De trendfasen verbeteren alom

Wie terugkomt van vakantie en verkoeling zoekt in de wereld van grote trendmatige bewegingen zal constateren dat drie van de vijf grote ETF’s op asset-allocatieniveau in stijgende trends bewegen. In de afgelopen week ging met name de olieprijs verder omhoog met als gevolg een relatief goede prestatie in de iShares S&P GSCI Commodity-Indexed Trust. Deze index presteert in de laatse weken van de vijf ETF’s in het overzicht (zie onder) het beste. De beleggingscategorie aandelen bevindt zich wereldwijd in een bodemproces, waarbij met name de opkomende landen het koersherstel remmen. Het koersherstel in de iShares MSCI ACWI Index Fund leverde in de afgelopen week een relatief koopsignaal op ten koste van de SPDR Dow Jones Global Real Estate. De vastrentende waarden beginnen uit de gratie te geraken. In de afgelopen drie weken (zie overzicht hieronder) blijven de prestaties van de iShares Barclays Aggregate Bond Fund achter ten opzichte van de vier andere ETF’s. De SPDR Gold Trust bevindt zich nog in een dalende hoofdtrend, echter sinds drie weken (zie overzicht) presteert de ETF op het edele metaal relatief sterker dan de iShares Barclays Aggregate Bond Fund.

 

 

 

 

 

 

 

 

CONCLUSIE…de grondstoffenprijzen nemen de leiding in het koersherstel gevolgd door de aandelenkoersen wereldwijd. Onroerend goed neemt ‘globaal’ nu in relatieve zin een middenpositie in. De goudprijs lijkt van plan om de dalende trend opwaarts om te buigen ten koste van obligaties. De veilige haven vertegenwoordigd door de iShares Barclays Aggregate Bond Fund raakt nu achterop.

De AEX bevindt zich in een stijgende trend en betreedt thans het ‘weerstandgebied’. Het beleid blijft gericht op ‘kopen op zwakte’ met respect voor de stijgende trend.

 

 

 

 

 

 

Trendfasen asset allocatie (instrumenten / ETF’s)

 

 

 

 

 

 

 

Trendfasen landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendfasen sectoren Europe & V.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfasen grondstoffenprijzen

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren Europa

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren (VS)

 

 

 

 

Trendstatus grondstoffenprijzen

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

MEDEDELING

De modelportefeuille zal in de loop van de komende week geheel worden herzien.

EINDE BERICHT