Japanse toestanden

De voorpagina van De Telegraaf hedenochtend meldt: ‘Rampjaar bedrijfsleven’. Het Financieele Dagblad bericht: ‘Tegenvallende groei in 2013 nekslag voor veel bedrijven. Aantal faillissementen stijgt dit jaar naar record. IMF is somber’. De zakelijkse website www.z24.nl plaatste vorige week een alarmerend bericht: ‘Recordaantal faillissementen in 2012. Werkloosheid piekt in 2014’. Ondertussen verschijnen er berichten dat voor het eerst de tweejaarsrente in Nederland negatief is. Omdat de Europese Centrale Bank eerder deze maand de depositorente heeft verlaagd naar nul, parkeren banken hun overtollig geld in staatsobligaties met langere looptijden, waardoor de lange rente eveneens verder daalt. De financiele positie van de grote pensioenfondsen is in het afgelopen halfjaar (daardoor) mede verslechterd. Het Internationale Monetaire Fonds maant Europa haast te maken (met steun aan zwakke eurolanden), zodat er een Europese banken/begrotingsunie ontstaat, want anders trekt het uitstel een wissel op de wereldeconomie. In de Verenigde Staten daalden de detailhandelsverkopen in juni onverwacht. Tot slot blijkt uit een rapport over de trends op het gebied van kredietwaardigheid dat er een golf van ‘downgrades’ aan zit te komen, waarbij ook de groeimotoren van deze wereld als China, India en Brazilie met een negatieve outlook worden geconfronteerd. CONCLUSIE: deze ontwikkeling riekt naar mondiale Japanse toestanden.

AEX en Japanse Topix 10 jaar vooruit…

 

 

 

 

Aandelenkoersen lopen meestal op de economische berichtgeving vooruit. Interessant is hierbij is het feit dat in grote lijnen het koersverloop van de AEX het koersgedrag van de Japanse aandelenindex volgt met een vertraging van ca. 126 maanden (zie grafiek). Het is echter absoluut niet zo dat het koersverloop een exacte kopie is en dus is de grafische vergelijking ongeschikt om vandaag conclusies te trekken voor morgen, volgende week of volgende maand. Wat wel duidelijk wordt gemaakt is dat de voorspellingen van de analisten omtrent een piek in de werkloosheid in 2014 vooraf wordt gegaan door een bodem in de AEX in het najaar van 2013. Wat ook uit de grafiek kan worden afgeleid is het feit dat een beursherstel dit jaar waarschijnlijk een tijdelijk fenomeen is en uiteindelijk voor 2014 een dieptepunt in de AEX is te verwachten dat lager ligt dan 195 (= bodem in maart 2009). Een goede reden om de korte en lange termijn stijgende steunlijnen langs de (recente) bodems grote betekenis toe te kennen.

In het besloten deel vandaag een intraday handelssignaal in de AEX…en een mogelijkheid om hiervan te profiteren. De abonnees van de Sprinter informatieservice weten hoe.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician