Feiten & Fictie

Op 15 juni jl. werd aangegeven dat de koersbewegingen in de S&P 500 index waarschijnlijk ‘HEEL EVEN’ boven de stijgende weerstandlijn van het stijgende wigpatroon zou heen klimmen. Deze beweging wordt in het blauw in de koersgrafiek omcirkelt (zie grafiek). Deze ‘throwover’ komt regelmatig voor bij ‘rising wedges’ en zijn een laatste krachtsinspanning van de ‘bulls’ om de verkoopdruk te overwinnen. Onder deze omstandigheden krijgen de ‘bears’ het even op hun heupen, want wellicht stijgt de markt toch door. Immers, technische analyse is een studie die zich bezighoudt met waarschijnlijkheden, dus er is altijd een foutmarge.

Omdat er een foutmarge is, moet zowel de technisch analist als degene die de technisch analist volgt een ‘open mind’ houden ten aanzien van scenario’s. Feit is dat hedenochtend in de financiele media de volgende headlines zijn te lezen: “Beurzen dalen na besluit Fed” en “Bezorgde Fed drukt Wall Street” (bron: de Financiele Telegraaf en Het Financieel Dagblad). Een ander feit waarom recent werd gepleit voor ‘focus’ komt rechtstreeks uit de technische analyse literatuur: “Whether the wedge appears in de middle or the end of a market move, the market analyst should always be guided by the general maxim that a rising wedge is bearish and a falling wedge is bullish” (bron: Technical Analysis of the Futures Markets, J.J. Murphy, New York Institute of Finance).

Om een idee te krijgen of hier sprake is van fictie of feiten zijn andere technieken behulpzaam. Gisteren werd een illuster Fibonacci-relatie aangetoond conform het Elliott Wave Principe, waarin prijs, tijd en patroon elkaar bevestigen. Maar heeft u weinig op met goochelen met cijfers en letters, dan is de ‘Directional Movement Indicator’ (DMI) misschien iets om koers op te varen. In de uurgrafiek is onderin de DMI afgebeeld, waaruit blijkt dat de (groene) vraagkrachten de ‘throwover’ voorzien van een lagere top, hetgeen een klassieke negatieve divergentie is. En negatieve divergenties zijn vaak een voorbode van een trendomslag. De (rode) verkoopkrachten nemen nu de overhand en de (blauwe) ADX-lijn begint te stijgen. Met andere woorden, op uurbasis neemt de verkoopdruk in kracht toe.

S&P 500 index ‘rising wedge’ op uurbasis vanaf 15 mei jl.

 

 

 

 

Tot dusver de geconstateerde feiten…wat er in ons hoofd afspeelt zijn verder gedachtenspinsels….vaak geprikkeld door primaire drijfveren als hoop, twijfel, angst, etc. etc.¬†¬† Vandaar…kies een methode, volg de regels en stel grenzen waarboven of waaronder koersniveaus de regels schenden. U weet dan wat u moet doen…of heeft in ieder geval iets dat u houvast biedt. Ook al blijkt dat af en toe fictie te zijn.

Aan de update wordt zo gewerkt….geen verandering van inzichten

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOW-30 Stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 index

 

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

STATUS LOEF TA MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

EINDE BERICHT