Centrale bankiers staan klaar

‘Central banks ready to combat Greek market storm’ (bron: Reuters, 14 juni 2012). De financiele markten vertrouwen erop dat als de verkiezingsuitslag in Griekenland slecht uitpakt de centrale bankiers in de wereld klaar staan om de geldsluizen wijd open te zetten om de onrust te beheersen. Vandaag is het de derde vrijdag van de maand en dus expireren vandaag weer de opties/futures, dus het wordt mogelijk een wispelturige dag.

De uurgrafiek van de Amerikaanse S&P 500 futures vertoont een (bearish) ‘rising wedge’. Los van al het nieuws dat u volgt, illustreert de uurgrafiek nog enige ruimte omhoog om golf C af te maken, waardoor de traditionele ABC-zigzag van een ‘normaal’ technisch herstel in vervulling gaat. Met de actuele kennis van zaken lijkt het dus voor de hand te liggen dat Wall Street en overige aandelenindices nog enige ruimte naar boven zullen benutten, voordat beleggers er de brui aan geven. Het is niet ongebruikelijk in ‘rising wedge’-patronen om heel even – met de naduk op HEEL EVEN – te proberen om de stijgende weerstandlijn opwaarts te passeren (= niveau 1345 – 1350). Een daling onder de stijgende steunlijn (< 1315) is in aanleg al negatief.

 

 

 

 

Iets anders dan voorspellen is constateren: de CBOE Volatility index (VIX) sloot gisteren op 21,68 (= daling / lees ‘ontspanning’ in de angst). Dit niveau komt overeen met waarden die eind april 2010 werden genoteerd (= enkele dagen voor de beruchte ‘flash crash’) en eind juli 2011 (= enkele voordat de aandelenmarkten fors onderuit gingen). Duidelijker dan in 2010 of 2011 is het proces van hogere bodems in de VIX. Terecht of niet, de optiehandel registreert derhalve oplopende spanning.

 

 

 

 

In de DJ Eurostoxx 50 Volatility index zien we de spanning ook verder oplopen. In de komende weken kunnen de beurskoersen extreme uitslagen gaan vertonen afgaande op de meterstanden van 2010 en 2011.

 

 

 

 

Aan de update wordt gewerkt…