Psychotisch gestoord

Psychotisch gestoord. Dat is de gedachte die bij de chartist opkomt wanneer hij kijkt naar het gedrag op de financiele markten. ‘Beurs zet rally voort’ meldt De Financiele Telegraaf vrijdagochtend 20 juli 2012. Af en toe gaat ook LOEF Technische Analyse twijfelen of hij nog wel bij zijn volle verstand is. Dat mag hij misschien niet zeggen of eerlijk opschrijven…denken doet hij dat wel. Misschien herkent u wel iets van de schizofrene gedachten, zoals getoond is via de begeleidende illustratie ‘ENTER ONLY, doe not enter’ geplaatst in de tuin van een psychiatrisch ziekenhuis. U las recent over de frustraties die horen bij de ‘job’ van de technisch analist. Hij wordt geacht ‘het’ te weten. Met ‘het’ wordt bedoeld de richting(en) van de beurskoersen. Een schizofrene gedachte overigens, want niemand heeft de wijsheid in pacht om te weten wat er in de toekomst gebeurd.

Klaarblijkelijk is het gelukkig niet zo erg om deze gedachten te hebben. Een zeer gewaardeerde collega technisch analist (M.Ahrens) wordt vandaag in de wakkere krant van Nederland geciteerd: ‘De AEX stijgt sterker dan verwacht. Betekent dit dat mijn negatief scenario voor de rest van dit al in de ijskast kan?. U kunt rond 10:30 uur eventueel een second opinion vragen op www.dft.nl waar de vraag wordt beantwoord of ‘de visie moet worden aangepast of dit allemaal binnen de marge van het toelaatbare valt’.

Een andere technisch analist (RJ van den Akker / ING) hinkte woensdag jl. ook nog op twee gedachten met een uitspraak ‘Most markets are NOT confirming the current rally in stocks’. Een Amerikaanse vakgenoot (A.Huprich / Raymond James) sprak gisteren in een nieuwsbrief zijn gemengde gevoelens uit over de koersontwikkelingen op Wall Street: ‘I’m uncomfortable with the lagging nature of the small- and mid-cap indices’. En over negatieve divergenties gesproken…de semi-conductorindex doet helemaal niet mee in de herstelfase de laatste tijd en vertoont zelfs een extreem gevaarlijke combinatie van (H)oofd(S)chouderpatronen (zie grafiek).

Philadelphia Semi-Conductor (SOX) index

 

 

 

 

Begin deze week werd LOEF Technische Analyse geattendeerd op de inzichten van de wereldwijd beroemde technisch analist John Murphy die in de koersontwikkeling van de ETF op de Dow Jones Industrial Average een (bearish) ‘rising wedge’ herkende en schreef ‘A break below this support (= stijgende steunlijn van de wig) from the late June low would fully reverse the six-week uptrend and call for continuation of the May decline’. Wall Street trok zich niets aan van de waarschuwende analyses van de technisch analisten (zie onder).

Dow Jones Industrial Average vanaf maart dit jaar

 

 

 

 

De Elliott Wave analyse voor de Dow Jones Industrial Average laat conform het handboek van de Elliott golventheorie tot op de dag van heden ruimte om negatief te blijven (zie aanduiding golvenstructuur). Zal deze analyse nu ook mank gaan? In elk geval is het zo dat in de handelssystematiek van LOEF Technische Analyse gisteren een ‘stop short’-signaal is afgegeven. Entrepeneurs die kort op de bal spelen zouden volgens de systematiek hierin een ‘buy’-signaal kunnen aflezen, vandaar dat dit tussen haakjes staat. Dat is inderdaad voor de entrepeneurs onder ons, want de trend wordt met een 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde nog altijd als negatief beoordeeld. De zwarte candles zijn potentieel overgangsfasen tussen stijgende en dalende trends en zouden feitelijk moeten worden gezien als ‘niemandsland’, waarbinnen zowel de bulls als de bears mogen gaan twijfelen aan hun persoonlijke voorkeuren of visies op de stand van zaken.

Tot slot is nog vermeldenswaardig dat in een webinar deze week van een andere technisch analist (R. Miner / Dynamic Traders Group) uiteen werd gezet ‘Why he believes we are in an critical time frame’.

Terwijl de Spaanse rente weer is opgelopen naar de kritisch geachte grens van 7% (waarboven de Spaanse mogelijkheid tot financieren problematisch wordt) en de obligatiemarkten in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten nog alijtd in de ‘risk off’-stand stand (lees: zoek veiligheid op, mijdt risico’s) en de Europese banksector (zie onder) nu niet bepaald een technisch gezonde ontwikkeling tonen (= FUNDAMENTEEL VAN BELANG), trekt LOEF Technische Analyse de conclusie dat de markt een ernstige psychische aandoening heeft in de vorm van een verlies aan contact met de werkelijkheid. De psychiater zou overigens hetzelfde kunnen constateren bij de chartist(en) zelf, maar dat is natuurlijk een scheve gedachte op deze website. LOEF Technische Analyse troost zich met de gedachte dat schizofrenie over kan gaan. De vraag is alleen nog bij wie…bij de chartist of de markt?

DJ Stoxx 600 Banks vanaf 2011

 

 

 

 

 

Een update van trendoverzichten verschijnt dit weekend.