Tromba d’aria Italia

Op 12 mei jl. werd op deze site gewaarschuwd voor een ‘perfect storm’. Een maand later (12 juni jl.) scheerde een tornado – in het Italiaans aangeduid als ‘Tromba d’Aria’ – rakelings langs Venetie. Als we de berichten in de media mogen geloven koerst Italie af op een reddingsoperatie zoals we recent hebben gezien in Spanje. De reactie op de Spaanse ‘bail out’ bleek een vlaag van optimisme teweeg te brengen, maar daarna werd het windstil.

Is de dagen de stilte voor de storm? Afgaande op de ETF die de 10-jaars Italiaanse staatslening volgt (zie grafiek) dan lijkt het verstandig om de boel dicht te timmeren, want een ‘tromba d’aria’ zou in de Italiaanse obligatiemarkten tot de nodige afgebroken takken en omgewaaide bomen kunnen leiden. In de koersontwikkeing van voornoemde ETF blijkt dat de Italiaanse 10-jaar’s obligaties uit een (bearish) ‘rising wedge’ vallen, hetgeen een daling ‘voorspelt’ naar het dieptepunt van vorig jaar. ‘To the boats’ en wegwezen lijkt de foto die twee dagen geleden in Venetie werd genomen ons te willen zeggen.

iBoxx  EUR Sov. Italy Index 10+ yr vanaf 2008

 

 

 

 

Een daling naar het dieptepunt vorig jaar zou een stijging van de Italiaanse rente boven 7% impliceren, hetgeen niveaus zijn waarboven kapitaal feitelijk niet meer financierbaar is (lees: aflosbaar). Beleggers kunnen profiteren van een verwachte koersdaling in Italiaans staatspapier o.a. via het hefboomproduct SPRINTERS. Wat LOEF hiermee doet? Loef Technische Analyse publiceert via een SMS Informatieservice over dit hefboomproduct in het kader van een modelportefeuille. Neem ook een sprinterabonnement en meld u aan via mail@edwardloef.com

De Duitse rente is recent ook opgelopen. De spanningen in de eurozone nemen steeds verder toe en de roep op de uitgifte van eurobonds (= obligaties met een rente die voor de gehele eurozone gelden) neemt hierdoor toe. Duitsland is hier een groot tegenstander van, maar invoering ervan zou betekenen dat de rentelasten voor Duitsland (fors) toenemen. Of deze vrees terecht is? In het besloten deel meer hierover.

De recente opwaartse koersuitbraak van de Bund future uit het meerjarige stijgende trendkanaal kan natuurlijk als ‘blow-off’ / overdrijvingsfase worden beschouwd (hetgeen de trendindicatoren recent ook aangaven!), echter in de klassieke filosofie van de technische analyse is zo’n uitbraak een teken van kracht en niet van zwakte. Als gevolg van de recente scherpe terugval – die overigens was te verwachten en waarover ook bericht – is de Bund future nu waarschijnlijk klaar met de klasssieke pullback naar het uitbraakniveau. Dit betekent dat idealitere in de komende uren/dagen een nieuwe rally zou moeten inzetten. Deze rally zou tot nieuwe koershoogten moeten leiden in de Bund future (dus nieuwe dieptepunten in de Duitse rente).

Meerjarige koersgrafiek Bund Future

 

 

 

 

Ingezoomd chart Bund future

 

 

 

 

Relatieve sterkte versus DAX-index nog altijd ten gunste van Bund future

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL 20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW 30 Stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren (VS)

 

 

 

 

Trendoverzicht grondstoffen

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht valutaparen