Frans-Duijtse piratensong

In de komende week – op 28 en 29 juni – staat het zoveelste topoverleg gepland om de eurozone van een dreigende ondergang te behoeden. In de verschillende media kunt u kennisnemen van alle problemen en dilemma’s waarvoor naarstig een oplossing wordt gezocht. LOEF Technische analyse leest in de media dat alleen een gezamenlijke financiering van de Europese staatsschulden het besmettingproces in de eurolanden kan stoppen. Een gezamenlijke financiering betekent feitelijke de uitgifte van eurobonds. Hierdoor stijgt de rente in de noodelijke gelegen landen van Europa en daalt de rente in de zuidelijke helft van Europa. Solidariteit heet dat. Duitsland eist hiervoor eerst meer eenheid en centraal bestuur voordat Berlijn zich nog verder garant kan/wil stellen voor schulden of tegoeden van andere landen, terwijl Frankrijk precies het tegenovergestelde eist. Dat wil zeggen, eerst garant stellen en dan pas eenheid en centraal bestuur. De Duitse minister van Financien, Wolfgang Schauble, vindt deze volgorde niet logisch en legt uit waarom: “It’s because you cannot seperate the responsibility for decision-making from the liability. That’s true for almost everything but especially when it comes to money. Anyone who has the chance to spend someone else’s money will do that. The markets know that. And so from that point of view they wouldn’t be convinced by euro bonds.” (bron: Thomsonreuters).

De eis daarentegen van de nieuwe premier Francois Hollande van Frankrijk wordt – volgens LOEF vermoedelijk – voornamelijk verklaard door het feit dat sinds het Franse ‘non’ in 2005 tegen de Europese Grondwet de Franse bevolking duidelijk niet meer gelooft dat de nadelen van Europa weggestreept kunnen worden tegen de voordelen. Duitsland vindt dat het inmiddels voldoende heeft gedaan om zijn verplichtingen na te komen en verwacht dit ook van de landen die nu hun begrotingen met keiharde hervormingen op orde moeten zien te krijgen. Immers, wie aansprakelijk is, mag ook controle uitoefenen en sturen. De Frans-Duitse samenwerking begint ondertussen aardig op het thema van enkele piratenhits van Frans Duijts te lijken: ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’ of ‘Nee, niet zeggen hoe ik leven moet’.

Christine Lagarde van het IMF wil dat Europa doorpakt, omdat de hele wereldeconomie onder druk komt (en het IMF straks te klein is om overal tegelijk in de wereld financiele brandhaarden te blussen). De aandachtige lezers van financieel nieuws weten ondertussen waarom: “Van Santiago tot Sjanghai verliezen opkomende landen het momentum” (bron FD 16/6), “Duitse conjunctuur staat op wankelen’ (bron DFT 20/6), “Fed uit zorgen over verzwakte economie” (bron: FD 21 juni), “Inkoopmanagers eurozone zijn somber” (bron: FD 22/6) en “Olieprijs daalt hard door zorgen wereldeconomie” (bron FD 23/6). Het wekt geen verbazing dat een headline deze week naar aanleiding van een nieuw cijfer afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rept over “Vertrouwen consument op nieuw dieptepunt“.

In de grafiek van de ETF die op weekbasis wereldwijd de koersontwikkelingen van aandelenkoersen volgt tekent zich een langgerekt (H)oofd(S)chouderpatroon af die wijst op een toenemend risico van koersdalingen als gevolg van de recente trendbreuk. De herstelbeweging deze maand lijkt nu stukgelopen op de stijgende steunlijn. Het vizier van de chartist richt zich om die reden nu op een aanstaande daling naar de neklijn (waaronder overigens een ‘meltdown’ is te verwachten).

iShares MSCI All Countries World Index

Volgens de beleggersklok is er een voorkeur voor (solide) schuldpapier (lees: obligaties) en Amerkaans commercieel vastgoed. Aandelenkoersen bewegen in dalende trends en datzelfde geldt voor de grondstoffenindices, de olieprijzen en edelen metalen. Let op goud en zilver waar de verkoopdruk lijkt toe te nemen. De Chinese Shanghai & Shenzhen 300 index vertoont de kenmerken van topvorming. Het merendeel van de landenindices (zie onder) bevindt zich in dalende trends ondanks herstelpogingen in de afgelopen week.

BELEGGERSKLOK

 

 

 

 

 

 

 

 

Landenklok

 

 

 

 

 

 

 

Sectorklok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit het sectoroverzicht blijkt dat defensieve sectoren de voorkeur genieten binnen de categorie aandelen. Met ETF’s op landen en sectoren (raadpleeg een terzake deskundige beleggingsadviseur) kunt u ervoor zorgen dat u het kaf van het spreekwoordelijke koren gescheiden houdt. Eenmaal per week het kwadrant bestuderen en u weet of bijsturen wenselijk is. Duidelijk blijkt dat de olie- en gassector (in de VS ‘energy’) en basic resources gevoelig zijn voor de economische vertraging die wordt gesignaleerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Binnen de grondstoffenindices is niet alles kommer en kwel. De graan- (en tarwe)prijzen ontwikkelen een bodemproces

 

 

 

 

 

De Amerikaanse dollar profiteert nog altijd van de onzekerheden en onrust in de wereld.  Dollargerelateerde beleggingen zijn vooralnog favoriet.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

AKTUELE STATUS LOEF TA-MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

TOELICHTING

Ondanks enkele ‘stop loss’-alerts vertonen de grafieken nog niet het bewijs dat de ingenomen posities verwijderd moeten worden. De grafieken lijken te willen zeggen: ‘EVEN GEDULD A.U.B.’

iShares  Barclays 20+ yr Treasury Bond Fund (…een normale pullback na de uitbraak…volgens de TA-theorie is elk moment een stijging te verwachten)

 

 

 

 

EUR/USD voltooit eind vorige week een ‘bear flag’-continuatiepatroon (verwacht voortzettende zwakte)

 

 

 

 

Nasdaq Composite…een bearish ‘rising wedge’ is een continuatiepatroon op basis waarvan een test van het diepteupunt dit jaar spoedig mag worden verwacht.