Surfen op monstergolven

Surfen op de golven is niet voor iedereen een geschikte sport. Beleggen op de golven van de financiele markten overigens ook niet. Een voorbeeld: vorige week daalde de Dow Jones Industrials Average (DJIA) vanaf een openingskoers op 12.818,49 naar een slotkoers vrijdag op 12.369,38 (= verlies van 449,48 punten). Er zijn deze week vier handelsdagen verstreken bij het opmaken van deze column en de DJIA sloot vanavond op 12.529,75. De DJIA heeft nog niet de helft van het koersverlies van afgelopen week ingelopen. Maandag boekte de DJIA een mooi herstel. Vanaf de openingskoers werd de winst vastgehouden tot aan de slotkoers (= 12.504,48). Dinsdag lagen de openings- en slotkoers dicht bij elkaar op respectievelijk 12.505,38 en 12.502,81 na een intraday winst en verlies van tientallen punten. Op woensdag opende de DJIA op 12.501.52 en wist een intraday verlies van ca. -190 punten nagenoeg geheel weg te werken bij een slotkoers op 12.496,15. Een sterkte tegenreactie van de bulls derhalve om de bears op de horens te nemen. Vandaag sloot de DJIA met een winst van +33,60 punten op 12.529,75.

DJIA vanaf de top in mei 2012

 

 

 

 

De winst in de DJIA wordt nauwelijks bevestigd door koersstijgingen in de S&P 500 index (SPX). De SPX sloot met een zeer bescheiden plus van 1,82 punten. De brede markt blijft dus achter bij de 30 generaals. De Nasdsaq Composite verloor daarentegen -10,74 punten op 2839,38, terwijl de Nasdaq 100 index -15,73 inleverde. Samenvattend…Wall Street sluit verdeeld. Alle genoemde indices sloten onder het 120-daags gemiddelde en het patroon van lagere toppen deze week is nog intact. Er is derhalve nog geen voldoende aanleiding om aan te nemen dat de situatie stabiel is.

Integendeel zelfs…ook de CBOE VIX Index (zie onder) beweegt zich op het punt dat de volgende golfslag (van verkooporders) de markt overspoelt. De volatiliteit bleef deze week boven de neklijn noteren van een (H)oof(S)chouderbodempatroon. Om die reden surfen de beleggers op Wall Street nog steeds op een verraderlijke golfbeweging.

CBOE VIX INDEX vanaf 2011

 

 

 

 

De AEX vertoont nog steeds een proces van lagere ‘pivot highs’ (= intraday high in het midden van een reeks van drie candles/bars). Vraagt u zich af of u op de rimpelingen wilt surfen of de grote golven. Omdat het high-low van donderdag besloten ligt binnen het high-low van woensdag is er een kans op een nieuwe herstelpoging. Waarschijnlijk blijft deze beperkt tot ca. 300. De trend is dalend bij een koers onder het 20-daags (blauwe) koersgemiddelde.

AEX

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50 index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendoverzicht commodities

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

AKTUEEL OVERZICHT TA MODELPORTEFEUILLE (slotkoersen 24 mei 2012)

 

 

 

 

 

 

Technische Analyse toelichting TA Modelportefeuille

De portefeuille wordt zoveel mogelijk ingericht op basis van trendvolgende technieken en signalen. Er wordt getracht om onder alle marktomstandigheden een positief resultaat te blijven realiseren. Mogelijk volgt later in de middag voorbeurs Wall Street een extra bericht als besloten wordt om voor dit weekend nog iets te ondernemen.

EINDE BERICHT