Vraagtekens bij ‘bear’ casus

De koersstijgingen op de aandelenmarkten begin vorige maand kwamen niet als een verrassing. Een dalende trend in vijf golven was in theorie een voorwaarde voor een herstelbeweging. Deze herstelbeweging zou idealiter in drie golven moeten voltrekken, waarbij minimaal 38,2% van de koersdaling zou worden ingelopen. In de loop van juni werd aan deze voorwaarde voldaan, waarna in principe de weg voor een nieuwe dalingsgolf open lag. Aangezien het hier om een dalende golf (C) of golf (3) zou gaan en de theorie deze omschrijft als ‘verwoestend’ leek de tijd hiervoor rijp. Alsof de dalende structuur zou ‘weten’ dat de Europese top omtrent het voorkomen van een armaggedon zou falen in haar pogingen.

Na drie dagen van felle stijgingen op rij weten we dat dit scenario te kort door de bocht is gebleken, waardoor er vraagtekens rijzen bij een scenario waarbij de koersen alsnog in het ravijn verdwijnen. Op basis van het getoonde trendoverzicht hieronder zijn er ambivalente conclusies te trekken. Daarom een blik op de AEX die de meeste beleggers waarschijnlijk volgen. De AEX vertoont in het herstel een ritme van stijgingen en dalingen overeenkomstig de Fibonacci-getallenreeks. Dit ritme kan vandaag haar draaipunt vinden (omlaag), omdat bij een indexstand van 315,73 de koersschade van de laatste maanden voor 61,8% wordt gerepareerd.

De zwarte candle illustreert een stijging boven het 120-daags gemiddelde. Eind oktober 2011 werd in een staat van euforie na een topoverleg ook deze technische conditie bereikt. Daarna vielen de beurskoersen (fors) terug. Het wordt dus spannend om te zien of het herstel doorzet of afbreekt. Verder ligt er nog een gap tussen 298,84 en 301,86 geduldig te wachten om met koersnoteringen te worden gevuld. LOEF Technische Analyse geeft niet makkelijk de ‘bear’casus op, maar geeft wel toe verrast te zijn door de kracht van de stijging in de afgelopen dagen.

AEX vanaf medio maart

 

 

 

 

Een aantal beursindices met koersstijgingen boven het 120-daags gemiddelde (= ‘bodem?’-proces) raakt thans ‘overbought’ (en daarmee kwetsbaar voor winstnemingen)

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 index

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 index

 

 

 

 

Trendstatus beursindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen