Attention…mind your head please

Zou ECB-president een klap van de malle molen hebben gehad toen hij vorige week iets riep over ‘al het nodige’ te doen zich niet realiserend hoe deze boodschap over zou komen? Of zijn de beleggers gewoon ‘zo stom’ om telkens op te veren zodra er iets hoopgevends wordt gezegd met enkel en alleen als resultaat om weer het hoofd te stoten? Beste mensen, denk om uw hoofd. Denk zelf na en voorkom impulsieve handelingen (of uitspraken). Dat laatste tussen haakjes is een goedbedoeld advies voor de autoriteiten die over ons financiele systeem zouden moeten waken. Volgens de pers blijken Draghi’s woorden voorlopig loze woorden. Een ‘losse flodder’ uit een denkbeeldige bazooka. Of als u vandaag leest onze minister De Jager drie landen de mes op de keel gaat zetten om ze aan de afspraken te houden. De kamer schaart zich achter het eurobeleid. Zouden onze landsbestuurders zich in hun hoofd wel goed realiseren wat ons boven het hoofd hangt?

Vorige week werd in op deze plek duidelijk gemaakt ‘om zeer selectief met uw beleggingskeuzes om te gaan en altijd over een ‘exit’-niveau te hebben nagedacht voordat u een ‘entry’ in de financiele markten doet’. Als Draghi ‘onverkende wateren’ gaat betreden en u zich afvraagt wat dat voor u persoonlijk betekent denk dan aan het onbekende gebouw dat u binnen gaat. Waar hangen de ‘exit’-borden? Of u gaat op reis naar een onbekende vakantiebestemming via een nog onbekende vlieghaven. ‘Mind your steps’ hoort u dan misschien zeggen.

Impulsief gedrag leidt tot interessante koersgrafieken. Neem als voorbeeld de koersontwikkeling van de EUR/USD op basis van 30 minuten (zie onder)

 

 

 

 

EUR/USD-grafiek op dagbasis vanaf juli 2012

 

 

 

 

De koersgrafieken hierboven zijn gepubliceerd in de ochtend van vrijdag 3 augustus.

De euro heeft gisteren geprobeerd opwaarts uit te breken, maar stootte het hoofd. In de financiele media kunt u dit weekend alles lezen over de economische macro-cijfers die in de Verenigde Staten in de loop van de middag zijn gepubliceerd. Belangrijker evenwel is de nieuwe poging van de euro om te herstellen (zie grafiek op basis van 30-minuten bijgewerkt t/m 23:00 uur)

 

 

 

 

De vraag is of de euro opnieuw het hoofd stoot. Er is genoeg (fundamentele reden) om de euro ‘short’ te zitten, maar een opwaartse uitbraak door het plafond (zie chart) betekent wellicht tijdelijk ‘uitstel van executie’. Zoals u na de publicatie van het (H)oofd(S)chouderpatroon gisteren weet is het moment genaderd waarop er koppen gaan rollen. De euro heeft met het doorbreken van de neklijn het hoofd bij de quillotine gebracht en de ‘beulen’ staan klaar om de euro te onthoofden. Beleggers moeten nu het hoofd koel houden en geen verkeerde beslissingen nemen. En als die worden genomen, weet dan wat de maximale pijngrens mag zijn.

Dit weekend volgt een update met een actuele stand van zaken omtrent de trends in de verschillende asset classes.