Aandacht voor sectorrotatie

Beleggers hopen dat de centrale bankiers in de wereld stimuleringsmaatregelen nemen waardoor de armageddon scenario’s van drie maanden geleden slechts een slechte droom zal blijken te zijn. Uit het koersgedrag in de financiele markten blijkt in elk geval dat het vertrouwen weer helemaal terug is. De AEX sloot op 335,92 nabij het hoogtepunt van eerder dit jaar in maart en dat geldt ook voor de breder samengestelde en daardoor meer representatieve Europese DJ Stoxx 600 index. De Europese beursgraadmeter sloot op 272,58 en dat nipt onder de intraday koerspiek van 16 maart jl. op 272,86. In de Verenigde Staten sloot de S&P 500 index op 1413,17 na een intraday high op 1426,62. De top uit maart op 1422,35 werd intraday getest, maar de S&P 500 index sloot uiteindelijk in de min. Rond de koerstoppen van dit jaar mag enige aarzeling worden verwacht. Winstnemingen zouden niet mogen verbazen. Het 20-daags gemiddelde in de beursindices zou als glijdende indicator voor nieuwe instapkansen kunnen fungeren.

Uit de wekelijkse technische analyse naar relatieve sterkte blijkt o.a. dat in Europa de automobielsector, de banken, basis resources en industrials beginnen aan te trekken. In de S&P 500 index werd in de industrials een relatief koopsignaal gesignaleerd. Aan beide kanten van de oceaan lijkt het dus zinvol om naar industriele waarden met kopersogen te gaan kijken. Relatieve verzwakkingen op weekbasis deden zich in de afgelopen twee weken voor in de sectoren health care alsmede voeding en drank. Beleggers draaien hun posities uit de zgn. ‘non-cyclicals’ ten gunste van de cyclische waarden. Het is een signaal waar aandacht aan besteed moet worden in het kader van performance-metingen en vergelijkingen. Wanneer u de ambitie heeft om de markt te verslaan en aandelen raken weer in de mode dan zal gekozen moeten worden voor datgene wat ‘hip’ is. Het relatieve koopsignaal in de ‘industrials’ aan beide kanten van de oceaan geeft een excuus om vooral te kijken naar Europese industriele waarden, mede omdat het valutarisico op korte termijn van een verzwakkende US dollar anders een remmende factor zal blijken. De US dollar is immers een vluchthaven in onzekere tijden, maar die onzekerheid lijkt nu (even) af te nemen. Of dit allemaal gerechtvaardigd is of niet zal uiteraard nog moeten blijken, maar datzelfde geldt achteraf beschouwd ook voor de doemscenario’s drie maanden geleden. Wat anders kan men doen dan veranderingen (in trends) signaleren, deze te respecteren en ten slotte…ernaar te handelen.

DJ Stoxx 600 Industrial sector (+ relatieve sterkte versus HealthCare en Food & Beverage) op weekbasis vanaf 2007

 

 

 

 

 

Aan deze update wordt gewerkt…

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

NB

In het overzicht van de landenindices presteren met uitzondering van de Mexicaanse aandelenbeurs de genoemde aandelenindices relatief beter dan de AEX….echter op weekbasis (niet getoond) is dit niet het geval. Op weekbasis wordt wel een relatieve inhaalslag gemeten in de CAC-40, IBEX-35 en FTSE/MIB-30.  Zoek derhalve de individuele aandelen uit de hiervoor genoemde sectoren die relatief sterk aantrekken.

Trendstatus Grondstoffen

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen