Een spookbeeld

De Romeinen hebben het geprobeerd, Karel de Grote, Napoleon en Hitler. Een verenigd Europa. Een mooie gedachte die steevast eindigde in een groot tranendal. Als het economisch tij meezit, neemt de onderlinge tolerantie toe om minder frisse zaken met de mantel der liefde te bedekken. Maar als het tegenzit, dan leert men pas hoe hecht de belangen en wederzijdse goedbedoelde intenties zijn. Niet zelden ontaardt economische tegenwind in (volks)woede en (volks)opstanden. Dit is het spookbeeld van wat de geschiedenis ons keer op keer leert. De politiek probeert krampachtig te werken aan oplossingen, maar weten dat het volk uiteindelijk met de voeten zal stampen als de gevraagde offers teveel van het goede zijn. Dat geldt voor de bevolking die in armoede wordt gestort en dat geldt evenzeer voor de bevolking die gevraagd wordt te bloeden voor het roekeloze gedrag van anderen.

Deze populistisch of simplistische beeldvorming dient men evenwel toch serieus te nemen. Na de ‘roaring twenties’ en de ‘Weimar republiek’ leidde een economische depressie tot een gezamenlijke behoefte aan sterke daadkrachtige leiders die korte metten zouden maken met de problemen waarmee de bevolking werd opgezadeld. Het duurde na de historische koersdaling van de Dow Jones Industrial Average tussen 1929 en 1932 nog acht jaar voordat de economische winter voor dood en verderf zorgde…om pas daarna collectief bewust te worden van de noodzaak om weer constructief te gaan samenwerken. Het is deze cyclus die in de gedachten van de chartist opkomt als hij kijkt naar het enorme (H)oofd(S)chouderpatroon in de MSCI USD WORLD INDEX dat zich heeft gevormd in de afgelopen vijftien jaar.

MSCI USD WORLD INDEX vanaf 1995

 

 

 

 

BANCO SANTANDER vanaf 1995

 

 

 

 

Het grote probleem van (H)oofd(S)chouderpatronen ligt gelegen in het feit dat na de breuk van de neklijn (zie Banco Santander in de afgelopen maand) dat deze koersformatie omgeklapt mag worden en in 80% van de waarnemingen in het verleden bij dit soort patronen ook wordt gerealiseerd. Wie naar de grafiek van Banco Santander kijkt hoeft geen helderziende te zijn om te vermoeden dat problemen in de Spaanse banksector niet alleen een wissel kunnen trekken op de Europese banksector, maar ook leidt tot spanningen  in de richting van Latijns Amerika. De opkomende landen kenden overigens volgens Het Financieele Dagblad afgelopen weekend de langste verliesreeks (10 weken daling) sinds de Mexicaanse crisis in (december) 1994. Meer informatie over de ‘Tequilacrisis’ vindt u terug op wikipedia (waaruit kan worden afgeleid dat niet alleen Zuid-Amerika, maar ook Oost-Aziatische landen de gevolgen merkten).

Handelssignalen in de DJ STOXX 600 index

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ EUROSTOXX 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendoverzicht landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht grondstoffen

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT

 

Aan deze update wordt gewerkt