Het oog van de orkaan

Op 5 juni jl. werd op deze website het volgende geconstateerd: ‘Verschillende assets schieten momenteel te ver door in hun trends op grond waarvan een tegengestelde reactie elk moment kan inzetten’. In de Duitse Bunds werd (tijdelijk) winst genomen en de S&P 500 index startte een herstelbeweging na een dag eerder het laagste koersniveau van dit jaar te hebben opgezocht. Op 7 juni werd voor de aandelenmarkt gesproken over een ‘bear markt rally’ en voorts werd met het oog op een positieve divergentie in de RSI van de iShares MSCI All Countries World Index aangegeven dat de kans bestond dat het herstel meer betekenis zou krijgen dan de vorige oplevingen.

Het herstel heeft inderdaad langer geduurd dan begin vorige maand verwacht en kreeg meer betekenis. In de weekendupdates werd melding gemaakt van koersstijgingen boven het 120-daags gemiddelde, waardoor dalende trends het predikaat ‘bodemproces’ verdienden. De extra stappen naar een stijgende trend waren tot nu toe een brug te ver (behalve recentelijk voor de AEX). De regelmatige bezoeker/lezer van de informatie op deze site heeft in dit verband kennis kunnen nemen van toenemende nodige frustraties omtrent wel/niet terugkeren van de verkoopdruk in de aandelenmarkten. Vorige week werd op de website van IEX dan ook de knuppel in het hoenderhok gegooid met een column over een ‘gestoorde aandelenmarkt’. Los van de waan van alle dag bevalt het beter om de grote lijnen vast te houden, omdat de korte termijn trend – door Charles Dow aangeduid als minst belangrijke beweging (korter dan 3 weken) bloot staat aan manipulatie en andere ruis die het beeld tijdelijk verstoren. Op 8 juni werd de pullback in de euro naar de neklijn van een groot (H)oofd(S)chouderpatroon omschreven als ‘het weekend dat de euro viel’ (zie grafiek). De nekslag was gegeven…de benen die de euro dragen zijn sindsdien aan het wankelen geslagen.

EUR/USD vanaf 2011

 

 

 

 

Op 9 juni werd het illustere ‘3 Peaks and Domed House’-patroon besproken en er is op dit moment weinig aanleiding om het patroon negeren. In de grafiek van Amerikaanse S&P 500 information technology sector wijzen de rode en oranje kleuren van de dagelijkse bewegingen vrijwel voortdurend op een gevaarlijke marktconditie. De toren van het verdoemde huis staat nog altijd op instorten.

S&P 500 Information Technology sector

 

 

 

 

 

Op 14 juni werd gewaarschuwd voor een orkaan in de financiele wereld, maar deze hint viel naar het zich laat aanzien nu midden in het oog van de orkaan. Iets anders is het volgende. Op 25 april dit jaar meldde persbureau Dow Jones dat Wall Street hoger was gesloten mede vanwege de positieve impuls die Apple gaf aan de technologiefondsen na het presenteren van beter dan verwachte kwartaalresultaten nabeur. Op 26 april kopte Het Financieele Dagblad ‘Nasdaq boven 3000 door Apple’ (de nettowinst was met 94% gestegen en de omzet met 59%). In de voorbereiding vande column over Charting in het kwartaalblad ‘TRADERSCLUB MAGAZINE’ (editie mei 2012) was het aandeel Apple onderwerp van bespreking (zie snapshot onder). Daarin werd het volgende vastgesteld:

 

 

 

 

 

Voor meer informatie over dit vakblad surft u naar www.tradersclub.nl

Het aandeel Apple zal op basis van de koersnoteringen nabeurs op woensdag 25 juli waarschijnlijk een stijgende steunlijn breken (zie daling -5,5%)

 

 

Het aandeel Apple zal het 120-daags gemiddelde testen/breken (zie chart op basis van slotkoersen). De Money-Flow indicator heeft de laatste rallypoging niet ondersteund (zie lagere top rode lijn bovenin de grafiek). Een koersdailng van Apple overeenkomstig het geschetste beeld begin deze eeuw kan de toren van het ‘domed house’-patroon doen wankelen. Zeker als er nog andere krachten in de orkaan zich laten gelden (lees: escalatie eurocrisis).

Chart Apple Inc. vanaf juli 2011 + Money Flow Indicator 

 

 

 

 

 

ALGEMENE TIP … WEES SELECTIEF

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendstatus LOEF TA MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT