2012 jaar van de draak

Hoewel de stand van de zon en de maan duidelijk van invloed zijn op ‘aardse zaken’ en om die reden door (sommige) technisch analisten ook astrologische invalshoeken worden gebruikt bij het doen van beursvoorspellingen, is het een lastig fenomeen om toe te passen. De invloed van volle maan (is de ervaring van LOEF) doet zich heel vaak gelden op belangrijke draaipunten in de financiele markten (NB…de laatste volle maan vond plaats op 3 juli jl. = piek Wall Street). Mocht u twijfelen aan de invloed van de maan op onze emoties…vraag dan eens aan een ambulancebroeder of hij grafieken kan laten zien van topdrukte in de hulpdienstverlening. U herkent vast een patroon.

Iets anders is..In astrologische zin is 2012 het jaar van de draak als we de Chinese horoscoop erbij pakken. Naar verluid wordt volgens de Chinese jaarhoroscoop 2012 een jaar van geluk, waarbij er extra veel aandacht wordt gegeven aan ondernemerschap en zullen investeringen worden gestimuleerd. “Een drakenjaar stimuleert altijd vooruitgang“. In het Financieele Dagblad verscheen gisteren het bericht dat de zorgen over de Chinese economie toenemen door afnemende import. De cijfers gaven aanleiding voor uitspraken zoals “Hier zit voor iedereen iets slechts in” en “Het economisch klimaat in China wordt killer“. De premier van China, Wen Jiabao, zei na afloop van een overleg met experts van denktanks en grote bedrijven het volgende: “Het stabiliseren van economische groei is de meest urgente taak van het moment“. Vervolgens werden nieuwe plannen aangekondigd om de consumptie en investeringen te stimuleren.

Die maatregelen zijn hard nodig om twee redenen. In de eerste plaats lopen beurskoersen op economische berichtgeving vooruit. Een blik op de koersgrafiek van de Chinese CSI-300 index toont aan dat deze index een belangrijke steunlijn nadert:

CSI-300 index op weekbasis vanaf 2006

 

 

 

 

CSI-300 index op dagbasis vanaf juli 2011

 

 

 

 

De eerste raming van de groei van de Chinese economie in het afgelopen kwartaal wordt morgen gepubliceerd. De twee reden is simpel. Niet proberen te voorspellen, maar kijken naar de feiten. Bijvoorbeeld naar onderlingen combinaties van de beurskoers en het 20-daags en 120-daags gemiddelde. Dan blijkt dat niet alleen de CSI-300 index momenteel onder het 20-daags gemiddelde noteert, maar ook het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde. Deze trend is niet voor de Chinese aandelenindex dalend, maar ook in de iShares MSCI All Countries World index (zie onder)

iShares MSCI ACWI Index Fund vanaf 2009

 

 

 

 

Een complex van (H)oofd(S)chouderpatronen maakt duidelijk dat de beurskoersen in de aandelenmarkten thans dagelijks goed gevolgd moeten worden. De HS-patronen staan bekend als trendomkeerpatronen, dus een neerwaartse beweging lijkt waarschijnlijker dan een opwaartse.

Het jaar van de draak zou de vooruitgang moeten stimuleren. De technisch analist begrijpt de wens, maar ziet het niet gebeuren (ondanks alle pogingen).

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendoverzicht commodities

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht valutaparen

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT