven. Een kwantitatieve set van regels bespeurde teveel optimisme op grond waarvan winstnemingen waren te verwachten. Vandaag belandde de AEX-index even onder de 330-puntengrens. Een ‘buy’-signaal wordt geactiveerd omdat de beurskoers in een stijgende trend een moment van zwakte toont onder het 20-daags koersgemidelde. De paarse glijdende stop loss grens die op basis van de beweeglijkheid van de AEX dient als risicogrens voor hausseposities ligt thans op 324,22. Korte termijn speculanten kunnen dit niveau als risicogrens hanteren. Lange termijn beleggers kunnen het 120-daags gemiddelde rond 312 als zodanig gebruiken.

 

 

 

 

De vraag is in hoeverre de AEX (en overige beursindices) erin zullen slagen om de weerstanden gevormd door de koerstoppen eerder dit jaar binnenkort opwaarts te passeren. Op wereldschaal (zie grafiek) tenderen vraag en aanbod in de laatste maanden naar elkaar toe. De bearish contouren van het (H)oofd(S)chouderpatroon in de MSCI USD World index beginnen na de laatste rally te vervagen, tenzij per direct de beurskoersen nu wereldwijd weer rechtsomkeert maken.

MSCI USD World index op weekbasis vanaf 2006

 

 

 

 

De Amerikaanse S&P 500 index (zie grafiek hieronder in het blauw) vertoont een lange termijn bearish rising wedge, terwijl de CBOE VIX index (in het zwart) nu met toenemde volumes (in het rood) opveert van lage meterstanden die in het verleden nog wel eens samenvielen met markttoppen.

CBOE VIX op dagbasis vanaf 2006

 

 

 

 

Het wordt nu spannend om te zien of de pullback in de Spaanse IBEX-35 index na voltooiing van het W-patroon de kracht weet op te brengen om de stijgende trend na de ‘golden cross’ in de koersgemiddelden na vandaag op te pakken.

IBEX-35 index op dagbasis vanaf 2011

 

 

 

 

Met name de koersstijging van de Bund future vandaag vraagt om een blik op de koersgrafiek.

Bund future vanaf 2011

 

 

 

 

Hoewel de beleggingscategorie aandelen recent relatief beter presteerden dan de veilige gewaande Duitse en Amerikaanse staatsobligaties blijkt uit de koersgrafieken dat de vastrentende waarden nog niet overboord zijn gegooid. De Amerikaanse 30-jaars staatslening (zie onder) ligt ‘technisch’ nog ongeschonden in een opgaande trend.

30-jaars US T-Bond vanaf 2011

 

 

 

 

De US Dollar Index belandde onder het 120-daags koersgemiddelde. Sinds de bodem vorig jaar fungeerde het 120-daags koersgemiddelde telkens als een soort vangnet van waaruit nieuwe herstelbewegingen werden ingezet.

US Dollar index vanaf 2011

 

 

 

 

LOEF Technische Analyse adviseert zoveel mogelijk de richting van de trends te respecteren (aan de hand van vooraf bepaalde criteria), totdat het tegendeel wordt aangetoond. Aandelenbeleggers sorteren voor op doorzettend herstel, maar de obligatie en de valutamarkt is nog niet helemaal overtuigd. Er zijn dus nog wat weerstanden te overwinnen.