Wanted…$ $ $

De hele wereld is op zoek naar rendement. Terwijl de problemen in de wereld zich in snel tempo (eerst) economisch, (vervolgens) politiek (en nu ook) militair (denk aan Syrie – Turkije) ophopen en aandelen onder druk staan, grondstoffenprijzen dalen, staatsobligaties risicovoller worden dan ooit gedacht en edele metalen hun glans verliezen…wat is dan nog een liquide alternatief?

LOEF Technische Analyse denkt dat wereld straks alleen nog maar US Dollars wil. Twee redenen: In de eerste plaats herhaalt de geschiedenis zich (volgens de filosofie van de technische analyse). Het menselijk handelen wordt primair gedreven door (oer)instincten als hoop, angst, hebzucht e.d. en die druk neemt toe als het geliefde leven dat men tot voor kort gewend was te leven wordt bedreigd. Mensen houden het liefst alles bij het oude en zijn erg traag bereid om zich aan te passen, maar de geschiedenis toont aan dat dit onvermijdelijk is om te overleven. Onze instincten leiden tot herkenbaar handelsgedrag die in de vorm van koerspatronen tot uitdrukking komen in koersgrafieken. In de tweede plaats is er sprake van kuddegedrag (hetgeen ook met overlevingsinstinct te maken heeft). Naarmate duidelijker wordt dat in een conflict partij moet worden gekozen en de keuze direct persoonlijke gevolgen heeft zal de meerderheid van mensen de veiligheid van het groepsdenken verkiezen. Hierdoor ontstaan trends die zichzelf versterken (totdat de laatste is toegetreden of uitgetreden en alle energie op is om de trend voort te zetten). Niet zelden is dit proces ook objectief te meten.

In de koersgrafiek van de US Dollar index vanaf 1985 ziet u met behulp van enkele trendlijnen hoe de geschiedenis zich neigt te herhalen. Het gedrag van de US Dollar index vertoont grote gelijkenis met de situatie begin 1997. De MACD-indicator afgebeeld onderin de grafiek op maandbasis bevestigt objectief de vraag naar US Dollars.

US Dollar index vanaf 1985 op maandbasis + MACD

 

 

 

 

De US-Dollar index is samengesteld uit een mandje valuta zijnde de euro, Japanse yen, pond sterling, de Canadese dollar, de Zweedse kroon en Zwitserse frank. Aan een lange termijn dalende trend van de US Dollar is een einde gekomen. U begrijpt nu ook waarom overigens de edele metalen goud en zilver op het punt staan fors in waarde te dalen! Meer hierover in het besloten deel.

In de periode dat de US Dollar index steeg van 1997 t/m 2002 kwam de goudprijs onder druk te staan (zie ingetekend kader in de koersgrafiek onder). De dalende driehoek in de goudprijs in de afgelopen 12 maanden is een trendomkeerpatroon op basis waarvan een daling naar $ 1300 in de komende weken/maanden zelfs zeer waarschijnlijk wordt.

Goudprijs op weekbasis vanaf 1986

 

 

 

 

 

Ingezoomd op het koersverloop in de afgelopen 12 maanden tekent zich binnen de dalende driehoek een symmetrische driehoek af. In de komende dagen/weken zal de goudprijs uit deze symmetrische driehoek uitbreken. De dalende toppen wijzen op toenemende haast aan de verkoopzijde. De risico’s van een daling onder $ 1560 respectievelijk $ 1530 neemt toe.

Goudprijs ingezoomd op de laatste 12 maanden

 

 

 

 

De US Dollar index vertoont afgelopen maanden een proces van hogere toppen en hogere bodems

 

 

 

 

Ruwe samenvatting: als de Amerikaanse dollar stijgt wordt goud goedkoper en vice versa.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL 20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus  Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht LOEF TA Modelportefeuille

 

 

 

EINDE BERICHT