Wie vult het gat?

De vraag ‘wie vult het gat?’ zou kunnen gaan over de vraag wie straks al die noodpakketten financiert om banken en landen overeind te houden, maar dat is niet de strekking. Op 6 juni jl. is een gat geslagen in de AEX-index tussen de laagste koers van die dag op 286,71 en de hoogste koers een dag eerder op 285,88. Koersgaten zijn als toonladders in de muziek. Echte harmonie ontstaat waar de koers de overgeslagen gebieden weer met een koersnotering aanslaat. De Amerikaanse beleggingsliteratuur spreekt dan ook over de noodzaak van ‘gaps should be filled’. In die zin is binnenkort een beweging naar 285/286 te verwachten.

In tactische zin zijn koersstijgingen tijdens dalende trends (zie dalende hellingshoeken in het 20-daags en 120-daags gemiddelde) mooie momenten om te anticiperen op een nieuwe dalingsronde. Handelen in de richting van de trend is in het algemeen beter dan handelen tegen de trend in. De krachtige daling begin deze week na een poging om boven de horizontale weerstand uit te stijgen illustreert hoe belangrijk het koersniveau in de AEX rond 296 is. Onder dit niveau domineert het koersrisico. Het zal nog wel even duren voordat de AEX erin slaagt om het 20-daags koersgemiddelde boven het 120-daags koersgemiddelde te slepen. Zolang de AEX onder het 120-daags gemiddelde noteert (< 313,24) is het vertrouwen in Nederlandse aandelen in technisch zin nog ver te zoeken. Dat wordt heel misschien anders als de gap wordt gevuld en er een hogere bodem wordt gevormd. Wordt vervolgd…

AEX in 2012

 

 

 

 

De Duitse DAX heeft vaak sterker gepresteerd dan de DJ Stoxx 600 index, echter in de correctiefasen is er sprake van underperformance. Op dit moment is de trend in de DAX dalend en – anders dan vorig jaar – de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden neerwaarts gebroken. De (roze) relatieve sterkte lijn wordt momenteel getest, terwijl de DAX nog onder het 20-daags gemiddelde noteert. Als de situatie in Duitsland in technische zin niet snel verbetert, dan ziet het ernaar uit dat de koersschade in Duitsland wel eens aanzienlijk kan worden.

DAX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzich Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren 

 

 

 

 

OVERZICHT LOEF TA MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

 

TOELICHTING

De recente consolidatie in de beurskoersen van de modelportefeuille zijn naar het oordeel van LOEF Technische Analyse slechts een adempauze in een neergaande trend in aandelen en opgaande trend in solide staatsobligaties. Datzelfde geldt voor de EUR/USD. Er is geen verandering van inzicht in de klassieke technische analyse omtrent de enorme risico’s waaraan de financiele wereld momenteel blootgesteld is. Bij gebrek aan duidelijke positieve aanwijzingen wordt ‘the perfect storm’ rustig afgewacht.

EINDE BERICHT