Olie short op herstel

Olieprijs daalt hard door zorgen wereldeconomie” meldde Het Financieele Dagblad afgelopen weekend. Het is een constatering die menig belegger angst aanjaagt. Is dit terecht? De geschiedenis leert van wel. De koersgrafiek van Brent Oil vanaf 2007 zegt meer dan 1000 woorden, maar een toelichting is wenselijk. In 2008 daalde de olieprijs van ca. $ 146 per vat in twee maanden tijd naar $ 105 hetgeen een dalingspercentage is van -28%. De prijs van Brent is vanaf begin april dit jaar gedaald van ca. $ 125 per vat naar recentelijk $ 89 per vat. Het tijdbestek is iets meer dan twee maanden. Het dalingspercentage….-28%.

Brent Oil vanaf 2007

 

 

 

 

In de wetenschap hoe de prijs van Brent Oil zich in 2008 verder heeft ontwikkeld lijken de zorgen omtrent de wereldeconomie terecht. Wat in de relatieve sterkte index die onderin de koersgrafiek is afgebeeld kan worden afgeleid is een ‘oversold’-waardering overeenkomstig september 2008. Dat was een maand voordat de aandelenmarkten in een neerwaartse versnelling belandden. Een kortstondig technisch herstel in de olieprijs ging aan deze glijvlucht vooraf. De actuele situatie is vergelijkbaar. Brent Oil heeft een belangrijke steun rond $ 100 gebroken en mede gelet op de recente oversold situatie is in de komende dagen een tijdelijk herstel mogelijk. Maar als de geschiedenis zich herhaalt zakt de olieprijs daarna weer in. Het koersdoel van Brent Oil ligt op $ 75 per vat door de tradingrange tussen $ 100 en $ 125 conform het handboek technische analyse naar beneden om te klappen.

De DJ Stoxx 600 Oil & Gas sector is in de eerste 25 weken van 2012 met -8,1% gedaald. De oliesector is daardoor de slechts presterende sector uit het universum van DJ Stoxx 600 sectoren. De koersgrafiek van deze sector voorspelt zwaar economisch weer. In de koersgrafiek hebben een 20-daags en 120-daags koersgemiddelde elkaar in april dit jaar neerwaarts gekruist, waardoor de koersgrafiek rood kleurde. De oranje gekleurde candles illustreren technische herstelbewegingen en de paarse candles weerspiegelen toenemende verkoopdruk. Voor de technisch analist is immers van belang om te weten wat de richting van de trend is, de kracht van de trend en hoe de stijgingen en dalingen tactisch te bespelen.

DJ Stoxx 600 Crude Oil vanaf 2011

 

 

 

 

In de koersgrafiek van de Europese oliesector zien we nu hoe de verkoopdruk toeneemt. Vanuit de traditionele benadering zijn er verder nog twee technische waarnemingen zichtbaar die tot grote zorg leiden. Enerzijds is de oliesector afgelopen dagen uit een wigpatroon gevallen. Over dit patroon is de literatuur duidelijk: “The market analyst should always be guided by the general maxim that a rising wedge is bearish” (bron: ‘Technical Analysis of the Futures Markets, J.J. Murphy, New York Institute of Finance). Anderzijds zijn we getuige van een complex van (H)oofd(S)chouderpatronen die zich na de top dit jaar ontwikkelen. Er zijn inmiddels twee neklijnen neerwaarts doorbroken en een derde wordt zo goed als zeker opgezocht, omdat de daling uit het wigpatroon minimaal een beweging naar het beginpunt van de ‘rising wedge’ zou moeten opleveren.

CONCLUSIE

De conclusie is dan ook eenvoudig uit de waarnemingen te raffineren: de ontwikkelingen in Brent Oil en de Europese oliesector zijn duidelijk negatief en de risico’s liggen met name aan de onderzijde. In de Verenigde Staten is de S&P 500 Energy sector (waartoe de olie- en gasaandelen behoren) ook al langere tijd een relatieve onderpresteerder. Maak daarom slim gebruik van tijdelijke oplevingen in Brent Oil.  De Brent Crude Oil Future Sprinter Short 101,40 biedt gedurende de pullback-beweging van de olieprijs de komende dagen interessante mogelijkheden (raadpleeg een deskundige).  Het moment waarop LOEF een positie inneemt in de Sprinter Portefeuille is voorbehouden aan de abonnees op de SMS-informatiedienst. Zorg dat u er op tijd bij bent!