L’histoire se répète

De geschiedenis herhaalt zich. Dit is een van de drie uitgangspunten van de technische analyse. En als ’t niet zo is, dan rijmt het vaak wel. In de recente publicaties zijn diverse overshooting condities besproken die eerst idealiter weggewerkt zouden moeten worden met een tegenreactie voordat de oorspronkelijke richting van de trend weer in alle hevigheid zou worden opgepakt. Dit was de gedachte en blijft de gedachte. De springplank werd iets eerder nog dan verwacht gebruikt voor een krachtige sprong in de aandelenmarkten voorwaarts deze week. De AEX is donderdag boven het (dalende!) 20-daags gemiddelde gestegen, hetgeen verkoopkansen biedt. Immers, ‘Sell on Strength’ is de tactiek die de richting van de trend eerbiedigt.

In de AEX-grafiek is met een kader het koersverloop aangegeven na de negatieve kruising van het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde. De stijging van de AEX boven het 20-daags koersgemiddelde is in technisch opzicht van dezelfde kwaliteit als de stijging vorig jaar eind juni.  Het derde kwartaal van 2011 verliep echter totaal anders dan de financiele goegemeente vorig jaar hoopte. De technische analyse bestudeert de psychologische mindset in de markt door te kijken naar repeterende koerspatronen, waaronder de opleving vorig jaar eind juni. Destijds was er even hoop nadat Brussel werkte aan een reddingspakket voor Griekenland om een catastrofe af te wenden.

Als de technische analyse een uitspraak zou moeten doen in termen van waarschijnlijkheid omtrent de toekomstige richting van de AEX dan is dit een herhaling van de ontwikkelingen die zich vorig jaar in het derde kwartaal hebben voorgedaan. In de beurskoers zit alle informatie besloten die u nodig heeft. Het enige dat rest – en dat is overigens niet onbelangrijk – is risicomanagement van deze aanname. Tot hoever mag de stijging in de AEX reiken voordat het bearish scenario van tafel gaat? Afgaande op de getoonde koersgrafiek van de AEX zou LOEF zeggen ‘boven 306’. Onder AEX 306 wordt aangenomen dat het risico van een daling richting AEX 220 in de komende drie maanden zal overheersen.

AEX vanaf 2011

 

 

 

 

AEX ingezoomd vanaf de top met LOEF mechanische handelssignalen

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Amerikaanse S&P 500 sectoren

 

 

 

 

EINDE BERICHT