Schaakmat?

Een maand geleden – op 7 juni jl. – werd het ingezette en verwachte koersherstel in de aandelenmarkten als volgt door de volgende technische analyse verwoord: “…het zal nog wel even duren voordat het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde wordt opgetrokken. Momenten van herstel worden in een dalende trend aangeduid als een bear rally“.

Een week geleden – op 30 juni jl. – repte Het Financieele Dagblad in de weekendeditie dat de Eurotop de verwachtingen overtrof. De beurshandel reageerde enthousiast. Een dag eerder – op 29 juni – stelde LOEF Technische Analyse vast dat de strekbeweging die menig toeschouwer aanschouwde mogelijk de ‘zwanenzang’ zou zijn van een project dat gedoemd is te sterven. Een gedurfde uitspraak nadat Angela Merkel door de Zuid-Europe regeringsleiders min of meer schaakmat werd gezet en afgelopen donderdag duidelijk werd dat Noord-Europa via de Europese Centrale Bank al instaat voor de verplichtingen van de Zuid-Europese banken (= inclusief Ierland ca. 1000 miljard euro schuld). Als iets langzaam maar zeker duidelijker wordt dan is het wel dat de Centrale banken aan de grens van hun mogelijkheden zitten om het economisch herstel te stimuleren. U leest het met de vertrouwde koeienletters in De Telegraaf dit weekend: “Injectie ECB al weer uitgewerkt“. De renteverlaging van de Europese Centrale Bank afgelopen donderdag heeft niet het beoogde effect opgeleverd. Nu het laatste kruit (van renteverlagingen) min of meer is verschoten en de ECB weigerde opnieuw staatsleningen op te kopen liep de Spaanse en Italiaanse 10-jaar’s rente weer even hoog op als in de dagen voor de eurotop.

Duitsland mag dan op het eerste gezicht ‘schaakmat’ te zijn gezet, maar twee pionnen, t.w. Nederland en Finland, kunnen het echt op een noodscenario aankomt uit de eurozone treden onder druk van de publieke opinie (lees…de kiezers). De verklaring van Premier Rutte dat een Fins euro-exit absoluut niet aan de orde is wekt (in de optiek van LOEF) net zoveel vertrouwen als de uitspraak van IMF-president Christine Lagarde vorig jaar april dat het IMF geen grote risico’s voor de economie zag. Tijdens een economische opgaande cyclus is er sprake van een positieve feedback-loop, waarin de onderlinge bereidheid om voor elkaar in te staan zichzelf versterkt. Echter, nu duidelijk wordt dat wereldwijd de economische groei vertraagt zien we een negatieve feedback-loop ontstaan. De Grieken willen uitstel in het nakomen van afgesproken verplichtingen en er is toenemende Finse en Duitse weerstand tegen ‘dokken voor de euro’.

De markt trekt een duidelijke conclusie: de euro viel afgelopen week terug naar een tweejaar’s dieptepunt ten opzichte van de US dollar. De US Dollar index steeg met 2,1% en de Amerikaanse, Duitse en Nederlandse staatsobligaties fungeerden opnieuw als vluchthaven. De aandelenindices in Duitsland, Belgie, Frankrijk, Italie en Spanje verloren tussen de -0,1% en ruim -5%. De Europese banken en verzekeraars leverden weer iets van de opgebouwde winsten in. In de grondstoffenmarkten sloten de olieprijs en de edele metalen ten opzichte van de voorgaande week in de min.

Conclusie: uiteraard is het een sympathieke gedachte van een anonieme Nederlandse familie om de aandelenbeleggers op het damrak met het plaatsen van een bronzen stier een positieve impuls te geven. Lof hiervoor. LOEF denkt echter dat er nog enkele meesterzetten nodig zijn om de ‘raging bull’ weer aan het rennen te krijgen. De AEX heeft rond de koerstop dit jaar op 337,20 ca. 38,2% van de koersdaling in de periode 2007 t/m 2009 hersteld en ca. 50% van top naar bodem in 2011. De AEX heeft ten opzichte van de top en bodem dit jaar rond AEX 316 ca. 61,8% van de koersdaling gerepareerd en valt nu weer terug. Een stijging boven AEX 316 zou voor de bulls onder ons echt veelbelovend zijn. Zolang de AEX onder 316 noteert, lijkt het natuurlijke proces van groei en verval zich keurig te houden aan de ‘gulden snede’ ratio die groei en vervalprocessen vergezeld. Het is voor de (euro)bulls lastig schaken tegen de wetten van de natuur.

iShares MSCI ACWI Index Fund (ETF aandelen wereldwijd) vanaf april 2011

 

TRENDFASE (let op…a.g.v. een feestdag op 4 juli jl. in de V.S. zijn de berekeningen over vijf verstreken handelsdagen in de Amerikaanse beursgenoteerde waarden vanaf de slotkoersen 28 juni jl.).

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase landenindices

 

 

 

 

 

 

Trendfase sectoren Europa & V.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Commodities

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht diverse assets (afgeleide instrumenten / ETF’s)

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL 20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW 30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht RJ / CRB Index

 

 

 

 

 

LOEF TA MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

WIJZIGINGEN MODELPORTEFEUILLE

In de V.S. wordt morgen bij opening het cashbedrag aangewend voor een investering in de Proshares Ultrashort Silver (tickersymbool ZSL) met het oog op een te verwachten koersimplosie van de zilverprijs (zie onder).

Zilverprijs vanaf 2009

 

 

 

 

Einde bericht