Twijfels over euforie

In Europa ijlde de euforische stemming van afgelopen vrijdag omtrent het bereikte Europese akkoord nog na. In Europa werd de winst die eind vorige week werd geboekt verder uitgebouwd. De Franse CAC-40, De Britse FTSE-100 index, de Duitse DAX, de Belgische BEL-20 en Dow Jones Eurostoxx 50 index stegen ruim een procent. Alleen de Dow Jones Industrials index liet het in de Verenigde Staten met een marginaal verliesje afweten. In de afgelopen 20 handelsdagen zijn aandelenindices wereldwijd bezig met een koersherstel. Alleen de Chinese Shanghai & Shenzhen 300 sloeg de weg naar beneden in. In het overzicht hieronder treft u een overzicht aan van winst-/verliespercentages van gisteren, de afgelopen 5 handelsdagen en verstreken 20 handelsdagen.

Performance-overzicht aandelenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

LOEF Technische Analyse heeft gerede twijfels over de euforie in de aandelenmarkten. Vanzelfsprekend speelt hier de subjectiviteit van de technisch analist een belangrijke rol (twijfel is een menselijke eigenschap). In dit kader wijst LOEF op het onvermogen van de euro om boven $ 1,27 uit te stijgen (de euro is weer afketst) en op het feit dat de Amerikaanse en Duitse langlopende staatsleningen opveren na een terugval naar uitbraakniveaus. De Bund future veert bijvoorbeeld op van een maandenlange stijgende steunlijn. Er is hierdoor geen sprake van een ‘intermarket technische analyse’ bevestiging voor de geboekte winsten in de aandelenmarkten. In de iShares MSCI All Countries World index (zie grafiek) zijn in rode kaders ‘gaps’ aangegeven, waarna deze koershiaten in het verleden korte tijd later werden gevuld met een koersnotering. Het daarom te verwachten dat (een deel van) de geboekte progressie weer wordt ingeleverd. Daarnaast blijft het feit overeind staan dat het koersherstel in de aandelenmarkten vanaf begin juni een overlappende zigzag-vorm aanneemt, waardoor het koersherstel als ‘correctief’ zou moeten worden aangemerkt (althans…in theorie is dit ‘voorschrift’).

Desalniettemin bezorgen de bewegingen in de financiele markten soms ook buikpijn bij de chartist. Immers, wanneer de markt (tijdelijk) een (krachtiger) beweging inzet dan oorspronkelijk is geanalyseerd, dan is dit soms een regelrechte aanslag op het zelfvertrouwen. Misschien herkent of voelt u dat ook wel. Maar dat zou niet moeten (of mogen gebeuren). Om u hierin te ondersteunen ziet u in het overzicht hierboven in welke fase de aandelenindices zich bevinden. De cyclus in de aandelenmarkten bestaat uit vier fasen, t.w. stijgend, toppend, dalend en bodemvorming. De meerderheid van de getoonde aandelenindices bevinden zich nog in een dalende trend. Hierbij past een beleid van ‘verkopen op sterkte’. Een minderheid bevindt zich in een stijgende trend. Daarbij past ‘kopen op zwakte’. Met name in de Amerikaanse beursindices geeft de cyclus aan dat er mogelijk sprake is van een bodemproces. Dit is aan de orde bij een beurskoers boven het 20-daags gemiddelde, terwijl dit gemiddelde nog onder het 120-daags gemiddelde noteert. Met een beetje geluk neemt Wall Street de rest van de wereld op sleeptouw. Dit ‘geluk’ schuilt dan met name in het woord ‘hoop’, omdat volgens de media  een sterk tegenvallend cijfer over de Amerikaanse industrie (lees: daling nieuwe orders en daling export) tot nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve zal leiden.

De twijfels over de euforie op de aandelenmarkten wordt ingegeven door het feit dat de Chinese aandelenmarkt in juni verslechtert en aandelenkoersen doorgaans op de economische berichtgeving vooruitlopen. De twijfels nemen toe vanwege het feit dat de Amerikaanse aandelenmarkten een daling in vijf golven en stijging in drie golven toont (hetgeen ‘bearish’ is van aard). De twijfels nemen verder toe vanwege het feit dat de Europese aandelenindices nog in een dalende trend bewegen. De ETF die een aardige weerspiegeling toont van de kansen en bedreigingen is de iShares MSCI All Countries World index Fund. LOEF Technische Analyse herkent een hogere bodem en dat is hoopgevend. Deze hoop krijgt echter een wrange bijsmaak op basis van ontwikkelingen die in het (recente) verleden werden waargenomen. Er liggen nog wat gaten in de grafiek die opgevuld moeten worden (zie rode kaders). Maar wat gebeurt er daarna?

iShares MSCI ACWI Fund vanaf 2011

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL 20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50 index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus aandenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen