Geslaagde reanimatie?

Op 25 juli jl. opende de Europese DJ Stoxx 600 Banks bij een indexstand op 120,59 de handelsdag. De Europese banksector was op dat moment hard op weg om een (H)oofd(S)choudercontinuatiepatroon af te ronden op basis waarvan een koersimplosie was te verwachten. De ernst van de situatie was klaarblijkelijk ook doorgedrongen tot ECB-president Draghi die een dag later aangaf om binnen zijn mandaat ‘ready to do whatever it takes to preserve the common currency union’. De euro noteerde op 24 juli op het laagste niveau van dit jaar. Draghi’s magische woorden ‘al het nodige’ te doen hebben geleid tot een geslaagde reanimatie. Het Financieele Dagblad meldde vanochtend dat de rente in Zuid-Europa daalt dankzij toezeggingen van Draghi om kortlopende obligaties in de markt zal opkopen (hoewel de wijze waarop en de mate van steun door Duitsland nog met vraagtekens is omgeven).

De koersgrafieken en afgeleide technische indicatoren, zoals de voortschrijdende koersgemiddelden, laten zien dat de belofte van Draghi de banksector voorlopig heeft gered en dat is in elk geval hoopvol. In de eerste plaats vertoont het trendoverzicht van de Europese DJ Stoxx 600 sectoren dat sinds het dieptepunt in de Europese banksector deze sector het sterkst heeft geprofiteerd (zie overzicht actuele trendstatus)

 

 

 

 

De groene pijl rechts van de kolom (LT) signaleert een lange termijn verbetering van de Europese banksector. Het ‘K’oopsignaal in de Europese banksector wordt verklaard door de positieve kruising van het 20-daags koersgemiddelde boven het 120-daags koersgemiddelde (zie grafiek onder).

DJ Stoxx 600 Banks vanaf augustus 2009  

 

 

 

 

Positieve kruisingen in de koersgemiddelden zijn een kwantitatieve manier om verbeteringen te signaleren. Of deze verbeteringen een duurzaam karakter hebben zal nog moeten blijken. Sinds augustus 2009 blijken de oplevingen tijdelijk van karakter. In relatieve zin (zie paarse lijn onder) ten opzichte van de brede DJ Stoxx 600 index maakt de recente opleving nog bijster weinig indruk.

 

 

 

 

Op weekbasis leidt het koersherstel tot een relatief koopsignaal in de groen/zwarte MACD afgeleid van de relatieve sterktelijn en is er sprake van een positieve divergentie in MACD (zie stijgende lichtgroene lijn in de grafiek)

 

 

 

 

De hoop dat de Europese banksector de kwalen overleefd lijkt door de positieve divergentie nu meer gerechtvaardigd dan in het verleden. Wat de technische analyse nu graag wil zien is een opwaartse uitbraak van de euro uit het dalende trendkanaal boven het (rode) 120-daags koersgemiddelde (zie onder).

EUR/USD vanaf 2011

 

 

 

 

Zodra de euro boven $ 1,27 gaat noteren dan lijkt de euro de crisis in de Europa te overleven. En dan zijn we er nog niet, want aan de andere kant van de oceaan schijnt naar verluid de Federal Reserve klaar te staan voor stimuleringsacties om daar de boel overeind te houden. Gelukkig is ook in de V.S. sprake van een EHBO-post. Wordt vervolgd…

NB

De update vandaag is door onvoorziene omstandigheden pas na 15.30 uur bijgewerkt. Welgemeende excuses voor het ongemak.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenprijzen

*** door een data-error vandaag geen update. excuses hiervoor ***

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

WIJZIGINGEN LOEF TA-MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

De actuele portefeuille wordt geheel geliquideerd ten behoeve van een nieuwe opzet. Nadere details volgen dit weekend.

Volledigheidshalve treft u van de genoemde openstaande posities hieronder een technische status aan:

iShares Barclays 20+ Yr Treasury Bond Fund (overgangsfase van bullish naar bearish, zie recente zwarte candles)

 

 

 

 

MS Market Vectors Double Short Euro ETN (correctie binnen de hoofdtrend)

 

 

 

 

Proshares Ultrashort Silver (overgangsfase van bullish naar bearish, zie zwarte candles)

 

 

 

 

SPDR Dow Jones Global Real Estate (stijgende trend intact. Let op potentieel mislukte opwaartse uitbraak en bearish rising wedge).

 

 

 

 

EINDE BERICHT