Omgaan met frustraties

Deze update staat in het teken van gemengde gevoelens en frustraties. Een terugblik op de afgelopen week laat zien waarom. Afgelopen maandag (9 juli 2012) meldde Het Financieele Dagblad in het internationaal sectoroverzicht dat analisten hun winstverwachtingen voor 2012 vanwege zorgelijke economische ontwikkelingen afgelopen half jaar hebben getemperd. Een paar dagen eerder had het Internationale Monetaire Fonds gewaarschuwd dat de eurocrisis de Amerikaanse economische groei bedreigde. Het Amerikaanse Stelsel van Centrale Banken, de Federal Reserve, is halfslachtig. Sommige Fed-bestuurders vinden dat de Fed meer actie moet ondernemen om de arbeidsmarkt te steunen, maar anderen vinden dit alleen gerechtvaardigd wanneer het economisch herstel aan kracht verliest of de inflatie daalt. Op de dag dat de verdeeldheid uit de Fed-notulen bekend werd (10 juli) berichtte De Financiele Telegraaf dat de “eurocrisis terug van niet echt weggeweest” was. Ondertussen namen de zorgen over de economische groei van China toe. Toch werd er vrijdag een stevige winst geboekt. Uit de financiele pers wordt duidelijk waarom slecht nieuws goed nieuws is: “Het is niet de eerste keer dat hoop op actie vanuit het centrale bankwezen de kooplust bij aandelen stuwt“.

Terwijl kredietbeoordelaar Moody’s Italie afwaardeert tot nog maar twee stapjes boven junk en Spaanse banken in juni bij de Europese Centrale Bank voor 237 miljard euro in het krijt staan (= verzevenvoudiging! in een jaar tijd) en in Nederland de bankverzekeraar SNS Reaal zonder ingrijpende maatregelen niet is staat blijkt om de staatssteun eind volgend jaar af te lossen, trekken aandelenbeleggers zich op aan het idee dat extra stimuleringsmaatregelen niet langer zullen uitblijven. Hoe slechter het gaat, hoe groter het optismisme? Anders gezegd, komt er nog een grote daling op de aandelenmarkten of niet?

Op 28 juni jl. zag LOEF Technische Analyse absoluut geen heil in aandelenbeleggingen. “Wegwezen!” luidde het technisch commentaar. Voor uw informatie…de AEX sloot op 28 juni op 297,22 en eind vorige week op 314,60. De opleving op 29 juni mag dan als ‘zwanenzang’ worden aangehoord, maar ondertussen lijkt de zwaan nog tekenen van leven te vertonen.  De aandelenmarkten presteren sterker dan de technische marktomgeving ons wil vertellen. Zo is de euro sinds 28 juli jl. weggezakt van $ 1,2442 (na een zwanenzang op de 29e juni naar $,2694) naar een tweejaar’s dieptepunt afgelopen vrijdag op $ 1,2162. De neklijn van een enorm groot (H)oofd(S)chouderpatroon is hierdoor nu gebroken. In de optiek van LOEF Technische Analyse is dit de nekslag voor de euro. Het Britse Pond steeg naar het hoogste punt sinds (november) 2008. Maar niet getreurd, want “Topanalisten zien euro aantrekken” zo bleek uit een peiling van persbureau Bloomberg onder  ’s Werelds meest accurate valutastrategen.

Sinds het dieptepunt in de Duitse Bund future op 29 juni bij een intraday test van de cruciaal geachte steun rond 140 is het Duitse standaardtermijncontract op een mandje van de tien meest recente 10-jarige staatsleningen in Duitsland gestegen naar 144,72. “Duitsers lenen tegen historisch lage rente” meldde het FD afgelopen donderdag. Het rendement op het staatspapier is feitelijke negatief, omdat het niet de inflatie goedmaakt. “Maar beleggers nemen daar toch genoegen mee omdat zij andere beleggingscategorieen, zoals aandelen, te riskant vinden“.

De meest kundige hedgefondsmanagers moeten ook wel aardig gefrustreerd raken. In de maand juni hebben hedgefondsen de zwaarste koersverliezen geleden sinds vorig jaar oktober. De grootste hedgefondsen verloren tussen de 3 a 5%. Het is dus geen wonder dat particuliere beleggers in Nederland op dit moment er niet over peinzen om een deel van hun spaargeld te beleggen. Uit een Europees onderzoek van vermogensbeheerder Schroders blijkt dat het merendeel een voorkeur heeft voor “geduldig zijn en stil zitten“. Vorige maand bleek dat de bezorgdheid van Nederlandse beleggers over de economie en de eurocrisis ten opzichte van 2011 sterk was toegenomen. Ook bleek dat meer dan de helft van de Nederlandse beleggers ‘doe-het-zelvers’ zijn en niet van plan is om een expert te raadplegen. “Met name op het gebied van beleggingskeuzes en assetallocatie is de Nederlander overtuigd van zijn eigen kunnen” (bron: Het Financieele Dagblad 25 juni 2012). Het grote probleem is echter dat deze doe-het-zelvers hun doelstellingen niet halen.

TIP: Om die laatste reden is het voor de doe-het-zelver toch zinvol om wekelijks een asset allocatie check te doen.

In de afgelopen week zijn er een aantal verschuivingen zichtbaar die aanleiding geven om strategische verschuivingen in de asset allocatie aan te brengen. Elk weekend wordt in het besloten deel trendverzichten gepubliceerd, waaruit blijkt welke assets in een stijgende of dalende trend bewegen of in een overgangsfase bewegen tussen deze twee richtingen. Dat laatste wordt nu in een aantal aandelenmarkten zichtbaar, maar niet overal. En dat gemengde beeld is buitengewoon frustrerend, want harde conclusies zijn daardoor nog niet mogelijk. Overgangsfasen kunnen doorzetten en leiden tot een wijziging in de richting van een trend, maar de overgangsfasen kunnen ook vroegtijdig afbreken.  LOEF Technische Analyse trekt daarom uit pure frustratie af en toe z’n (grijzende) haren uit het hoofd, maar weet daarna de situatie ook wel weer te nuanceren:

NEITHER THE LENGTH NOR THE DURATION OF A TREND CAN BE FORECAST. THE BEST WE CAN DO IS IDENTIFY TREND CHANGES AND ACT ACCORDINGLY” (citaat Charles Dow, de grondlegger van de technische analyse)

In de koersgrafiek van de AEX (zie onder) is sprake van een bullish overgangsfase als gevolg van de koersstijging boven het 120-daags koersgemiddelde. Hierdoor is sprake van een potentieel bodemproces, omdat het 20-daags gemiddelde nog onder het 120-daags gemiddelde noteert. Pas bij een stijging van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde wijzigt de dalende hoofdtrend in een stijgende hoofdtrend en wordt het beleid van ‘verkopen op sterkte’ gewijzigd in ‘kopen op zwakte’. In relatieve zin is de afgeleide groen/zwarte MACD-indicator (van de relatieve sterkte ten opzichte van de Nederlandse 7,5 staatslening) echter recent neerwaarts gekruist, hetgeen wijst op een verzwakking van de AEX ten opzichte van Nederlands staatspapier.

 

 

 

 

Op weekbasis is er juist sprake van een positieve kruising in de relatieve sterkte ten opzichte van Nederlands staatspapier. Net als in oktober 2011 is er sprake van een zwarte weekcandle. Hoewel aandelen sterker lijken te gaan presteren, is het risico van een terugval (zie november 2011) niet uit te sluiten. In het besloten deel meer informatie….

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician