Eureka!

“Ik heb het gevonden” riep Archimedes, een bekende Griekse filosoof (287 – 212 B.C.) die nadacht over allerlei onderwerpen en problemen. Archimedes had de opdracht gekregen van Koning Hieron van Syracuse om aan te tonen of een geleverde gouden kroon wel van puur goud was gemaakt. Valsemunters toentertijd gebruikten immers een mengsel van zilver en goud om munten te vervalsen. Archimedes besloot in gedachten verzonken een badhuis te bezoeken om rustig na te denken en wat hem opviel was de hoeveelheid water die over de badrand klotste toen hij in bad ging zitten. Die hoeveelheid correspondeerde met de ondergedompelde hoeveelheid Archimedes. Toen realiseerde hij zich dat goud een hogere dichtheid heeft dan zilver. Daardoor heeft een gouden kroon een kleiner volume dan een even zware zilveren kroon. Hij nam daarna de proef op de som en vulde een ton tot aan de rand met water en legde er een stuk goud in dat precies even zwaar was als de kroon. Het water dat over de rand liep ving hij op. Daarna vulde Archimedes het vat opnieuw met water en legde er de kroon van de koning in. Nu liep er meer water over de rand, dus de kroon was niet van puur goud. De goudsmid had de koning bedrogen.

Wie dit verhaal uit de Griekse mythologie voor het eerst hoort, zal wellicht verrast of verbaasd zijn. Niet zelden maakt de verbazing plaats voor verbijstering, om – vanuit het gezichtspunt van de koning – te vrezen voor de waarheid, hetgeen leidt tot ontzetting. Wie de gelaatsuitdrukking van de koning voorstelt ziet een proces in de volgorde van…verrassing – verbazing – vrees – ontzetting.

Als we de gelaatsuitdrukking van Amerikaanse zijde bekijken via een studie van het koersgedrag in de CBOE VIX index (ofwel ‘angst’-barometer) dan zien we op dit moment de volgende grimas:

VIX in 2012 (voorafgaand aan ontzetting ?)

 

 

 

 

VIX in 2008 (voorafgaand aan ontzetting)

 

 

 

 

VIX in 1987 (voorafgaand aan ontzetting)

 

 

 

 

De golfstructuur in de CBOE VIX index is een ‘Elliott Wave’, waarvan de impulsbeweging bestaat uit vijf golven (1-2-3-4-5) en de reactie uit drie golven (A-B-C). Het Elliott Wave Instituut zegt over dit principe het volgende:

Elliott Wave Principle measures investor psychology, which is the real engine behind the stock markets. When people are optimistic about the future of a given issue, they bid the price up.

Two observations will help you grasp this: First, for hundreds of years, investors have noticed that events external to the stock markets seem to have no consistent effect on the their progress. The same news that today seems to drive the markets up are as likely to drive them down tomorrow. The only reasonable conclusion is that the markets simply do not react consistently to outside events. Second, when you study historical charts, you see that the markets continuously unfold in waves.

Using the Elliott Wave Principle is an exercise in probability. An Elliottician is someone who is able to identify the markets structure and anticipate the most likely next move based on our position within those structures. By knowing the wave patterns, you’ll know what the markets are likely to do next and (sometimes most importantly) what they will not do next. By using the Elliott Wave Principle, you identify the highest probable moves with the least risk.

CONCLUSIE:

Nadat golf C (nu in ontwikkeling) is afgerond, mag een nieuwe stijging worden verwacht in de ‘angst’barometer, waarbij de term ‘ontzetting’ waarschijnlijk een goede aanduiding zal blijken.

EINDE BERICHT

Zondag 17 juni 2012 om 17:55 uur.