Doelpunt tegen…en doorgaan!

In de wetenschap dat verandering de enige constante is en we die verandering continue moeten zien te beheersen wordt gebruikt gemaakt van stop loss grenzen in de financiele markten als er posities worden ingenomen. Deze grenzen dienen een simpel doel: koersverliezen beperken. De drie belangrijkste vuistregels op de beurs zijn:

  1. beperk uw verlies
  2. beperk uw verlies
  3. beperk uw verlies

Terwijl er aanvallen zijn van bears op de beurs wil dat nog niet zeggen dat de bulls niet af een toe een doelpunt kunnen scoren. Vertaald naar de technische analyse: indien stop loss limieten worden geraakt en posities worden gesloten wil dat nog niet zeggen dat de beursvisie of de technische analyse in een keer anders luidt. Hieronder een korte update (opgesteld vanuit een zonovergoten Altea in Spanje) om te weten hoe LOEF erover denkt.

BEURSVISIE

Vertwijfeld vragen sommige beleggers / adviseurs / vermogensbeheerders etc. etc. zich na de stijging van gisteren op de beurs af of het dieptepunt in de aandelenmarkten is gezien. Dat lijkt onwaarschijnlijk. Veel aandelenindices waren ‘oversold’ en dus impliciet rijp voor een technisch herstel. Het koersverloop in de AEX oogt als een natuurlijke ‘pullback’ naar de weerstand rond 300. Pas bij een stijging boven ca. 310/313 verbetert het technisch beeld en krijgen de aandelenbeurzen ‘uitstel van executie’ (zie publicatie ‘het verdoemde huis’).

AEX vanaf september 2012

 

 

 

 

In de S&P 500 index waren bulls en bears met elkaar in de slag om te sluiten op een koers dicht bij de openingskoers, hetgeen een ‘doji’-patroon oplevert (= twijfel). De zwarte candles illustreren een (bearish) overgangsfase. Zolang de koers onder het 20-daags en 120-daags gemiddelde noteert, is de technische conditie kwetsbaar. Pas bij een stijging boven het 20-daags gemiddelde (> 1359) zou het directe gevaar van doorzettende zwakte afnemen.

S&P 500 index in 2012

 

 

 

 

De updates worden donderdag 24 mei weer hervat.