Alle informatie zit in de koers

Wanneer op de voorpagina van de krant of een opinieblad wordt gesproken over ‘paniek’ of ‘pessimisme’ dan is de kans groot dat voorafgaand aan deze uitingen van sentiment de beurskoersen zijn gedaald. Vaak blijken chocoladedikke letters op de cover een contra-indicator te zijn. Vandaag lezen we op de voorpagina van De Telegraaf ‘Beurs herwint vertrouwen’ en vet onderstreept ‘Euforie om euro‘. Het nieuws volgt de actualiteit. Als voorspeller valt er e.e.a. af te dingen. Het Financieele Dagblad schrijft vandaag over ‘Twijfels over houdbaarheid van optimisme op Europese beurzen. ECB kan hooggespannen verwachtingen over interventies mogelijk niet waarmaken’.

Alle informatie zit in de beurskoers. Dit is de eerste van de drie uitgangspunten van de technische analyse. Rest ons slechts eerbiedig de richting van de beurskoers te respecteren. Dat wil zeggen, trends herkennen met behulp van trendlijnen en proberen patronen te herkennen. In de AEX-grafiek vanaf 2009 zien we beurskoers gisteren een uitbraakpoging ondernemen boven een dalende weerstandlijn. De AEX noteert boven een 20-daags en 120-daags koersgemiddelde. De trend is stijgend.

AEX op dagbasis vanaf 2009

 

 

 

 

In de Amerikaanse S&P 500 index op maandbasis (vanaf 2006) tekent zich een (bearish) ‘rising wedge’ af. Deze stijgende wigformatie wijst op een naderende einde van de stijgende trend, omdat 1) dit een kenmerk is van stijgende wigpatronen en 2) de 14-maand’s RSI (in het rood over de S&P 500 index heen geprojecteerd) tijdens de top in 2012 een lagere top heeft gevormd dan ruim een jaar geleden. Deze negatieve divergentie is tijdens een ‘rising wedge’ een bevestiging van een verzwakking in de vraag. De verzwakking in de vraag komt ook tot uitdrukking door de hellingshoek van de weerstandlijn van het wigpatroon die vlakker verloopt.

Een ‘rising wedge’ in de S&P 500 index in afgelopen maanden

 

 

 

 

 

Op 3 of 6 augustus zijn er 89 handelsdagen verstreken sinds de top in de S&P 500 index dit jaar. Het moment nadert waarop de S&P 500 index mogelijk een (Fibonacci-)draaipunt vindt. De boodschap aan de lezers: verhoog uw stop loss grenzen onder hausse-posities in aandelen. Mogelijk zwemmen aandelenbeleggers nu (wereldwijd) in een fuik.

In de Europese DJ Stoxx 600 index is een verbredingstopformatie in ontwikkeling. De top gisteren flirt met een dalende (gestippelde) weerstandlijn afkomstig van de top in 2007.¬† Een verbredingstop wijst op een toename in de koersuitslagen en dat wijst op onrust. De Amerikaanse minister van financien, Timothy Geithner, is gisteren naar Europa gevlogen voor overleg met de Duitse minister van financien, Wolfgang Schauble, en met ECB-president Draghi. LOEF Technische Analyse is benieuwd of deze drie wijze mannen ook in een fuik zijn beland en vooral het antwoord op de vraag als dat zo is….hoe komen we er dan uit? Luister naar de markt. Die heeft doorgaans gelijk (ook al vinden wij van niet).

DJ Stoxx 600 index met verbredingstopformatie

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50 stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30 stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren (Europa)

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren (V.S.)

 

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT