Wilt u nog iets lenen?

Gelezen in De Financiele Telegraaf: ‘Duitsland krijgt op leningen geld toe’ (op 2-jarig staatspapier). In het Verenigd Koninkrijk duikt de rente naar de laagste niveaus in 300 jaar. In de V.S. kan er geleend worden tegen de goedkoopste tarieven van de laatste 200 jaar. Hallo, wil er iemand nog iets lenen a.u.b. ??? Wie de lange termijn koersgrafieken zo af en toe eens bekijkt, die weet al jarenlang dat er sprake is van een deflatoire tendens in de kapitaalmarktrente. In Japan weet men er alles van sinds de zeepbel in onroerend goed in 1990 uit elkaar spatte. Ruim 22 jaar na dato is het probleem nog niet opgelost. In de V.S. is de huizenbubble sinds 2005 aan het leeglopen. De luchtballon in leningen die jarenlang is opgeblazen loopt nu in versneld tempo leeg en de trend om mensen aan te moedigen om te gaan lenen is gekeerd. We worden nu aangemoedigd om niet meer te lenen, maar af te lossen om het huishoudboekje weer op orde te krijgen. Enig idee hoe lang dit gaat duren? (ik vermoed tot ca. 2020 / 2021).

We leven in (financieel) historische tijden. Kijk naar de koersgrafieken en aanschouw het gedrag van vraag en aanbod. Kijk niet naar wat men allemaal zegt, maar wat er feitelijk gebeurd en vraagt u zichzelf af wat dat voor u persoonlijk betekent. Op dit moment is de Duitse Bund future (het termijncontract op de Duitse 10-jarige staatslening) opwaarts uitgebroken uit een lange termijn stijgend trendkanaal. De vraag naar Duits staatspapier is zo groot dat de opwaartse uitbraak uit het lange termijn koopsignaal tot een versnelling in de koersontwikkeling leidt. De kans is uiterst groot dat nu ook hier een luchtballon wordt opgeblazen, maar er is nog genoeg ruimte om de Duitse lange rente van 1,17% naar 0% te duwen.

BUND FUTURE vanaf 1990 op maandbasis

 

 

 

 

In de maandgrafiek van de Nederlandse 10-jarige staatslening weerspiegelt is de deflatoire tendens goed zichtbaar. Op basis van het extrapoleren van het dalende trendkanaal is er nog genoeg ruimte om de lange rente in Nederland naar historische dieptepunten te drukken.

 

 

 

 

In de Verenigde Staten is de dalende trend in het 10-jarige segment  bezig om weg te zakken naar de psychologische 1%-grens. In het tempe waarin de rente nu daalt zien we dit niveau nog deze maand.

 

 

 

 

In de 30-jaars US T-Bonds is een markante trendlijn opgezocht. Gelet op de grafiek van de 10-jaars Amerikaanse rente bestaat er een kans dat er opwaartse versnelling inzet.

 

 

 

 

Hoe dan ook…wees u zich bewust van de lange termijn trends en plaats de korte termijn (fundamentele) ontwikkelingen in een breder perspectief. Zo staat de Amerikaanse S&P 500 index nu op een belangrijke steunlijn. Het breken van meerjarige trendlijnen in zowel de obligatiemarkten als aandelenmarkten geven belangrijke signalen af, waar u als belegger kennis van moet nemen. Het kan soms jaren duren voordat bepaalde breekniveaus weer worden opgezocht.

SAMENVATTING TECHNISCHE ANALYSE

Zoals u recent heeft kunnen lezen werd rekening gehouden met een koersdaling van ‘historische omvang’ in de aandelenmarkten. Hoofdschouderpatronen op kleine en grotere schaal wijzen in de richting van massale capitulatie. Een groot dilemma voor wat betreft de dagelijkse waan van de dag zijn diverse overdrijvingsfasen. In opwaartse zin geldt dit voor de Bund future en in neerwaartse richting voor o.a. de Nikkei-225 index, de RJ/CRB-grondstoffenindex, Crude & Brent Oil en ‘last, but not least’ de EUR/USD. In de euro wordt een ‘koop’-signaal getriggerd (zie geheel onderin deze publicatie) op grond waarvan elk moment een scherpe tegenbeweging kan plaatsvinden (richting EUR/USD 1,27). Maar tegelijkertijd is het ook zo dat langdurige overdrijvingsfasen illustreren hoe dominant ‘crowded’ de markt handelt. Kijk a.u.b. naar enkele grafieken onderin deze publicatie.

 

TRENDFASE ASSET ALLOCATIE

 

 

 

 

 

 

 

 

TRENDFASE LANDEN INDICES

 

 

 

 

 

 

 

TRENDFASE SECTOREN EUROPA / U.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TRENDFASE COMMODITIES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TRENDFASE VALUTAPAREN

 

 

 

 

 

De AEX staat op de rand van een nieuwe sell-off (maar lees a.u.b. deze publicatie volledig !)

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ EUROSTOXX 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ STOXX 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

LOEF TA MODELPORTEFEUILLE (slotkoersen 1 juni 2012)

 

 

 

 

 

 

Enkele koersgrafieken wijzen op een overdrijvingsfase (zie gele candles)

EUR/USD lange termijn grafiek

 

 

 

 

Het (H)oofdschouderpatroon in de EUR/USD wijst op een veel grotere koersdalingen in de loop van dit jaar. De gele candles onder de gebroken neklijn hebben dezelfde betekenis (volgens de subjectieve technische analyse) als de gele candles tijdens de dalende trend in septtember 2008. Open de grafiek en zie hoe de afgelegde afstand van de gele candles destijds volledig werd ingelopen, voordat de daling in alle hevigheid voortzette. Iets soortgelijks lijkt op de korte termijn te worden opgediend. De gele candles in de prijsontwikkeling van BRENT Oil (zie onder) sluiten hier naadloos bij aan:

BRENT OIL vanaf 2005…let op de gele candles !

 

 

 

 

De Japanse Nikkei-225 index is ook in een overdrijvingsfase (zie gele candles)

 

 

 

 

TOT SLOT EEN ANDER DILEMMA…

In de S&P 500 index is vanaf de top een dalende Elliott Wave golf zichtbaar, waarvan nu een vijfde golf (waarop een technisch herstel is te verwachten). Op uurbasis is de grafiek bestudeert (niet getoond) en het lijkt erop dat de daling nog niet geheel compleet is, maar dat het moment erg dichtbij ligt. Tegelijkertijd is er sprake in de S&P 500 index van een ‘ending diagonal triangle’ of in gewone vaktaal een ‘rising wedge’. Dit koerspatroon voorspelt een terugval naar de dieptepunten van vorig jaar. Conclusie: een korte termijn ‘bounce’ wordt eerdaags verwacht om adem te happen voor de volgende dalende episode. Als u niet tegen extreme bewegingen (emotioneel) opgewassen bent (hetgeen niet erg is of een schande), blijft dan uit deze markt. Stel u gerust met de wetenschap dat geen enkele doorgewinterde veteraan op dit moment ‘het weet’.

S&P 500 index ‘rising wedge’ / ‘ending diagonal triangle’.

 

 

 

 

S&P 500 index ‘Elliot Wave golf (1) ‘down’bijna in vijf golven klaar?

 

 

 

 

De rode candles kwalificeren de S&P 500 index nu in een dalende trend. Houd rekening met een spoedige (tijdelijk!) opleving in golf (2).

EINDE BERICHT