‘CUP and HANDLE’ in 7,5% NL p.2023

De Amerikaanse 10-jaar’s rente is in de afgelopen 48 uur gedaald naar een nieuw dieptepunt rond 1,56%. Als de lange termijn grafiek van de US 10-yr Treasury Bond ons niet bedriegt, dan wijst de recente koersontwikkeling op een daling van de Amerikaanse rente naar 1% in de komende weken/maanden. Het koersgedrag van de lange rente doet ons herinneren aan de roebelcrisis en het faillissement van hedgefonds Long Term Capital Management medio september 1998. Een kleine maand (ca. drie weken) nadat de lange rente in de V.S. uit een consolidatiefase brak moest met het nodige kunst en vliegwerk een meltdown van het financiele systeem worden voorkomen. De rente ging destijds met 100 basispunten omlaag in een maand tijd. Een vergelijkbare beweging lijkt zojuist ingezet.

Amerikaanse 10-jaars rente vanaf 1993

 

 

 

 

In de financiele media kunt u overal lezen wat de problemen momenteel zijn. Naast de zorgen over de wijze waarop de Spaanse banken overeind gehouden moeten worden (wie gaat dat betalen?) blijkt nu ook uit Amerikaanse economische cijfers dat de economische groei in de V.S. lager uitvalt dan verwacht. Morgen worden belangrijke cijfers over de Amerikaanse werkgelegenheid gepubliceerd.

Hoe dan ook…de koersuitbraak van de iShares Barclays 20+ yr Treasury Bond Fund uit de consolidatiefase 110 – 124 (zie grafiek) maakt een stijgingspotentieel los naar ca. 138. Vanavond sloot deze ETF (tickersymbool TLT) op 127,60. De kracht van de koersuitbraak uit de tradingrange is vergelijkbaar met de financiele paniek in de laatste maanden van 2008, waarbij de Amerikaanse staatsobligaties als een raket omhoog schoten.

iShares Barclays 20+ yr Treasury Bond Fund vanaf 2003

 

 

 

 

In de Nederlandse 7,5% staatslening per 2023 is sprake van een klassiek ‘Cup and Handle’-patroon. De recente koersuitbraak is geheel conform tekstboek technische analyse over ‘cup and handle’-patronen en de koersstijging kan adembenemende vormen aannemen (koersdoel max 172).

7,5% Staat der Nederlanden per 15 januari 2023 (156,40) vanaf 2010

 

 

 

 

CONCLUSIE: de obligatiemarkten anticiperen op een default. Het is niet aan de technisch analist om te duiden of dit een Griekse exit uit de eurozone zal zijn, een mislukte poging van de Spaanse overheid om de Spaanse banken overeind te houden en/of een vrije val van de euro (zie onder) die nu elk moment de nekslag kan krijgen bij een daling onder de neklijn van het imposante (H)oofd(S)chouderpatroon. In elk geval is het niet verbazingwekkend als er ergens iemand in de wereld weer opnieuw met derivatenposities (erg) scheef komt te zitten. We’ll see.

EUR/USD vanaf 1994

 

 

 

 

Het (H)oofd(S)chouderpatroon in de EUR/USD in de maandgrafiek maakt in elk geval wel duidelijk dat de kans op een escalatie van de eurocrisis nog maar een klein duwtje nodig heeft. Gevreesd moet worden dat velen gedwongen worden om de gifbeker op te pakken en leeg te drinken.

De uitbraak in de rente suggereert grote risico’s in de aandelenmarkten.

Trendoverzicht Asset Allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

Trendoverzicht landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Let op …. de S&P 500 index bevindt zich nu ook in een lange termijn dalende trend na de dead cross in de gemiddelden

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendoverizcht DJ EUROSTOXX 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht grondstoffen

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

OVERZICHT TA MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT