Omgaan met frustraties

Deze update staat in het teken van gemengde gevoelens en frustraties. Een terugblik op de afgelopen week laat zien waarom. Afgelopen maandag (9 juli 2012) meldde Het Financieele Dagblad in het internationaal sectoroverzicht dat analisten hun winstverwachtingen voor 2012 vanwege zorgelijke economische ontwikkelingen afgelopen half jaar hebben getemperd. Een paar dagen eerder had het Internationale Monetaire Fonds gewaarschuwd dat de eurocrisis de Amerikaanse economische groei bedreigde. Het Amerikaanse Stelsel van Centrale Banken, de Federal Reserve, is halfslachtig. Sommige Fed-bestuurders vinden dat de Fed meer actie moet ondernemen om de arbeidsmarkt te steunen, maar anderen vinden dit alleen gerechtvaardigd wanneer het economisch herstel aan kracht verliest of de inflatie daalt. Op de dag dat de verdeeldheid uit de Fed-notulen bekend werd (10 juli) berichtte De Financiele Telegraaf dat de “eurocrisis terug van niet echt weggeweest” was. Ondertussen namen de zorgen over de economische groei van China toe. Toch werd er vrijdag een stevige winst geboekt. Uit de financiele pers wordt duidelijk waarom slecht nieuws goed nieuws is: “Het is niet de eerste keer dat hoop op actie vanuit het centrale bankwezen de kooplust bij aandelen stuwt“.

Terwijl kredietbeoordelaar Moody’s Italie afwaardeert tot nog maar twee stapjes boven junk en Spaanse banken in juni bij de Europese Centrale Bank voor 237 miljard euro in het krijt staan (= verzevenvoudiging! in een jaar tijd) en in Nederland de bankverzekeraar SNS Reaal zonder ingrijpende maatregelen niet is staat blijkt om de staatssteun eind volgend jaar af te lossen, trekken aandelenbeleggers zich op aan het idee dat extra stimuleringsmaatregelen niet langer zullen uitblijven. Hoe slechter het gaat, hoe groter het optismisme? Anders gezegd, komt er nog een grote daling op de aandelenmarkten of niet?

Op 28 juni jl. zag LOEF Technische Analyse absoluut geen heil in aandelenbeleggingen. “Wegwezen!” luidde het technisch commentaar. Voor uw informatie…de AEX sloot op 28 juni op 297,22 en eind vorige week op 314,60. De opleving op 29 juni mag dan als ‘zwanenzang’ worden aangehoord, maar ondertussen lijkt de zwaan nog tekenen van leven te vertonen.  De aandelenmarkten presteren sterker dan de technische marktomgeving ons wil vertellen. Zo is de euro sinds 28 juli jl. weggezakt van $ 1,2442 (na een zwanenzang op de 29e juni naar $,2694) naar een tweejaar’s dieptepunt afgelopen vrijdag op $ 1,2162. De neklijn van een enorm groot (H)oofd(S)chouderpatroon is hierdoor nu gebroken. In de optiek van LOEF Technische Analyse is dit de nekslag voor de euro. Het Britse Pond steeg naar het hoogste punt sinds (november) 2008. Maar niet getreurd, want “Topanalisten zien euro aantrekken” zo bleek uit een peiling van persbureau Bloomberg onder  ’s Werelds meest accurate valutastrategen.

Sinds het dieptepunt in de Duitse Bund future op 29 juni bij een intraday test van de cruciaal geachte steun rond 140 is het Duitse standaardtermijncontract op een mandje van de tien meest recente 10-jarige staatsleningen in Duitsland gestegen naar 144,72. “Duitsers lenen tegen historisch lage rente” meldde het FD afgelopen donderdag. Het rendement op het staatspapier is feitelijke negatief, omdat het niet de inflatie goedmaakt. “Maar beleggers nemen daar toch genoegen mee omdat zij andere beleggingscategorieen, zoals aandelen, te riskant vinden“.

De meest kundige hedgefondsmanagers moeten ook wel aardig gefrustreerd raken. In de maand juni hebben hedgefondsen de zwaarste koersverliezen geleden sinds vorig jaar oktober. De grootste hedgefondsen verloren tussen de 3 a 5%. Het is dus geen wonder dat particuliere beleggers in Nederland op dit moment er niet over peinzen om een deel van hun spaargeld te beleggen. Uit een Europees onderzoek van vermogensbeheerder Schroders blijkt dat het merendeel een voorkeur heeft voor “geduldig zijn en stil zitten“. Vorige maand bleek dat de bezorgdheid van Nederlandse beleggers over de economie en de eurocrisis ten opzichte van 2011 sterk was toegenomen. Ook bleek dat meer dan de helft van de Nederlandse beleggers ‘doe-het-zelvers’ zijn en niet van plan is om een expert te raadplegen. “Met name op het gebied van beleggingskeuzes en assetallocatie is de Nederlander overtuigd van zijn eigen kunnen” (bron: Het Financieele Dagblad 25 juni 2012). Het grote probleem is echter dat deze doe-het-zelvers hun doelstellingen niet halen.

TIP: Om die laatste reden is het voor de doe-het-zelver toch zinvol om wekelijks een asset allocatie check te doen.

In de afgelopen week zijn er een aantal verschuivingen zichtbaar die aanleiding geven om strategische verschuivingen in de asset allocatie aan te brengen. Elk weekend wordt in het besloten deel trendverzichten gepubliceerd, waaruit blijkt welke assets in een stijgende of dalende trend bewegen of in een overgangsfase bewegen tussen deze twee richtingen. Dat laatste wordt nu in een aantal aandelenmarkten zichtbaar, maar niet overal. En dat gemengde beeld is buitengewoon frustrerend, want harde conclusies zijn daardoor nog niet mogelijk. Overgangsfasen kunnen doorzetten en leiden tot een wijziging in de richting van een trend, maar de overgangsfasen kunnen ook vroegtijdig afbreken.  LOEF Technische Analyse trekt daarom uit pure frustratie af en toe z’n (grijzende) haren uit het hoofd, maar weet daarna de situatie ook wel weer te nuanceren:

NEITHER THE LENGTH NOR THE DURATION OF A TREND CAN BE FORECAST. THE BEST WE CAN DO IS IDENTIFY TREND CHANGES AND ACT ACCORDINGLY” (citaat Charles Dow, de grondlegger van de technische analyse)

In de koersgrafiek van de AEX (zie onder) is sprake van een bullish overgangsfase als gevolg van de koersstijging boven het 120-daags koersgemiddelde. Hierdoor is sprake van een potentieel bodemproces, omdat het 20-daags gemiddelde nog onder het 120-daags gemiddelde noteert. Pas bij een stijging van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde wijzigt de dalende hoofdtrend in een stijgende hoofdtrend en wordt het beleid van ‘verkopen op sterkte’ gewijzigd in ‘kopen op zwakte’. In relatieve zin is de afgeleide groen/zwarte MACD-indicator (van de relatieve sterkte ten opzichte van de Nederlandse 7,5 staatslening) echter recent neerwaarts gekruist, hetgeen wijst op een verzwakking van de AEX ten opzichte van Nederlands staatspapier.

 

 

 

 

Op weekbasis is er juist sprake van een positieve kruising in de relatieve sterkte ten opzichte van Nederlands staatspapier. Net als in oktober 2011 is er sprake van een zwarte weekcandle. Hoewel aandelen sterker lijken te gaan presteren, is het risico van een terugval (zie november 2011) niet uit te sluiten. In het besloten deel meer informatie….

In de Duitse Bundfuture (zie weekgrafiek hieronder vanaf 2002) is de koerssprong afgelopen week vanaf de stijgende weerstandlijn ‘volgens het technische analyse boekje’. In relatieve zin ten opzichte van de DAX-index is er nog geen sprake van een kruising in de groen-/zwarte MACD die van de roze RS-lijn wordt afgeleid.

