ECB’s waterkanon

Een opgaande trend wordt gesignaleerd bij een proces van hogere toppen en hogere bodems. De hogere bodems illustreren een situatie waarbij de kopers bereid zijn om tegen hogere prijzen in te stappen, waardoor het aanbod door de verkopers wordt opgevangen. Zodra in dit proces een lagere top tot stand komt (hetgeen uiteraard het beste is te zien in een koersgrafiek), dan geeft dit aan dat de verkopers haast hebben met verkopen: zij wachten een stijging naar de laatste top niet af, maar nemen genoegen met een lagere verkoopopbrengst. Wanneer het aanbod zo hoog is dat het koersniveau van de laatste bodem neerwaarts wordt gepasseerd, dan wordt duidelijk dat de categorie kopers rond deze vorige bodem met verliezen worden geconfronteerd. Deze daling zorgt voor stress bij de kopers, omdat de acties gericht op een voortzetting van de stijgende trend niet uitkomt. De lagere top en lagere bodem na de hoogste top is een concrete aanwijzing voor de verandering in het krachtenveld tussen vraag en aanbod.

In de koersgrafiek van de euro – US dollar werd dit proces twee jaar geleden duidelijk (zie grafiek op kwartaalbasis). Oplevingen daarna leverden geen hogere toppen meer op. Sterker nog, de euro noteert hedenochtend op $ 1,2245 (iets na 09:00 uur) en dat is fractioneel boven de slotkoers van het tweede kwartaal twee jaar geleden (30 juni 2010: $ 1,2236). Een stijgende trendlijn langs de bodems van 31 maart 2002, 30 juni 2010 en 31 december 2011 is inmiddels neerwaarts doorbroken, hetgeen wijst op een verzwakking in de belangstelling voor de euro.

Het (H)oofd(S)chouderpatroon in de EUR/USD dat zich uitstrekt over vele jaren is een proces van topvorming en dit jarenlange opgebouwde krachtenveld moet worden tegengehouden door de Europese Centrale Bank. ECB-president Draghi heeft recent aangegeven ‘Whatever it takes’ te ondernemen, maar tot nu toe zijn alle stimuleringsacties sinds het uitbreken van de crisis in 2007 een druppel geweest op de gloeiendheet geworden dienblad van opgestapelde schulden en wederzijdse verplichtingen. De financiele markten spreken over ‘grote kanonnen’ die Ben Bernanke zou kunnen gaan inzetten en het moment waarop Mario Draghi de ‘bazooka’ inzet.

Van de dreigende oorlogstaal van de Centrale bankiers is LOEF Technische Analyse in het geheel niet onder de indruk. Afgaande op het koerspatroon in de EUR/USD-grafiek zijn de alle bedachte oplossingen zo langzamer uitgewerkt. ‘OP = OP’ kunt u deze zomer lezen in de vitrine van de lokale speelgoedwinkel. De centrale bankiers staan met naar het persoonlijk oordeel van LOEF met een waterpistool in handen of iets soortgelijks wat indruk moet maken. Af en toe levert dat een nat pak op, maar nadat de effecten van de stimuleringsinjecties zijn opgedroogd, komt de euro uiteindelijk droog te staan. En wat droog staat, dat verdort.

Het (H)oofd(S)chouderpatroon in de EUR/USD ‘voorspelt’ een koersdaling van de euro naar de dieptepunten van begin deze eeuw. De neklijn is gebroken, een waterige terugschietpoging is mogelijk, maar bereid u zich uiteindelijk maar voor op een nat pak voor iedereen die nog een belang heeft in de euro. De uitspraak ‘Never fight the FED’ of ‘Never fight the ECB’ heeft slechts tijdelijk enige betekenis.

EUR/USD grafiek op kwartaalbasis vanaf 1993

 

 

 

 

In de koersgrafiek op dagbasis geven trendvolgende¬†en countertrendsignalen op tactische momenten aan wanneer te kopen op zwakte en/of te verkopen op sterkte. De meest recente signalen voor de¬†EUR/USD staan op ‘SELL’.

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30 stocks

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT