Al het nodige…

Zou de Europese Centrale Bank president Mario Draghi het gisteren eindelijk hebben doorgekregen (of gelezen hebben) dat er geen solidariteit is om de eurocrisis op te lossen? Tijdens een speech in Londen zei de ECB-president binnen zijn mandaat ‘ready to do whatever it takes to preserve teh common-currency union’. Mario Draghi realiseert zich dat zijn kersverse baan bij de Europese Centrale Bank in gevaar komt. Als er straks geen euro meer is, dan is er geen Europese Centrale Bank meer. De euro rechtvaardigt het bestaansrecht van de Europese Centrale Bank.

De Europese Centrale Bank heeft de mogelijkheid onbeperkt geld bij te drukken. De woorden van Draghi zijn een oorlogsverklaring aan hen die het voortbetaan van de euro bedreigen. Alles is geoorloofd om een wanordelijke ineenstorting nu te voorkomen. Dat is wat ECB-president zei. LOEF Technische Analyse is erg benieuwd of de ECB bij machte is om de neerwaartse spiraal in de banken- en landencrisis een halt toe te roepen. Dat kan alleen als het vertrouwen in ‘the lender of last resort’ niet geschaad wordt. Even googlen op ‘Weimar republiek’ en u krijgt een indruk wat de werkelijke waarde is van het bankbiljet als de bazooka geld blijft spuwen….

De euforie op de aandelenmarkten direct na de drie woorden ‘whatever it takes’ leidt ertoe dat LOEF Technische Analyse al het nodige zal ondernemen om het marktgedrag te doorgronden. Niet de geldpers maar de koersgrafiek zijn het belangrijkste wapen. Hieruit blijkt op basis van de slotkoersen van donderdag 26 juli het volgende:

DAX op weekbasis + relatieve sterkte versus Bund future vanaf 2007

 

 

 

 

De groen/zwarte MACD-indicator op weekbasis afgeleid van de relatieve sterkte ten opzichte van de Duitse Bund vertoont een opwaartse kruising. Hierdoor wordt het sein voor aandelen bijna veilig gegeven (zie onder). Het sein voor de DAX op dagbasis staat nog niet op groen.

 

 

 

 

De landenklok gebaseerd op de slotkoers en de afgeleide 20-/120-daags gemiddelden kwalificeren de fasen nu als volgt:

 

 

 

 

 

 

 

De gebruikelijke trendoverzichten worden in het besloten deel getoond. Ter illustratie van de handelssignalen op indexniveau en de status van de korte en lange termijn trend worden de volgende veranderingen geconstateerd:

 

 

 

 

 

 

 

Op weekbasis wordt op basis van relatieve sterkte een koopsignaal gegeven voor de Europese DJ Stoxx 600 index ten opzichte van de Duitse Bund future.  In de Verenigde Staten nadert het 20-daags koersgemiddelde (zie grafiek) het moment om boven het 120-daags koersgemiddelde te gaan kruisen.

S&P 500 index op dagbasis vanaf 2011

 

 

 

 

 

Op weekbasis is de SPDR S&P 500 ETF Trust ten opzichte van de iShares 10-20 yr Treasury Bond nog in een staat van underperformance (zie onder)

 

 

 

 

 

In de AEX-grafiek heeft de ‘golden cross’ begin deze week geleid tot een drietal opeenvolgende ‘koop’-signalen (zie grafiek). In het kader van risicomanagement is een groene trapsgewijze stop loss ingetekend die van belang is voor degenen die zich long gepositioneerd hebben en/of long posities innemen. De stop loss voor de AEX onder long posities ligt thans op 309,75. De gap die begin deze week werd geslagen is gisteren gesloten. De stop loss is van belang in het kader de gap die tussen 298,43 en 301,86 ontstond op 29 juni jl. (mocht de manipulatie van de ECB in het monetaire transmissiesysteem uitgewerkt raken).

AEX ingezoomd vanaf begin juni jl.

 

 

 

 

 

Tot slot…het technisch beeld voor aandelen op wereldschaal via de iShares MSCI All Countries World Index ten opzichte van de iShares Barclays Aggregate Bond Fund op weekbasis (ter vermijding van ‘de waan van de dag’).

 

 

 

 

Op wereldschaal is het bepaald nog geen uitgemaakte zaak de al het nodige dat de ECB onderneemt ook soelaas zal bieden. Het (H)oofd(S)chouderpatroon is nog niet verminkt en de oranje candles (zie legenda) wijzen nog steeds op een technisch herstel in plaats van een stijgende trend. In relatieve zin is er nog geen positieve kruising in de groen/zwarte MACD-indicator afgeleid van de relatieve sterkte versus de beleggingscategorie obligaties. De conclusie luidt dan ook om zeer selectief met uw beleggingskeuzes om te gaan en altijd over een ‘exit’-niveau te hebben nagedacht voordat u een ‘entry’ in de financiele markten doet. Dit weekend meer informatie over de kansen en bedreigingen.

Legenda kleuren in de grafiek

 

Hieronder volgt een overzicht van de status van diverse trends en handelssignalen op basis van de (slot)koersen van 26 juli jl.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50 index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen