Help de AEX steunen!

Afgelopen weekend werd een lange termijn technisch landschap geschetst, waar beleggers nogal huiverig van kunnen worden. Als dat zo is, dan a.u.b. niet getreurd, er zijn legio producten waarmee u zich kunt wapenen tegen allerlei onheil. Zoek wel uit wat het tegenpartij risico is of kan zijn/worden. En spreid uw belangen voldoende op een wijze, waarop de onderlinge correlaties zoveel mogelijk worden gemeden. Het goede nieuws is dat ook technisch analisten soms de plank volledig mis slaan, dus houd een open mind ten aanzien van de mogelijkheden die zich kunnen voordoen. ‘A MAN MUST THINK FOR HIMSELF’ (= tegeltjeswijsheid van de echte belegger). Wees of wordt geen slaaf van de visie/mening van een ander. Laat u daarentegen inspireren op een positieve wijze om de stijgende lijn van de uitkomsten van uw beleggingsslissingen vast te houden. Dit begint met een eerste vereiste: ‘Cut your losses short’. Met andere woorden beperk uw verliezen zo snel mogelijk indien deze zich onverwacht voordoen. Het beperken van verliezen is uw eerste ‘winst’. Weet ook dat bij een rendementsdoelstelling van +8% een koersherstel van 17,3% nodig is als u eerst -8% verliest (de AEX is dit jaar van top naar bodem gedaald met ca. -15%).

De oproep om de AEX te steunen is nodig, omdat de top in de AEX in 2007 onder de top van 2000 ligt (= aanbod krijgt haast), terwijl de top in bijvoorbeeld de MSCI USD WORLD INDEX in 2007 boven de top van 2000 ligt. De koerstop van 2011 ligt beduidend lager dan de top in 2007, terwijl op wereldschaal de MSCI USD WORLD INDEX erin slaagde om de top van 2000 te halen. De koerstop in 2012 ligt lager dan de top in 2011 waardoor er een simpele conclusie kan worden getrokken. Het aanbod heeft meer haast met verkopen dan de vraag zin heeft om te kopen. De factoren achter vraag en aanbod zijn voor de technisch analist van ondergeschikt belang, omdat alle informatie in de koers wordt verdiconteerd. Daarnaast geldt…wie bestrijdt dat de beurskoers niet juist is?

AEX lange termijn koersontwikkeling

 

 

 

 

Gelet op de lange termijn ontwikkeling is het zaak – of liever gezegd ‘urgent’ – om de korte termijn ontwikkeling in het lange termijn perspectief te bezien.

AEX korte termijn ontwikkeling

 

 

 

 

De stijgende trend van het afgelopen jaar is neerwaarts afgebroken. Herstelbewegingen – of liever gezegd ‘pogingen’ – zijn mogelijk, maar het opwaarts potentieel vindt in de weg omhoog steeds lagere plafonds. De stijgende (zwarte) steunlijn ligt rond 310 en is een lange termijn weerstandniveau. De korte termijn (rode) dalende weerstandlijn zorgt waarschijnlijk al voor terugkerend aanbod bij een oprisping richting AEX 300. Lange termijn beleggers mogen hopen dat de (groene) stijgende steunlijn rond AEX 275 ervoor zorgt dat de neergaande trend een halt wordt toegeroepen. Een daling onder 275 betekent dat de afstand tussen de top dit jaar (337,20) en de groene trendlijn (rond ca. 272) kan worden omgeklapt om het nieuwe lagere koersdoel te becijferen. Een daling naar AEX 215 ligt dan in het verschiet.

ALLEEN EEN STIJGING VAN DE AEX BOVEN 310 KAN HET SOMBERE SCENARIO ONTKRACHTEN. Eigenlijk zou iedereen de schouders onder de beurskoersen moeten zetten, want iedere hulp is nu welkom (voordat het neerwaarts momentum teveel vaart krijgt).

Huishoudelijke mededeling…vanavond en morgenavond volgt er helaas GEEN update in verband met een presentatie morgen in het zonnige Spanje, waar men ook wel wat opbeurende technische analyses hoopt te vernemen. Donderdag zijn we weer terug.

Aan een update wordt straks gewerkt…