Informatie over WXY

Vandaag een toelichting op fonds WXY en andere beursgenoteerde aandelen. Vorige week schreef ik in mijn column op de website www.iex.nl dat de aandelenmarkt ‘gestoord’ was. De vele conflicterende signalen waarover op de website van LOEF Technische Analyse regelmatig verslag is gedaan verklaren de confronterende opmerking/constatering. In de AEX gebeurde er vandaag iets wat om een toelichting vraagt. In het besloten deel van deze site worden doorgaans trendoverzichten weergegeven voorzien van opwaartse of neerwaartse veranderingen in de korte en lange termijn trends. Daarnaast worden er ‘K’oop en ‘V’erkoopsignalen gegenereerd op basis van vooraf gedefinieerde criteria. Ook worden in relatieve zin de koop- en verkoopsignalen afgegeven, zodat de doe-het-zelf belegger naar hartelust zelf prioriteiten kan maken in de volgorde van kansen en bedreigingen.

Trendoverzicht AEX-aandelen op basis van slotkoersen d.d. 23 juli 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het trendoverzicht van de AEX zien we slechts acht (8) fonsen in een lange termijn opgaande trend geklassificeerd. Als gevolg van de daling in de AEX ( – 2,1%) worden vijf verkoopsignalen afgegeven en drie koopsignalen (zie kolom TAKV). Maar liefst 13 aandelen  zakten onder het 20-daags gemiddelde, waarbij in drie aandelen sprake is van een correctie in een lange termijn stijgende trend (zijnde Reed Elsevier, Unibail-Rodamco en Unilever). De twee laatstgenoemde aandelen worden beloond met een koop-signaal. Twee aandelen krijgen een relatief koopsignaal ten opzichte van de AEX. Dit zijn de aandelen Philips en Royal Dutch Shell. Beide aandelen bevinden zich in een korte en lange termijn stijgende trend. Het aandeel ASML Holding en Heineken bewegen ook stijgende korte en lange termijn trends. Deze vier aandelen krijgen een positieve relatieve sterkte waardering (zie plus in kolom RS). Deze relatieve koopsignalen deden zich voor in ASML Holding 3 dagen geleden, in Heineken 1 handelsdag geleden en Philips en Royal Dutch Shell activeren de relatieve koop vandaag.  Een aandeel als Air France-KLM bevindt zich in een korte en lange termijn dalende trend, presteert al vier dagen ondermaats tein opzichte van de AEX en krijgt vandaag een verkoopsignaal.

Met deze informatie bent u in staat om snel het kaf van het spreekwoordelijke koren te scheiden. Kiest u voor aandeel ABC of gaat uw voorkeur uit naar fonds WXY ? Als u bullish bent maakt u andere keuzes dan wanneer u bearish bent. LOEF Technische Analyse veronderstelt dat u als doe-het-zelf belegger niet graag de les gelezen wordt wat u wel of niet moet doen. Als dat anders is, dan kunt beter kiezen voor vermogensbeheer op basis van de methode LOEF. Laat gerust weten of u hiervoor belangstelling heeft.

Opmerkelijk feit is dat er slechts 8 fondsen in een lange termijn stijgende trend bewegen en de AEX-index vandaag een ‘K’oopsignaal afgeeft. Het koopsignaal wordt geactiveerd dankzij een positieve kruising van het 20-daags (simpel) koersgemiddelde boven het 120-daags (simpel) koersgemiddelde (zie grafiek)

AEX vanaf december 2012 met mechanische signalen

 

 

 

 

Het ‘long bull’-signaal is een trendvolgend handelssignaal naar aanleiding van de ‘golden cross’ die vandaag heeft plaatsgevonden. De handelssignalen in de grafiek zijn bedoeld als een ‘routeplanner’ voor de chartist. Het staat de chartist vrij om de signalen op te volgen of te negeren of als gevolg van voortschrijdend inzicht aan te passen. Na een positieve kruising van het 2o-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde is het trendvolgende beleid gericht op ‘kopen op zwakte’ en in omgekeerde richting geldt uiteraard ‘verkopen op sterkte’. Tussentijds kan het zinvol zijn om long- of shortsignalen te stoppen (zie ‘stop long’ en ‘stop short’-signalen).

De vraag is deze….als de AEX een ‘long’-signaal afgeeft dan is dit per defintie bullish. Maar er is natuurlijk weinig voor nodig om de AEX onder beide gemiddelden te doen belanden. In dat geval zullen de candles zwart kleuren overeenkomstig de condities van begin april (= beurskoers onder het 120-daags gemiddelde en 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde). U kunt hieruit afleiden dat het niet zo eenvoudig is om een ‘one size fits all’-oplossing te vinden voor elke denkbare situatie. Sterker nog, de kennis van de chartist dwingt zelfs rekening te houden met een WXY-patroon (zie onder illustratie). Dit patroon is niet bullish, maar bearish.

 

 

 

 

 

In praktijk is de WXY-zigzag een combinatie van twee a-b-c zigzag patronen. Er is een gerede kans dat wij hiervan nu getuige zijn (zie grafiek AEX). Het patroon komt voort uit de Elliott Wave Theorie en opvallend aan de draai naar beneden is het moment waarop dit plaats vindt. De top wordt 89 handelsdagen gezet na de top dit jaar, terwijl de bodem 55 handelsdagen na de top dit jaat tot stand komt. U weet…de getallen 55 en 89 behoren toe aan de Fibonacci-getallenreeks.

 

 

 

 

Het zijn dit soort patronen uit het boekje op grond waarvan het bij tijd en wijlen lastig is om duidelijk aan te geven welke interpretatie de juiste is. De subjectieve patroonherkenning en de objectieve handelscriterai zijn soms met elkaar in conflict. Wie het ‘long bull’-signaal opvolgt, doet dat idealiter op zeer selectieve wijze en wel in die aandelen die in absolute en relatieve zin positieve technische conditie tonen.

LOEF Technische Analyse hoopt u met deze informatie (en met de trendoverzichten en signalen in het besloten deel) aan de juiste kant van de streep te houden. Deze informatie is hopelijk beter toepasbaar dan de hoop en vrees waar menig belegger die het financiele nieuws volgt dagelijks mee geconfronteerd wordt.

De Amerikaanse S&P 500 index (zie onder) vertoont een bearish ‘rising wedge’ op grond waarvan een neerwaartse uitbraak mag worden verwacht en dit jaar minimaal een test van het dieptepunt. De daling onder het 20-daags en 120-daags gemiddelde kleurt de candle rood. Deze conditie is vergelijkbaar met die van 15 juli vorig jaar.

S&P 500 index vanaf 2011

 

 

 

 

De Europese DJ Stoxx 600 kleurt om dezelfde reden rood (zie ingezoomd vanaf begin maart 2012).

 

 

 

 

De opgaande trend gedefinieerd door een proces van hogere bodems werd gisteren getest. Een stijging van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde is nog geen feit. Het recente optimisme op de beurs is om die reden nog discutabel. Zeker in het licht van de nekslag in de euro en de ingezette rallyfase van het solide staatspapier in deze wereld.

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50 index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

De aktuele samenstelling van de LOEF TA Modelportefeuille ziet er als volgt uit (slotkoersen 23 juli 2012):

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT