LOEF Timing, Trends & Tactics nieuwsbrief

Met ingang van dit weekend kunnen belangstellenden in de beleggingsfilosofie van de technische analyse zich aanmelden voor een wekelijkse nieuwsbrief, getiteld ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’. In deze nieuwsbrief wordt een samenvatting gegeven van de laatste ontwikkelingen in de beurskoersen die de aandacht van LOEF Technische Analyse opeisen. Belangstellenden kunnen zich kostenloos en geheel vrijblijvend aanmelden (of afmelden) door een verzoek via email te sturen naar mail@edwardloef.com onder vermelding van uw naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en email-adres.

Nieuwsbrief ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’

De verstrekte informatie is in uitgebreidere zin dagelijks te volgen in het publieke deel van deze site. Voor specifieke informatie en (dageljikse) updates van de actuele technische status van trends en trendsignalen kunt u overigens het beste terecht in het besloten (betaalde) deel van deze site. Of dit voor u relevant genoeg is kunt u via een kostenloos proefabonnement (met een duur van een week) zelf ervaren. De informatie op deze site is bedoeld voor de doe-het-zelf belegger die op basis van de methode LOEF objectief inzicht wil krijgen in de (dagelijkse) veranderingen in de trends van beurskoersen.

Technische Modelportefeuille

In het eerste weekend van elke maand zal in de wekelijkse nieuwsbrief een technische modelportefeuille worden getoond. Tussentijdse wijzigingen worden in principe uitsluitend gecommuniceerd in het besloten deel van de website onder verwijzing naar de getoonde overzichten van trendsignalen en trendfasen. Deze modelportefeuille dient niet te worden opgevat als persoonlijk advies (raadplaag de disclaimer), maar mocht u op zoek zijn naar een vorm van vermogensbeheer op basis van de methode LOEF neemt u dan a.u.b. contact op voor een verwijzing naar (geheel vrijblijvende introductie bij) een onafhankelijke zelfstandig vermogensbeheerder die bekend is met de beleggingsfilosofie van LOEF Technische Analyse.

Bespreking actueel technisch marktbeeld

Een week geleden werd het volgende op deze website vermeld: ‘….meer dan de helft van de Nederlandse beleggers ‘doe-het-zelvers’ zijn en niet van plan is om een expert te raadplegen.Met name op het gebied van beleggingskeuzes en assetallocatie is de Nederlander overtuigd van zijn eigen kunnen” (bron: Het Financieele Dagblad 25 juni 2012). Het grote probleem is echter dat deze doe-het-zelvers hun doelstellingen niet halen’. De doe-het-zelf beleggers kiezen doorgaans of voor fundamentele analyse of voor technische analyse, want menig belegger ziet beide technieken als water en vuur. Vakgenoot Harry Geels geeft overigens in het weekblad BELEGGERS BELANGEN een aantal argumenten aan dat deze twee zielen goed samen kunnen gaan. LOEF Technische Analyse houdt evenwel vast aan een uitspraak van John Murphy: ‘Chart reading becomes a short-cut form of fundamental analysis’, want volgens de definitie van de technische analyse worden de ‘fundamentals’ in de beurskoers weerspiegeld. EEN GOEDE REDEN OM VOORAL DE TRENDOVERZICHTEN IN HET BESLOTEN DEEL VAN DEZE SITE TE BESTUDEREN.

Het is volgens de chartist pur sang volstrekt onzinnig om af te gaan op de fundamentele argumenten in de financiele media. Want hoe moet u nu weten welke informaite het zwaarst moet wegen? Neem als voorbeeld de publicatie afgelopen woensdag in De Financiele Telegraaf (zie onder). De Amerikaanse bankpresident zou de boel voor beleggers verpesten en tegelijkertijd de beurzen in de Verenigde Staten liften. Klaarblijkelijk hangt de verklaring voor de oorzaken van de koersdalingen of -stijgingen af van de journalist of het tijdstip van schrijven.

De Financiele Telegraaf (DFT) d.d. 18 juli 2012

 

 

 

 

 

Als er iemand zou moeten weten hoe het gesteld is met de (Amerikaanse) economie, dan zou het de voorzitter van de Federal Reserve – Ben Bernaanke – moeten zijn, maar hij is enerzijds somber, maar anderzijds niet zo somber om al in actie te komen. Als u op de krantenberichten afgaat wat u moet doen, wordt u niet veel wijzer. ‘IMF waarschuwt dat er veel haast is geboden’ (DFT 17/7), ‘Begrotingsravijn VS bedreigt ook rest van de wereld’ (FD 18/7), ‘Huizenmarkt in VS leeft op’ (FD 19/7), ‘Meevallende cijfers verdringen zorgen over crisis’ (DFT 19/7). ‘VS-beurzen veren op’ (19/7).‘Baas Wereldbank ziet weer recessie’ (DFT 20/7),  ‘Technology stuwt beurs’ (DFT 20/7), ‘Beurzen VS in mineur’ (DFT 21/7). ‘Spanje deelt klap uit. Spaanse koorts begint epidemie te worden’ (DFT 21/7), ‘Aandelen stijgen tegen de klippen op’ (FD 21/7) en ‘Europa houdt Dow in de min’ (FD 21/7).

Op de website IEX schreef ondergetekende technisch analist dat de aandelenmarkt ‘gestoord’ is. Vanuit een Elliott Wave Perspective is bekend dat ‘tweede golven’ (zie grafiek Dow Jones Industrial Average) leiden tot een overdosis aan ongerechtvaardigd optimisme (dat de bulls weer terugzijn van weggeweest). De neerwaartse reactie in de Dow Jones Industrial Average afgelopen vrijdag onder het 120-daags koersgemiddelde houdt nog altijd in dat de recente pogingen om een bodemproces te voltooien zijn mislukt (zie oranje candles). Deze neerwaartse reactie kan/mag volgens het theorieboek worden aangeduid als eerste stap van golf iii van golf (3) omlaag. Indien juist geanalyseerd staat er dan een geweldige koersdaling in de planning. Tijdtechnisch beschouwd staat er rond het Fibonacci-getal 89 een draaipunt ‘gepland’.

Dow Jones Industrial Average in 2012

 

 

 

 

VEEL BELANGRIJKER NOG DAN DE DAGELIJKSE WISSELINGEN TUSSEN HOOP EN VREES IS DE AANDACHT VOOR DE ASSET ALLOCATIE VAN EEN BELEGGINGSPORTEFEUILLE…..IN DE WEKELIJKSE UPDATE VAN DE VIJF BELANGRIJKSTE EXCHANGE TRADED FUNDS (ETF’S) IN HET BESLOTEN DEEL BLIJKT OF U WEL OF NIET IN DE CATEGORIE AANDELEN ZOU ‘MOETEN’ ZITTEN. NEEM EEN PROEFABONNEMENT EN AANSCHOUW MET EIGEN OGEN.

In het kader van de asset allocatie treft u hieronder een nieuw overzicht aan dat wekelijks zal worden gepubliceerd. Het is een overzicht op basis van de aktuele en historische onderlinge relatieve sterkte analyses van de in het overzicht genoemde ETF’s.

 

 

 

 

 

 

 

 

Toelichting: u ziet vijf verschillende ETF’s die 5x als afzonderlijke benchmark worden gehanteerd ten opzichte van de overige ETF’s inclusief vermelding van de status van de trendfase. Uit de trendfase blijkt o.a. dat de obligaties en internationaal vastgoed momenteel in een stijgende trend bewegen. Ten opzichte van de iShares MSCI All Countries World Index Fund blijven de grondstoffenmarkten nog altijd relatief onaantrekkelijk (zie 12 kolommen met min-tekens), ondanks het bodemproces in de grondstoffenmarkt. Interessant is de iShares Barclays Aggregate Bond Fund. Sinds twee weken presteert de SPDR Dow Jones Global Real Estate relatief sterker, dus internationaal vastgoed zou vanuit de asset allocatie gedachte het zwaarst in een beleggingsportefeuille moeten wegen. Ten opzichte van de grondstoffenindex (in deze de iShares S&P GSCI Commodity-Indexed Trust) verzwakken de drie andere asset classes (zie rode driehoek neerwaarts). Kortom, grondstoffen beginnen aantrekkelijker te worden, maar..deze categorie zit nog in een bodemproces. Deze ETF presteert sinds een week beter dan het edele metaal goud (zie stijgende driehoek alert).

iShares GSCI Commodity-Indexed Trust op dagbasis (vanaf 2011)

 

 

 

 

iShares GSCI Commodity-Indexed Trust op weekbasis + relatieve sterkte versus iShares Barclays Aggregate Bond Fund (vanaf 2009)

 

 

 

 

CONCLUSIE met betrekking tot voorkeur in gewicht asset allocatie:

1) Internationaal onroerendgoedaandelen

2) Obligaties internationaal

3) Grondstoffen

4) Wereldwijd aandelen

5) Edele metalen (goud)

In de technische modelportefeuille zal op basis van het aantal beleggingscategorieen in een stijgende trend de weging per asset-categorie worden vastgesteld. Op dit moment zijn er twee beleggingscategorieen in een stijgende trend, dus kolom D kan worden samengesteld op basis van twee gewichten (zijnde 75% ‘real estate’ en 25% ‘bonds’). Zodra de grondstoffen in een stijgende trend belanden zal de onderlinge weging worden gewijzigd conform kolom C (zie onder).

 

 

 

 

Hieronder volgen de trendfase overzichten met rendementen over de afgelopen week.

Trendfase asset allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Landenindices

 

 

 

 

 

 

Trendfase Sectoren Europa & Verenigde Staten

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase grondstoffen(futures)

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

 

 

De hieronder vermelde LOEF TA Modelportefeuille wordt met ingang van 1 augustus omgezet. Nadere informatie volgt in de komende publicaties.

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT: