We zijn gered !

De laatste handelsdag van de maand juni, het tweede kwartaal en eerste helft van 2012 werd afgesloten met een jubelstemming op de financiele markten. Tijdens een cruciale Europese top is besloten om probleembanken rechtstreeks van een liquiditeiteninfuus te voorzien, waarbij de Europese Centrale Bank toezicht op de gezondheid van Europese financiele instellingen gaat houden lijkt – getuige de reactie in de markt – de ‘markt’ gerust te stellen. Dat hierover nog het nodige geregeld moet worden lijkt er (even) niet (meer) toe te doen. Het enige dat LOEF hierover kwijt wil is voor de goede verstaander met jarenlange beleggingservaring een schot voor open doel…wie of wat houdt er straks toezicht op de toezichthouder? En zou dat voldoende vertrouwen wekken?

Afgelopen vrijdag werd op deze site iets geschreven over een zwanenzang. De zwanenzang is een verwijzing naar de mythe dat een zwaan, als hij zijn sterven voelt aankomen, nog eenmaal in een wonderschoon gezang uitbarst. “Eurotop overtreft verwachtingen” meldde Het Financieele Dagblad dit weekend. De financiele Telegraaf schreef: “Euforie op Damrak“. Deze teksten zullen nooit verschijnen op een marktbodem, maar doorgaans om en nabij een top in de markt. Neem vrijdag 28 oktober 2011 als voorbeeld: De Telegraaf schreef toen “Beurs juicht na euro-akkoord“. Het Financieele Dagblad bevestigde het euforische gevoel destijds ook: “Beurzen reageren opgetogen op akkoord over eurocrisis“, maar voegde er wel op de voorpagina destijds een nuancering aan toe: “Veel hoop voor euro, geen zekerheid”. Vergelijkbare marktgedragingen derhalve, waarbij de eerste vraagtekens nu alweer worden gesteld over de preferente crediteurenstatus van het permanente Europese noodfonds ESM. Wie heeft er nu voorrang bij wanbetaling? Het ESM of de ECB? De technisch analist heeft hier geen enkele mening over of gevoel bij. Er blijft dus weer volop ruimte voor speculatie en bij uitstek kunt u hiervoor weer terecht bij….de financiele markten.

In de afgelopen weken is op deze site voortdurend gewezen op een waarschijnlijke herhaling van het koersverloop zoals zich dat heeft voltrokken in het kalenderjaar 2011. Er is op dit moment nog geen aanleiding om de waarschuwende grafieken en begeleidende commentaren van afgelopen tijd in te trekken. Als u dit nu anders ziet, dan is dat uw goed recht, maar vraagt u zich a.u.b. waarom dat zo is. Misschien is de volgende uitspraak wel van toepassing: “Your emotions are often a reverse indicator of what you ought to be doing.

Over ‘…ought to be doing’ gesproken…in het besloten deel van deze site maken de verschillende trendoverzichten duidelijk welke veranderingen worden gesignaleerd en of de verbeteringen ‘koop’ of ‘verkoop’-signalen oplevert. Deze signalen komen tot stand op basis van een methode met voorafgedefinieerde criteria. In een stijgende trend worden momenten van zwakte (lees koersdalingen) gebruikt om ‘koop’-momenten te signaleren en in een dalende trend worden momenten van sterkte (lees koersstijgingen) gebruikt om ‘verkoopmomenten’ te signaleren. En dan zijn er natuurlijk nog de overgangsfasen die tijdelijk tot een ritje in ‘niemandsland’ leiden. Een mistig gebied, waarin de optimisten en de pessimisten, de longs en shorts, bulls en bears, haussiers en baissiers speculeren over het wel of niet doorzetten van bijvoorbeeld de bewegingen van afgelopen vrijdag. Afgelopen vrijdag was het de laatste handelsdag van de maand, het tweede kwartaal en de eerste helft van 2012 en ongetwijfeld heeft windowdressing in combinatie met een ‘short-squeeze’ bijgedragen aan de felheid van koersbewegingen. We zullen zien of het bereikte akkoord daadwerkelijk het begin is van een grote stap voorwaarts of…straks een nalatenschap oplevert, waarin de compromissen het karakter van een zwanenzang in zich heeft.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician