Wilt u nog iets lenen?

Gelezen in De Financiele Telegraaf: ‘Duitsland krijgt op leningen geld toe’ (op 2-jarig staatspapier). In het Verenigd Koninkrijk duikt de rente naar de laagste niveaus in 300 jaar. In de V.S. kan er geleend worden tegen de goedkoopste tarieven van de laatste 200 jaar. Hallo, wil er iemand nog iets lenen a.u.b. ??? Wie de lange termijn koersgrafieken zo af en toe eens bekijkt, die weet al jarenlang dat er sprake is van een deflatoire tendens in de kapitaalmarktrente. In Japan weet men er alles van sinds de zeepbel in onroerend goed in 1990 uit elkaar spatte. Ruim 22 jaar na dato is het probleem nog niet opgelost. In de V.S. is de huizenbubble sinds 2005 aan het leeglopen. De luchtballon in leningen die jarenlang is opgeblazen loopt nu in versneld tempo leeg en de trend om mensen aan te moedigen om te gaan lenen is gekeerd. We worden nu aangemoedigd om niet meer te lenen, maar af te lossen om het huishoudboekje weer op orde te krijgen. Enig idee hoe lang dit gaat duren? (ik vermoed tot ca. 2020 / 2021).

We leven in (financieel) historische tijden. Kijk naar de koersgrafieken en aanschouw het gedrag van vraag en aanbod. Kijk niet naar wat men allemaal zegt, maar wat er feitelijk gebeurd en vraagt u zichzelf af wat dat voor u persoonlijk betekent. Op dit moment is de Duitse Bund future (het termijncontract op de Duitse 10-jarige staatslening) opwaarts uitgebroken uit een lange termijn stijgend trendkanaal. De vraag naar Duits staatspapier is zo groot dat de opwaartse uitbraak uit het lange termijn koopsignaal tot een versnelling in de koersontwikkeling leidt. De kans is uiterst groot dat nu ook hier een luchtballon wordt opgeblazen, maar er is nog genoeg ruimte om de Duitse lange rente van 1,17% naar 0% te duwen.

BUND FUTURE vanaf 1990 op maandbasis

 

 

 

 

In de maandgrafiek van de Nederlandse 10-jarige staatslening weerspiegelt is de deflatoire tendens goed zichtbaar. Op basis van het extrapoleren van het dalende trendkanaal is er nog genoeg ruimte om de lange rente in Nederland naar historische dieptepunten te drukken.

 

 

 

 

In de Verenigde Staten is de dalende trend in het 10-jarige segment  bezig om weg te zakken naar de psychologische 1%-grens. In het tempe waarin de rente nu daalt zien we dit niveau nog deze maand.

 

 

 

 

In de 30-jaars US T-Bonds is een markante trendlijn opgezocht. Gelet op de grafiek van de 10-jaars Amerikaanse rente bestaat er een kans dat er opwaartse versnelling inzet.

 

 

 

 

Hoe dan ook…wees u zich bewust van de lange termijn trends en plaats de korte termijn (fundamentele) ontwikkelingen in een breder perspectief. Zo staat de Amerikaanse S&P 500 index nu op een belangrijke steunlijn. Het breken van meerjarige trendlijnen in zowel de obligatiemarkten als aandelenmarkten geven belangrijke signalen af, waar u als belegger kennis van moet nemen. Het kan soms jaren duren voordat bepaalde breekniveaus weer worden opgezocht.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician