3 Peaks and Domed House

Op 19 mei werd stilgestaan bij een illuster koerspatroon dat bekend staat als ‘het huis met het torentje’, een Nederlandse vertaling door C.J. Bogerd in de jaren tachtig van ‘3 Peaks and Domed House’. Dit koerspatroon voorspelt weinig goeds voor de aandelenmarkten. De ervaring leert dat dit topvormingspatroon vaak voorkomt aan het begin van ‘bear’markten. George Lindsay, een vermaard technisch analist, deed hier eind jaren zestig voor het eerst uitgebreid verslag van. Het basis model van het koerspatroon is hieronder afgebeeld. In grote lijnen betreft het de herkenning van drie toppen, gevolgd door een dip en uiterste krachtinspanning naar een nieuw hoogtepunt.

 

 

 

 

 

 

Om de fantasie te prikkelen van waar de S&P 500 index momenteel staat is het basismodel van de ‘3 Peaks and Domed House’ als volgt weergegeven:

 

 

 

 

Indien op de juiste manier bekeken zou de eerstvolgende beweging helaas niet een hoopgevende stijging zijn, maar een angstaanjagende ineenstorting van de toren naar de bodems van vorig jaar. In hoofdlijnen zijn er in totaal 28 bewegingen, waarvan er momenteel 27 (bijna) zijn voltooid.

Wat dit voor de AEX betekent? Vorig jaar veerden de koersen eind juni op vanwege de optuiging van een reddingspakket bestemd voor Griekenland. Afgelopen week veerden de koersen ook op vanwege de collectieve aanname dat Spanje ‘too big to fail’ is en dus wordt er massaal vermoed dat dit weekend een soortgelijke reddingsoperatie in elkaar wordt geknutseld. De vraag is vervolgens of de geschiedenis van eind juni 2011 zich herhaalt. Volgens de technische analyse wordt alle informatie (inclusief hoop en angst) in de koersen is verdisconteerd en…koersen bewegen in trends. Met deze drie basisprincipes zou het in elk geval niet als een verrassing komen als de hoop in een tempo overeenkomstig ‘sneeuw voor de Spaanse zon’ verdwijnt. De koersgrafiek van de AEX illustreert waar we ons momenteel bevinden.

AEX vanaf 2011

 

 

 

 

 

SAMENVATTING FINANCIELE MARKTEN

Afgelopen week stond in het teken van ‘hoop’. Hoop dat de Spaanse banken en daarmee impliciet Spanje de geloofwaardigheid inzake de kredietwaardigheid weten te herstellen. Bij het opstellen van deze publicatie is bekend dat Spanje maximaal 100 tot 125 miljard kan lenen van de eurolanden om zijn banken te herkapitaliseren en dat het IMF hierop zal toezijn. Voor meer informatie omtrent de factoren die de beurskoersen kunnen beinvloeden wordt u verwezen naar andere bronnen. De technische analyse veronderstelt immers dat alle informatie in de koers wordt verdisconteerd. Afgelopen week zijn de koersen al deels vooruitgelopen op een akkoord omtrent de noodsteun.

Het herstel in de aandelenmarkten heeft nog enige potentie deze week om hogere koersen op te zoeken, echter de overeenkomsten met vorig jaar eind juni zijn te opvallend om te negeren. Vooralsnog lijkt het herstel puur technisch van aard (lees: sluiten van short posities en opdrogen van aanbod, waardoor vraag tijdelijk de overhand krijg). De dalende trends in de aandelenindices is ondanks het herstel vorig week gewoon intact! Zelfs China begint technisch te verzwakken en de Chinese renteverlaging vorige week is in dit kader een teken aan de wand. Volgens de trendfase-overzichten is er in de afgelopen week sprake van een correctie in een stijgende trend van de Amerikaanse, Nederlandse en Duitse staatsobligaties. Amerikaanse en Duitse staatsleningen zijn recent opwaarts uitgebroken uit meerjarige stijgende trendkanalen op basis waarvan de recente correctie feitelijk niets anders zou moeten zijn als een pullback naar de uitbraakniveaus waarna een nieuwe stijgingsfase inzet. Zolang het proces van hogere toppen en hogere bodems intact is zal deze aanname voorlopig prefereren.

Een belangrijke aanname in de technische analyse is dat een trend intact is totdat het tegendeel wordt aangetoond. Terwijl aandelen in een dalende trend herstellen en solide staatsobligaties in een stijgende trend corrigeren, zijn de bewegingen afgelopen week vooral een reactie op een te ver doorgeschoten trend (‘overshooting’), waarvan vermoed kon worden dat deze spanning eerst weggewerkt moet worden om energie vrij te maken voor de volgende impulsbeweging in de lange termijn trends. Op de valutamarkten is er ook nog altijd sprake van lagere toppen en bodems in de euro. De conclusie dringt zich op dat de bewegingen vorige week in de eerste helft van aankomende week nog even kunnen worden voortgezet (= herstel aandelenkoersen / daling obligaties), maar dat al vrij snel het besef doordringt dat de ‘bailout’ die geen ‘bailout’ genoemd mag worden symptomatisch is voor de enorme problemen waarmee het Europese continent wordt geconfronteerd met alle gevolgen voor de rest van de wereld.

De denkrichting van de chartist vaart duidelijk koers op een waarschijnlijke herhaling van het koersverloop zoals zich dat vorig jaar na juni heeft gemanifesteerd. De mogelijkheid dat een eventueel herstel iets meer tijd neemt dan een paar dagen is overiges zeer wel mogelijk, mede gelet op het feit dat The Economist deze week een bearish coverstory afbeeldt (= vaak contra-indicator). Blijf de situatie elke dag volgen en houd een open mind. De chartist LOEF mag dan weliswaar overtuigd zijn van bijvoorbeeld een koersdaling van de AEX richting ca. 230 in de loop van dit jaar…technische analyse is ‘an art, not science’.

TRENDFASE ASSET ALLOCATE (INSTRUMENTEN)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase hoofdsectoren Europa en U.S.A.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase valutaparen

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

De ontspanning in de CBOE VIX is op basis van het repeterende koerspatroon hooguit alleen nog in aankomende week aan de orde (zie grafiek geel kader).

CBOE VIX INDEX

 

 

 

 

Trendoverzicht landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Amerikaanse S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendoverzicht Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht valutaparen

 

 

 

 

 

 

OVERZICHT TA MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

 

Stop loss grenzen worden in de TA modelportefeuille overschreden. Maandag 11 juni 2012 kan – uitsluitend om reden van risicomanagement –  besloten worden om wijzigingen door te voeren. Als dat zo is dan wordt dit voorbeurs Wall Street hieronder kenbaar gemaakt.

 

EINDE BERICHT