Wegwezen!

Er zijn twee dringende technische redenen om de aandelenmarkten de rug toe te keren. De koersgrafieken hieronder illustreren waarom. In de eerste plaats vertoont de koersgrafiek van de Amerikaanse S&P 500 futures een bearish rising wedge waar conform het handboek ‘technische analyse voor dummies’ de koersontwikkeling neerwaarts is uitgebroken. Begin juni werd op deze site gehint op een technisch herstel gelet op een dalende vijfstructuur. De voorspelde ABC-zigzag werd een feit en daarmee ook golf (2). Zeer waarschijnlijk is een verwoestende dalende golf (3) nu in ontwikkeling. Het eerste ‘bewijs’ hiervoor is een zichtbare dalende vijfstructuur vanaf de top van golf (2). De eerste dalende golf van golf (3) wordt nu begroet met een technische herstelbeweging in golf 2 die nu bijna de helft van de koersdaling in de afgelopen week heeft ingelopen. Mogelijk wordt nog in de S&P 500 index een 61,8% Fibonacci-ratio opgezocht rond 1336 maar we zijn halverwege het proces van ‘WEGWEZEN!’.

In de tweede plaats vertoont de Europese DJ Stoxx 600 index ook een bearish ‘rising wedge’ en dit patroon werd ook conform het handboek technische analyse recent aan de onderzijde verlaten. Wat we in de afgelopen twee handelsdagen zien is niets meer dan een technisch herstel gevoed door hoop en …. wellicht ‘window dressing’, want het einde van het 2e kwartaal en de eerste helft van 2012 zit erop. Menig asset manager zal de performancestaten voor de klanten er zo mooi mogeljik willen laten uitzien en dat is een gemeenschappelijke denkrichting in het beleggingswereldje. Maar met boekhoudkundige trucs heeft de technisch analist van nature weinig op, dus ‘WEGWEZEN’. De ‘rising wedge’¬†is ‘always bearish’ en het is niet te verwachten dat de beurskoersen van genoemde beide indices de toppen van vorige week zullen overschrijden.

S&P 500 index vanaf 22 mei t/m hedenochtend op uurbasis

 

 

 

 

DJ Stoxx 600 index vanaf maart 2012 op dagbasis

 

 

 

 

Update volgt zo…aandelen ‘sell on strength’

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

Geen veranderingen van inzicht…de lange termijn trends (bepalend voor het beleid van ‘kopen op zwakte’ of ‘verkopen op sterkte’) zijn voor vastrentende waarden en Amerikaanse commercieel vastgoed positief, maar negatief voor aandelen, grondstoffen en edele metalen. In het overzicht hieronder geldt de iShares MSCI All Countries World Index als benchmark.

 

 

 

 

 

Einde bericht: