Japanse toestanden

De voorpagina van De Telegraaf hedenochtend meldt: ‘Rampjaar bedrijfsleven’. Het Financieele Dagblad bericht: ‘Tegenvallende groei in 2013 nekslag voor veel bedrijven. Aantal faillissementen stijgt dit jaar naar record. IMF is somber’. De zakelijkse website www.z24.nl plaatste vorige week een alarmerend bericht: ‘Recordaantal faillissementen in 2012. Werkloosheid piekt in 2014’. Ondertussen verschijnen er berichten dat voor het eerst de tweejaarsrente in Nederland negatief is. Omdat de Europese Centrale Bank eerder deze maand de depositorente heeft verlaagd naar nul, parkeren banken hun overtollig geld in staatsobligaties met langere looptijden, waardoor de lange rente eveneens verder daalt. De financiele positie van de grote pensioenfondsen is in het afgelopen halfjaar (daardoor) mede verslechterd. Het Internationale Monetaire Fonds maant Europa haast te maken (met steun aan zwakke eurolanden), zodat er een Europese banken/begrotingsunie ontstaat, want anders trekt het uitstel een wissel op de wereldeconomie. In de Verenigde Staten daalden de detailhandelsverkopen in juni onverwacht. Tot slot blijkt uit een rapport over de trends op het gebied van kredietwaardigheid dat er een golf van ‘downgrades’ aan zit te komen, waarbij ook de groeimotoren van deze wereld als China, India en Brazilie met een negatieve outlook worden geconfronteerd. CONCLUSIE: deze ontwikkeling riekt naar mondiale Japanse toestanden.

AEX en Japanse Topix 10 jaar vooruit…

 

 

 

 

Aandelenkoersen lopen meestal op de economische berichtgeving vooruit. Interessant is hierbij is het feit dat in grote lijnen het koersverloop van de AEX het koersgedrag van de Japanse aandelenindex volgt met een vertraging van ca. 126 maanden (zie grafiek). Het is echter absoluut niet zo dat het koersverloop een exacte kopie is en dus is de grafische vergelijking ongeschikt om vandaag conclusies te trekken voor morgen, volgende week of volgende maand. Wat wel duidelijk wordt gemaakt is dat de voorspellingen van de analisten omtrent een piek in de werkloosheid in 2014 vooraf wordt gegaan door een bodem in de AEX in het najaar van 2013. Wat ook uit de grafiek kan worden afgeleid is het feit dat een beursherstel dit jaar waarschijnlijk een tijdelijk fenomeen is en uiteindelijk voor 2014 een dieptepunt in de AEX is te verwachten dat lager ligt dan 195 (= bodem in maart 2009). Een goede reden om de korte en lange termijn stijgende steunlijnen langs de (recente) bodems grote betekenis toe te kennen.

In het besloten deel vandaag een intraday handelssignaal in de AEX…en een mogelijkheid om hiervan te profiteren. De abonnees van de Sprinter informatieservice weten hoe.

In de AEX wordt intraday als gevolg van een koersdaling onder de openingskoers een rood ‘sell’-signaal zichtbaar. Dit signaal werd vorig jaar op 28 oktober jl. en 21 december ook gesignaleerd, waarna in november de AEX ca. -10% inleverde, maar kort in december een dag later als gevolg van een positieve kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde. Een ‘golden cross’ wordt – als deze zich al voordoet – niet eerder verwacht dan over een paar dagen. In dat geval zal het ‘sell’-signaal invalide blijken. De Financiele Telegraaf schreef naar aanleiding van de koersontwikkelingen op maandag 16 juli vanochtend dat de beleggers ‘Tussen hoop en vrees’ leefden, maar boven deze krantenkop kon u de hoop aflezen aan de hand van de boodschap ‘signalen uit China smaken naar meer, damrak wint terrein’.

AEX daily chart vanaf 2011 (intraday snapshot 13:13 uur)

 

 

 

 

De handelssignalen volgen het principe dat bij een dalende 120-daags koersgemiddelde de golfslag in de beurskoersen neerwaarts is gericht en daardoor het 20-daags gemiddelde mee omlaag kan sleuren. Zeker is dit overigens niet, zoals blijkt rond de kerstdagen, waarna een ‘sell on strength’-beleid werd ingewisseld voor een ‘buy on weakness’-beleid (tot medio april jl.). Koersgrafieken voorspellen niets, maar zijn wel een goed hulpmiddel om veranderingen in trends te signaleren. Realiseert u zich a.u.b. goed dat elke combinatie van technische analyse technieken voor- en nadelen heeft en dat er geen standaard ‘one-size fits all’-methode bestaat die achteraf blijkt te werken onder alle omstandigheden. Dat is en blijft een ilussie.

In de Chinese CSI-300 index staat het sein in de grafiek op dagbasis op ‘short’.

 

 

 

 

De weekgrafiek (zie onder) illustreert een precaire technische conditie voor de Chinese CSI-300 index. Ook in de weekdata staan de signalen op ‘short’.

 

 

 

 

EINDE BERICHT