Een laatste worp omhoog

De stier geeft zich niet gemakkelijk gewonnen. De aandelenmarkten wisten in de afgelopen week een deel van de opgelopen verliezen in te lopen. Het betreft een technisch herstel, want op basis van de slotkoers en de stand van de hiervan afgeleide 20-daags en 120-daags gemiddelden noteert het merendeel van de gevolgde landenindices zich in de dalende fase van de beleggingsklok of zijn terecht gekomen in de fase van topvorming. In Spanje verloor de Madrileense IBEX-35 index in de afgelopen week -0,36%. In de Amerikaanse en Europese hoofdsectoren werden overal koerswinsten geboekt (zie besloten deel) met uitzondering van de Europese mediasector die marginaal -0,08% inleverde. In de commodities daarentegen ging alles (fors) in prijs omlaag, behalve dan de prijzen van ‘Frozen Orange Juice’. De Amerikaanse dollar boekte afgelopen week winst ten opzichte van de euro, de Zwitserse frank, de Noorse kroon en Japanse yen. De euro werd vorige week 2% goedkoper evenals de prijs van Crude Oil. De Duitse bund future steeg verder in waarde.

In de methode LOEF wordt niet alleen gekeken naar de richting van de trends, maar ook naar de kracht van de trends. Op de korte termijn worden in verschillende assets overdrijvingen gemeten in de kracht van de trends. Deze overdrijvingen kunnen zorgen voor een gevoelige prik bij hen die uitsluitend trendvolgend handelen. Terwijl de ingezette trends naar verwachting in de komende weken zullen continueren, is er op de korte termijn kans op een tegenaanval van de ‘bulls’ in de financiele markten.

Aan de update wordt gewerkt…

Ten aanzien van hetgeen de aandelenmarkt op de korte termijn in petto heeft, geeft de France CAC-40 een aardige illustratie van een scenario dat zich in de komende dagen kan gaan voordoen. Op 1 mei 2012 werd de Franse CAC-40 toegelicht naar aanleiding van de neerwaartse kruising van het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde en verwezen naar een vergelijkbare situatie vorig jaar 1 juni (zie bijgewerkte grafiek onder).

CAC-40 vanaf 2011

 

 

 

 

Eind juni 2011 wierp de stier de aandelenmarkt nog eenmaal omhoog, waarna de aandelenkoersen niet alleen in Frankrijk, maar ook in de rest van de wereld te maken kregen met de wet van de zwaartekracht. Het zou heel goed mogelijk zijn dat de aandelenmarkt zich nog een keer door de autoriteiten laat verleiden tot hoop op oplossingen voor de Europese schuldencrisis. Maar wat de grafiek van de CAC-40 pijnlijk duidelijk maakt is dat er sprake is van een (bearish) vlagpatroon sinds september vorig jaar. Vlagpatronen komen halverweg trends voor en dus mag na de daling uit het patroon vorige week uiteindelijk een vergelijkbare koersdaling worden verwacht als vorig jaar in de periode juli t/m september. Het suggereert dat er nieuwe dieptepunten in het verschiet liggen onder de bodems van vorig jaar.

Eerst aandacht nu voor de EUR/USD-grafiek, waarvan de candles nu geel kleuren. Gele candles ontstaan in situaties waarin de trendindicatoren een overdrijvingsfase meten. In dat geval is een tegengestelde reactie te verwachten, maar het proces van lagere toppen zal naar verwachting niet worden gebroken.

EUR/USD in 2012 (voorzien van technische handelssignalen)

 

 

 

 

Een vergelijkbare overdrijving aan de onderzijde van de koersgrafiek word waargenomen in de prijsontwikkeling van CRUDE OIL

Crude Oil vanaf 2011

 

 

 

 

Een technisch herstel van CRUDE OIL naar ca. $ 95 wordt niet uitgesloten en is een ‘setup’ voor een daling naar $ 76 in de loop van dit jaar.

De gele candles in de BUND FUTURE (zie grafiek onder) wijzen op een opwaartse overdrijving op grond waarvan elk moment een terugval kan plaatsvinden richting 142 (= uitbraakniveau). Hierna is een opwaartse versnelling waarschijnlijk.

 

 

 

 

De gele candles zijn een kwantitatieve ondersteuning voor een tijdelijk tegengestelde reactie op de trends van de afgelopen weken, maar dat is niet meer dan een ‘technische reactie’.

ASSET ALLOCATIE INDICES & INSTRUMENTEN

 

 

 

 

 

 

 

Duidelijk is dat (Amerikaanse) vastgoed vorige week de leiding nam in het koersherstel. Vastrentende waarden bewegen in stijgende trends. De Amerikaanse beurs bevindt zich in een fase van topvorming, terwijl op wereldschaal de aandelenkoersen in een dalende trend zijn weggezonken.

In de landenklok (zie onder) zijn alleen Maleisie en China nog positief. De overige landen vertonen een technisch herstel in een dalende trend of in een fase van topvorming.

Landenklok

 

 

 

 

 

 

 

De hoofdsectoren in Europa en de V.S. beleefden een gunstig verlopen week. Wie in aandelen wil/moet beleggen focust bij voorkeur  op de defensieve sectoren in deze fase van de markt.

Sectorklok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het gebied van grondstoffen was vorige week weinig positiefs te melden. Integendeel, de ontwikkelingen wijzen op een wereldwijde groeivertraging (let op…koersen lopen op de economische cijfers vooruit).

Grondstoffenklok

 

 

 

 

 

 

 

 

Valutaklok

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ EUROSTOXX 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 Sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Amerikaanse S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendoverzicht Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht grondstoffen

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht valutaparen

 

 

 

 

 

 

OVERZICHT TA MODELPORTEFEUILLE (begindatum 17 april 2012)

 

 

 

 

 

 

TOELICHTING

De TA modelportefeuille streeft naar een positief resultaat onder alle marktomstandigheden. Op dit moment geldt voor aandelen ‘verkopen op sterkte’. Er wordt een daling van de euro verwacht naar ca. $ 1,19/$ 1,20 in de komende weken/maanden en verdere rentedaling.

EINDE BERICHT 27 mei 2012 om 21:10 uur