Stand van zaken 31 juli 2012

Weer een maand voorbij. Beleggers en analisten hebben zo hun ijkpunten om de tussenstand op te maken. Een maand geleden werd op deze site melding gemaakt van een zwanenzang. Hieronder volgt hetgeen werd opgemerkt:

CITAAT 1 juli 2012: ‘De laatste handelsdag van de maand juni, het tweede kwartaal en eerste helft van 2012 werd afgesloten met een jubelstemming op de financiele markten. Tijdens een cruciale Europese top is besloten om probleembanken rechtstreeks van een liquiditeiteninfuus te voorzien, waarbij de Europese Centrale Bank toezicht op de gezondheid van Europese financiele instellingen gaat houden lijkt – getuige de reactie in de markt – de ‘markt’ gerust te stellen. Dat hierover nog het nodige geregeld moet worden lijkt er (even) niet (meer) toe te doen. Het enige dat LOEF hierover kwijt wil is voor de goede verstaander met jarenlange beleggingservaring een schot voor open doel…wie of wat houdt er straks toezicht op de toezichthouder? En zou dat voldoende vertrouwen wekken?

Een maand later weet ook de ECB-president Draghi dat er inderdaad ‘het nodige geregeld moet worden’ getuige zijn recente verklaring ‘Whatever it takes’ te doen om de eurocrisis te bezweren. In de maand juli is de AEX-index met 6,2% in waarde gestegen. Vergelijk dit koersresultaat met de resultaen van andere beursindices hieronder:

 

 

 

 

 

 

 

De AEX-index heeft bovengemiddeld goed gepresteerd. De problemen zitten in China, Spanje, Italie en Griekenland afgaande op de performance in juli.  Gemeten over heel 2012 neemt de AEX-index een plaats in het midden in (zie overzicht):

 

 

 

 

 

 

 

In hoeverre de AEX in staat zal zijn om de stijgende lijn vast te houden is een goede vraag aan elke chartist, maar LOEF zou willen zeggen ‘kijk naar de markt, volg je (trendvolgende) methodiek en wees flexibel’. Op dit moment blijkt uit het koersverloop van de AEX-index en de iBoxx EU Sovereign Netherlands Index Overall Price chart dat sinds eind begin vorige maand de AEX en Nederlandse obligatiemarkt niet langer tegengesteld bewegen. Het is een situatie die doet denken aan de hoop die beleggers eind november vorig jaar werd gegeven door ingrijpen van zeven centrale bankiers in hun pogingen om het vertrouwen in de financiele markten te herstellen. Zowel de AEX steeg in de maand(en) erna met als gevolg een ‘golden cross’ in de 20/120-daags koersgemiddelden van de beursgraadmeter als de Nederlandse staatsobligaties. De stijgende trend in de iBoxx EU Sovereign Netherlands Index is volledig intact en hieruit blijkt nog altijd een voorkeur voor Nederlands staatspapier.

 

 

 

 

Maar alles is relatief, want ten opzichte van april vorig jaar is de AEX gedaald en zijn Nederlandse staatsleningen gestegen, maar de obligatiekoersen noteren nu onder het hoogtepunt van twee maanden geleden, terwijl de AEX is gestegen van 281 naar 326,47. Afhankelijk van uw persoonlijke risicoprofiel en beleggingshorizon zal de vraag beantwoord moeten worden hoe kort u op de bal wenst te spelen en welke technieken u gebruikt om tijdig op de dynamiek in de koersbewegingen in te spelen. Geen gemakkelijke opgave, maar LOEF Technische Analyse heeft voor u een tip:

Wanneer u gewend bent om laag te kopen met het doel om hoger te verkopen en gelooft in de trendvolgende beleggingsfilosofie van de technische analyse maak dan het onderscheid tussen stijgende, dalende en zijwaartse (neutrale) trends. De dalende en zijwaartse trend voegen geen waarde toe, rest dus een focus op stijgende trends. Zijn er meerdere stijgende trends waaruit u een keuze dient te maken beoordeel dan de situatie relatief. Hoe dat eruit ziet kunt u misschien vermoeden. Heeft u geen idee, kijk dan even in het besloten deel van deze website

De roze relatieve sterktelijn van de AEX-index ten opzichte van de Nederlandse 7,5% staatslening per 2023 is stijgend en lijkt het pad te volgen van begin dit jaar (ze roze lijn + afgeleide groen/zwarte MACD).

 

 

 

 

De Nederlandse aandelenmarkt presteert thans sterker dan Nederlands staatspapier, maar beiden gaan omhoog. Afhankelijk van uw risicotolerantie kunt u voor het een of de ander kiezen of beiden tegelijk. In het laatste geval zou voor de korte termijn het belang in aandelen zwaarder mogen wegen.  Welke aandelen u kiest…raadpleeg het trendoverzicht hieronder:

Aan deze update wordt gewerkt….

Trendstatus AEX aandelen

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL 20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW 30 stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

S&P 500 sectoren

 

 

 

 

EINDE BERICHT