Overtuigende argumenten

Wanneer koopt of verkoopt een belegger op de beurs? Waarschijnlijk omdat deze belegger vertrouwen heeft in de transactie. Waarom heeft die belegger vertrouwen? Waar wordt het vertrouwen op gebaseerd? LOEF Technische Analyse zou heel wat argumenten kunnen aanvoeren waarom er wordt gekocht of wordt verkocht. Al wordt de ware reden niet zelden pas achteraf duidelijk. Vorige week donderdag daalden de aandelenkoersen omdat de woorden van ECB-president Draghi niet overtuigden, maar een dag later zou dit wel het geval zijn. Vanochtend werd op de Nederlandse zakenzender RTLZ nog de vraag gesteld aan een econoom of hij het verband begreep tussen de economie en de beurskoersen. De AEX nadert immers in rap tempo het recordniveau van dit jaar, terwijl de financiele wereld ongeduldig uitkijkt naar het moment waarop de centrale bankiers in de V.S. en in Europa met (nieuwe/krachtiger) stimuleringsmaatregelen komen om de wereld te behoeden voor een wereldwijde recessie (of depressie?).

De argumenten die worden aangevoerd om koersstijgingen of -dalingen te verklaren zijn begrijpelijk, maar voor de technisch analist feitelijk een ‘non-issue’. De gevolgen van de argumenten worden uiteindelijk zichtbaar via beursnoteringen waarvan een koersgrafiek is te construeren. De koersontwikkeling weerspiegelt hoe per saldo wordt gedacht. Wat elk individu ervan denkt is een gekleurd verhaal: een subjectieve beleving die ongetwijfeld mede wordt bepaald door onze persoonlijke ervaringen. LOEF Technische Analyse zoekt naar overtuigende argumenten om koop- en verkoopsignalen te vertrouwen. Op basis van trendvolgende technieken, zijnde de combinatie van de beurskoers en een 20-daaags en 120-daags koersgemiddelde, wordt de trend in kaart gebracht voor het bepalen van de strategie en de daarbij horende (trendvolgende) tactiek. Als de trend stijgend is, dan is ‘kopen op zwakte’ zinvol en als de trend dalend is, dan is ‘verkopen op sterkte’ zinvol. De momenten waarop dit geschiedt vereisen ook weer beslisregels (zie onder).  Met de opgedane ervaring groeit het vertrouwen in de aanpak.

AIR FRANCE-KLM vanaf juni 2012

 

 

 

 

Bij het aandeel AIR FRANCE-KLM is de trend sinds kort weer stijgend en werd op 3 augustus jl. een ‘buy & hold’-signaal gegeven. Aan het einde van deze handelsdag bleek de slotkoers boven de openingskoers te liggen, terwijl het aandeel een dag eerder op de laagste stand in vier handelsdagen sloot. Het aandeel AIR-FRANCE-KLM presteert ook  beter dan de AEX-index (zie relatieve sterkte lijn en afgeleide MACD). LOEF Technische Analyse weet niet waar deze vlucht in het aandeel eindigt, maar de specifieke handelsregels moeten u als belegger overtuigen.

*** in verband met vakantieverlof verschijnt tot 20 augustus a.s. slechts een beperkte update *** (dank voor uw begrip)

Vandaag een update beperkt tot de AEX/AMX en de LOEF Modelportefeuille

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

LOEF TA MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

Twee stop loss signalen dwingen afscheid te nemen van de long positiies in de iShares Barclays 20+ yr Treasury Bond Fund (tickersymbool TLT) en MS Market Vectors Double Short Euro ETN (tickersymbool DRR). De TLT heeft een mislukte opwaartste uitbraak laten zien en breekt de stijgende steunlijn af (zie chart onder). De DRR daalde onder de koerstop van mei en heeft een lagere top gevormd. De posities worden verkocht. Eerdaags zal een herbelegging plaatsvinden.

iShares Barclays 20+ yr Treasury Bond Fund (tickersymbool TLT) in 2012

 

 

 

 

MS Market Vectors Double Short Euro ETN (tickersymbool DRR).

 

 

 

 

De posities worden vanmiddag verkocht tegen de openingskoersen op Wall Street.

EINDE BERICHT