Categorie F5 in de maak?

Op 5 juni jl. werd bij een indexstand in de S&P 500 index op 1270,71 een voorspelling gedaan dat de beursgraadmater vanaf 1249 klaar zou zijn voor een bokkesprong naar ca. 1335. Uit de koersgrafiek op uurbasis van de S&P 500 index blijkt maar weer eens hoe moeilijk het is om goed te ‘timen’. Die 1249 werd als springplank nooit bereikt. Het koersherstel naar 1335 overigens wel, namelijk op maandag 11 juni jl. toen de futures een intraday hoogste koersnotering bereikten op 1335,35.  De dalende vijfstructuur vanaf de top dit jaar gaf aanleiding voor een technisch herstel, maar het blijft altijd ‘an art, not science’ om zo goed mogelijk de eerstvolgende beweging in te schatten. Vanaf de bodem op 4 juni is een stijgende vijfstructuur zichtbaar in de bijgewerkte grafiek op uurbasis, waardoor in theorie de meest waarschijnlijke aanname is dat afgelopen maandag golf A van een ABC-zigzag is voltooid.

S&P 500 futures op uurbasis t/m 17:15 uur

 

 

 

 

In de koersgrafiek bijgewerkt t/m 17:15 uur hedenmiddag kan het zijn dat golf B ook klaar is en golf i en golf ii ook. Bij een stijging boven 1335 is het aannemelijk dat golf iii in ontwikkeling is en dat zou weer betekenen dat ergens volgende week golf C klaar is en daarmee tevens golf (2). Daarna komt de tornado terug die eerder deze week Venetie aandeed verraste, maar dan wel eentje van de categorie F5. Het is te hopen dat dit gebeurd, u heeft dan nog een aantal dagen om huis en haard dicht te spijkeren. Een ander scenerio is dat de tornado plotseling van route verandert en eerder op ons afkomt. In deze situatie is golf (2) al afgerond en reikt het herstel in de komende uren/dagen niet meer boven 1335, maar wordt met een flinke rukwind de koersen al onder de 1300 punten geblazen.

Hoe realistisch is het om zulke krachttermen te gebruiken met verwijzingen naar categorie F5 tornado’s of ‘perfect storm’ danwel andere hel en verdoemde huizen toestanden? De nationale overheden en financiele autoriteiten zullen het toch niet zover laten komen? Nee, waarschijnlijk niet…echter vanuit de psychologie is bekend dat het vertrouwen alleen werkt als de maatregelen ook vertrouwwekkend zijn. Niet de maatregelen zelf, maar de reactie hierop vertelt hoe het daarmee gesteld is.

LOEF Technische Analyse kan op dit moment slechts vaststellen dat intermarket technische analyses elkaar bevestigen. De koersen van de Duitse en Amerikaanse langlopende obligaties zijn recent uitgebroken naar nieuwe hoogtepunten en hebben inmiddels de klassieke pullback voltooid. In neerwaartse zin geldt dit voor de EUR/USD eerder deze week. Dan zien we Elliott Wave golven die volgens het boekje verlopen en een ritme in de S&P 500 index waarover weinig meer bekend is dat ‘het huis met het torentje’ (zie recente publicaties). Dan is er nog een mega (H)oofd(S)chouderpatroon op wereldschaal in de MSCI USD World Index in ontwikkeling. Wie dit patroon begin deze eeuw en begin 2008 heeft genegeerd weet uit ervaring dat het niet verstandig is om dergelijke configuraties in de wind te slaan en weg te wuiven. Alsof dat bij een orkaan zou kunnen overigens.

Er zijn genoeg charts voorhanden die zonder nieuws bearish van betekenis zijn en wijzen op storm op de financiele markten. Persbureau Reuters berichtte vanmiddag: ‘There are already signs of contagion. Spanish 10-year bond yields rose above 7 percent for the first time in the euro era on Thursday, hitting a level widely seen as being unsustainable. It has all triggered concerns about another global financial market spasm similar to the one that followed the collapse of Lehman Brothers in 2008′.

We zullen spoedig weten of de gespannen trendlijnen in diverse aandelenindices strak genoeg gespannen zijn om spastische koersbewegingen op te vangen. U ziet deze lijnen in het besloten deel van de site.

Vanuit een lange termijn perspectief spannen de lange termijn trendlijnen momenteel een vangnet onder de aandelenkoersen. Een trendbreuk op wereldschaal heeft al plaatsgevonden inclusief de pullback. Bij een daling onder de recente dieptepunten ontstaat mogelijk een draaikolk van acties en reacties. Het is beter om voorbereid te zijn dan onvoorbereid.

FTSE Eurotop 300 index vanaf 2009

 

 

 

 

DJ Stoxx 600 index vanaf 2009

 

 

 

 

AEX index vanaf 2009

 

 

 

 

S&P 500 index vanaf 2009

 

 

 

 

Dow Jones Industrial Average vanaf 2009

 

 

 

 

NYSE Composite vanaf 2009

 

 

 

 

MSCI USD World Index vanaf 2009

 

 

 

 

iShares MSCI All Countries World Index vanaf 2009

 

 

 

 

Aan de nieuwe update wordt morgenvroeg verder gewerkt…

EINDE BERICHT.