 

 

 

 

In de grafiek op dagbasis (zie onder) lijkt de BUND afgelopen vrijdag juist ten opzichte van de DAX te verzwakken…

 

 

 

 

Een exercitie in de weekgrafiek van de Europese DJ Stoxx 600 index (zie onder vanaf 2007) toont aan dat de Europese aandelen gevangen zitten tussen twee convergerende trendlijnen en nu de weerstandlijn wordt opgezocht. De risico’s van aanbod lijken daarom toe te nemen. Dit wordt echter niet ondersteund in de groen/zwarte MACD die is afgeleid van de relatieve sterktelijn ten opzichte van de Duitse bundfuture. De bullish overgangsfase in de Europese aandelenmarkt wordt in relatieve zin bevestigd!

 

 

 

 

In de daggrafiek is de Europese DJ Stoxx 600 index relatief aan het verzwakken (zie neerwaartse kruising), waardoor de bullish overgangsfase mogelijk wordt vertraagd/gehinderd.

 

 

 

 

Een beoordeling van de Amerikaanse aandelen/obligatie-ratio (vanaf 2009) toont in de weekgrafiek aan dat de S&P 500 index per saldo blijft verliezen van de Amerikaanse 30-jaar’s Treasury Bond.

 

 

 

 

In de grafiek op dagbasis verzwakt de S&P 500 index weer ten opzichte van de 30-jaar’s US-T Bond. In de S&P 500 index zijn twee Elliott Wave golven (1 en 2, zie grafiek) voltooid. De ingezette herstelbeweging vrijdag op Wall Street kan/mag in dit kader beperkt blijven tot onder de top van golf 2 (= 1375 afgerond).

 

 

 

 

Een gecomprimeerde koersgrafiek vanaf het begin van dit jaar (zie onder) toont de beleggingsresultaten van de SPDR Dow Jones Global Real Estate (in het rood), iShares Barclays 20+ yr Treasury Bond Fund (in het lichtblauw), iShares Barclays Aggregate Bond Fund (in het groen), iShares MSCI All Countries World Index (in het blauw), SPDR Gold Trust ETF (in het geel) en iShares S&P GSCI Commodity Indexed Trust. Immers, dit is van belang om te komen tot een optimale verdeling/weging van de verschillende beleggingscategorieen in een beleggingsportefeuille.

 

 

 

 

Internationale vastgoedaandelen presteren met een rendement van bijna 14% dit jaar uitstekend, gevolg door de Amerikaanse langlopende staatsobligaties die ruim 8% hoger staan. De internationale obligaties en aandelenmarkten ontlopen elkaar op dit moment niet zoveel. Grondstoffen zijn in herstel, maar staan – net zoals de goudprijs – onder het koersniveau van begin dit jaar.

Omdat vrijwel alle gebruikte trend(fase)overzichten zijn afgeleid van dagelijkse koersbewegingen, terwijl de asset allocatie vele malen belangrijker is dan de dagelijkse ruis, treft u hieronder een overzicht aan van de belangrijkste ETF’s op asset-allocatie niveau, waarbij gebruik wordt gemaakt van wekelijkse koersen. Hierdoor zijn relatieve sterkte/zwakte trager in ontwikkeling, maar bijkomstig effect ervan is dat niet elke week de weging van een beleggingscategorie hoeft te worden aangepast.

Relatieve sterkte ETF-overzicht op weekbasis + historie t/m 11 weken geleden

 

 

 

 

 

 

 

 

TOELICHTING op het wekelijkse ETF Asset Classes Overzicht hierboven:

Alle vijf ETF’s worden onderling op basis van de groen/zwarte MACD beoordeeld op elkaars relatieve sterkte. De MACD op weekbasis zorgt ervoor dat wekenlang sprake is van een duidelijk zichtbaar voorkeur van een asset class ten opzichte van de vier andere beleggingscategorieen. Voorbeeld…ten opzichte van de iShares MSCI All Countries World Index (ACWI) presteren de commodities al 11 aaneengesloten weken slechter (zie rood/roze minnen/kaders) boven in het overzicht. Goud, Vastgoed en Obligaties presteren al wekenlang relatief beter (zie groene kaders).

De meest gemakkelijk leesbare kolommen zijn zichtbaar onder de roestbruine iShares S&P 500 Commodity-Indexed Trust. De andere beleggingscategorieen presteren allemaal relatief beter.

