3e bearmarkt in aantocht

Na drie warme en zonnige dagen en drie handelsdagen waarin de AEX drie hogere intraday bodems wist te noteren heb ik voor u helaas een koude douche. Het koersherstel in de AEX reikte op 2e Pinksterdag niet verder dan 296,24 en dat is lager dan de intraday top op 22 mei jl. bij een indexstand op 296,77. Laatstgenoemd niveau vormt een eerste weerstand. Iets boven dit niveau doemt een dalende weerstandlijn op langs de toppen van maart en begin mei. Zolang het proces van lagere toppen aanhoudt vertelt de markt ons dat het aanbod de koersstijgingen op de beurs telkens aangrijpt om aandelenposities af te bouwen.

In de koersgrafiek van de AEX zien we voor de derde keer deze eeuw hoe een bearmarktrally eindigt en aanstalten maakt om een belangrijke steunlijn (rond 270 dit keer) op te zoeken. U heeft nog de tijd om adequate maatregelen te nemen, maar wacht niet te lang. Een koersdaling van de AEX naar 200 of veel lager zelfs wint aan waarschijnlijkheid. Dit koersrisico moeten in het licht van de aktuele dalende trend worden (dagelijks) worden afgewogen tegen de kans dat de AEX in de komende dagen/weken herstelt boven de 305 (zie grafiek ingezoomd). Bij een indexstand rond 305 ligt de stijgende steunlijn die de bodems van september en november 2011 met elkaar verbindt en die uiteindelijk in de loop van deze maand neerwaarts werd gebroken. Als er al een herstel inzet, dan zal deze naar verwachting niet verder reiken dan tot ca. 305. Alleen een stijging boven dit niveau zou het aanstormende gevaar van een derde grote ‘bear’markt in aandelen doen afwenden.

AEX lange termijn grafiek

 

 

 

 

AEX ingezoomd vanaf juli 2011

 

 

 

 

Tijdens een stijgende markt is ‘kopen op zwakte’ aan te bevelen. Koersdalingen zijn dan geen bedreiging, maar juist een kans om laag te kopen om daarna hoger te verkopen. Tijdens een dalende markt is ‘verkopen op sterkte’ aan te raden. Koersstijgingen mogen dan worden gebruikt om nog bestaande hausseposities af te bouwen en/of baisseposities op te bouwen. Handelen in de richting van de trend, totdat het tegendeel blijkt. In de koersgrafiek hieronder zijn alle handelssignalen uit de methode LOEF weergegeven op basis van vooraf bepaalde criteria. Sinds de candles in de afgelopen weken weer rood kleuren worden oplevingen gebruikt om short te gaan. In de grafiek zijn nu ook ‘XS’ en ‘XL’ signalen opgenomen voor die momenten waarop Sprinter Short en Sprinter Long posities worden gesloten (voorzover dat niet al door de normale handelssignalen wordt afgedwongen).

LOEF Handelssignalen in de AEX

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ EUROSTOXX 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT 29 mei 2012 om 09:59 uur