Technische status AEX

De AEX bevindt zich sinds 23 juli in een (mechanisch) groengekleurd gebied na de opwaartse kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde. Na deze ‘golden cross’ is de lange termijn trend weer stijgend. De richting van de lange termijn trend is van belang voor beleggers. De meer offensief/speculatief ingestelde beleggers hebben de brug naar aandelen al overgestoken toen het sein in de dagelijkse candles nog op oranje stond en het 20-daags gemiddelde begon te stijgen (na 14 juni jl.). Deze lef is achteraf beschouwd beloond, maar het getuigt wel van moed wanneer de dalende hellingshoek van het 120-daags gemiddelde recent in ogenschouw wordt genomen. De risico’s van een nieuwe terugval worden bij een dalend 120-daags gemiddelde zwaar gewogen en het tactisch beleid was daardoor recent nog  gericht op ‘verkopen op sterkte’.

Ondertussen zijn zowel het 20-daags als het 120-daags koergemiddelde stijgend en noteert de AEX boven deze gemiddelden: de trend is sinds kort weer stijgend en het tactisch beleid is daarom na de golden cross gericht op ‘kopen op zwakte’. De AEX is opgeveerd vanaf een dieptepunt vorige week op 321,77 waarmee de top van 19 juli jl. op 322,64 de rol van oude weerstand heeft ingewisseld als nieuwe steun. De eerste steun ligt duts rond 322. De tweede steun vinden op de bodem van 25 juli jl. op 311,13. Het lange termijn 120-daags gemiddelde noteert thans op 311,13 welke van belang is als vangnet voor lange termijn beleggers die nu een long positie in de AEX aanhouden.  De top in maart dit jaar op 337,20 acteert nu als eerste weerstand. Het mechanische ‘buy & hold’-signaal vorige week vrijdag blijft boven het 20-daags gemiddelde van kracht.

AEX vanaf 2012 op dagbasis