In de RS-kolom onder de iShares Barclays Aggregate Bond Fund valt de plus van de SPDR Dow Jones Global Real Estate op ten opzichte van een week eerder (zie kolom -1). Dit betekent dat de SPDR Dow Jones Global Real Estate afgelopen week een positieve kruising in de relatieve sterkte lijn heeft gemaakt ten koste van de iShares Barclays Aggregate Bond Fund. Beide ETF’s zijn stijgend, maar het relatieve koopsignaal in de internationale vastgoedaandelen pleit in een beleggingsportefeuille hierdoor voor een zwaardere weging.

NB…uit het overzicht kan ook worden afgeleid dat -11 weken geleden de SPDR Gold Trust slechter presteerde dan de iShares S&P GSCI Commodity-indexed Trust, maar in de afgelopen 10 weken goud relatief beter presteerde dan de commodities.

TRENDFASE Asset Allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

 

 

Op basis van de beurskoers in relatie tot het 20-daags en 120-daags gemiddelde ziet u hierboven de fase waarin meer beleggingscategorieen zich bewegen.

Trendstatus Asset Allocatie instrumenten

 

 

 

 

 

 

TOELICHtING:

Ten opzichte van de iShares MSCI ACWI index fund is sprake van een opwaartse kruising in de iShares Trust S&P Europe 350 index boven het 20-daags gemiddelde (zie groene opwaartse driehoek links van ‘KT’ trend). Deze stijging is een moment van sterkte binnen de lange termijn dalende trend (zie negatieve aanduiding min-teken in de kolom ‘LT’ trend). Vandaag dat er een in de kolom ‘TA KV’ een ‘V’erkoopsignaal wordt gegeven. Direct daarnaast zien we een ‘K’ in de kolom ‘RS K’. De herstelbeweging verloopt relatief sterk (zie ook W/V 0,4% voor Europa t.o.v. -0,1% in de ACWI). Na deze constatering ziet u in de verstreken 1-3 handelsdagen obligatie-ETF’s weer sterker presteren ten opzichte van de wereldwijde aandelenmarkten. De opleving in de iShares MSCI All Countries World Index wordt begroet met een ‘V’erkoopsignaal.  De Emerging Markets en Japan bewegen in dalende hoofdtrends sinds 1 respectievelijk 2 handelsdagen. De vastgoed ETF’s zijn in de afgelopen 20 handelsdagen relatief sterk teruggekomen.

TRENDFASE LANDENINDICES

 

 

 

 

 

 

 

De AEX-index, BEL-20, Zwitserse SMI-index en Amerikaanse S&P 500 index bevinden zich in een bodemfase. Of deze doorzet…zie citaat Dow Jones in de column van vandaag – is niet te voorspellen. Een vijftal landen bevinden zich in een stijgende trend. Informeer bij uw bank/broker voor ETF’s waarin gehandeld mag worden. De grondstoffenlanden Rusland, Canada, Australie en Brazilie zagen vorige week koersverliezen ontstaan in hun beursindices.

TRENDFASE SECTOREN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De sectoren Constructie(materialen), Basic Resources, Materials, Indusrials en Banks leverden vorige week in en de Amerikaanse IT-sector en automobielsector gingen ook achteruit. Deze cyclische waarden zouden moeten stijgen in plaats van dalen wil het bodemproces bij de chartist voldoende vertrouwen wekken. Het bodemproces heeft nog meer overlopers uit het dalende kamp nodig.

TRENDFASE COMMODITIES

 

 

 

 

 

 

 

 

De prijzen van granen stijgen door als gevolg van berichten omtrent extreme droogte en verloren oogsten. Soft Commodities verbeteren.

Wilt u in aandelen beleggen…wees dan selectief…kijk naar welke aandelen in stijgende trend bewegen en relatief sterk presteren ten opzichte van de benchmarks…

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50 index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Amerikaanse S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendoverzicht Grondstoffen

 

 

 

 

 

 

 

AKTUELE STATUS LOEF TA MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

De stop loss in de Nasdaq Composite wordt geraakt. De opbrengst wordt verkocht ten gunste van tickersymbool RWO = SPDR Dow Jones Global Real Estate ETF (zie boven).

TOELICHTING

De trend in de Nasdaq-100 index is dalend. Echter, in relatieve zin verzwakt de Nasdaq-100 t.o.v. RWO.