Het verdoemde huis

Allereerst een waarschuwing vooraf voordat u verder leest. Als u twijfelt aan de psyche van technische analisten in het algemeen of de mentale gemoedstoestand van Edward Loef in het byzonder, dan doet u er goed aan om niet verder te lezen. Want als u de inhoud leest van de technische analyses in het besloten deel(!) op deze website dan vraagt u zich daarna ongetwijfeld af of LOEF ze nu toch echt ziet vliegen of ‘spoken ziet’. U BENT GEWAARSCHUWD!

Wat minder dreigend overkomt en meer serieus overkomt is het feit dat professor dr. J.J. van Duijn ooit in het huisblad ‘SAFE’ in de jaren negentig iets heeft geschreven over ‘rationele en gewone beleggers’. Met dikgedrukte letters gaf hij in zijn tijd dat hij nog lid was van het beleidscomite van de Robeco Groep het volgende aan: ‘De aandelenmarkt kan niet alleen met de rationaliteit van de fundamentele belegger worden benaderd’. Volgens Van Duijn moesten fondsmanagers zich het volgende goed realiseren: De gewone beleggers kunnen de koersen te ver omlaag drijven wanneer de hebzucht eenmaal is omgeslagen in angst’. Ik hoop dat enkele fondsmanagers/beleggingsadviseurs/vermogensbeheerders en andere financieel experts dit lezen.

Loef is namelijk nu erg benieuwd of de hebzucht van de gewone beleggers, die vrijdag na de beursgang aandelen Facebook hebben bemachtigd, spoedig zal omslaan in angst. De Telegraaf schreef zaterdag 18 mei  al ‘Beursgang Facebook domper investeerders’. Het Financieele Dagblad citeerde dit weekend een Robeco-fondsmanager: ‘Als er een zeepbel is, dan is die er in een deel van de markt, namelijk bij netwerksites als Facebook en LinkedIn’. De zeepbel lijkt direct na het opblazen en overhandigen al te worden doorgeprikt als we naar de koers van bijvoorbeeld het aandeel LinkedIn kijken (zie onder). Het handelsgedrag vrijdag spreekt meer 1000 connecties.

Koersgrafiek LinkedIn …. de recente hebzucht sloeg vrijdag om in angst (zie volumes hoger dan dan de volumes bij de recente koopclimax die voor een ‘exhaustion gap’ zorgde).

 

 

 

 

De beleggers in de social media aandelen zijn waarschijnlijk niet de enigen die gedoemd zijn tot het incasseren van verliezen. Iedereen die in het aandelenhuis zitting heeft genomen, moet weten dat er sprake is van een oerspatroon dat bekend staat als ‘Three Peaks and a Domed House’. Loef gelooft niet in spoken, maar wel in patronen. George Lindsay heeft in 1968 iets gezegd over een spookachtig patroon in de Dow Jones Industrial Average, welk patroon zodadelijk in het besloten deel wordt getoond. Mocht u het aandurven om de website binnen te gaan dan leest u het volgende….

Fijn dat u verder leest, want ik ben ‘bloed’serieus. Wat Lindsay in oktober 1968 herkende als de ‘Three Peaks and a Domed House’ zag Roger Babson op 5 september 1929 klaarblijkelijk ook. U moet weten dat volgens velen Babson als onderwijsdeskundige, filosoof, theoloog, statisticus, toekomstvoorspeller, econoom en aanhanger van de wet van de zwaartekracht ‘wel wat erg veel hooi op z’n vork’ had genomen, toen hij met een lawine van vrolijke vooruitzichten kwam. Volgens Babson zouden de fabrieken sluiten, mannen worden ontslagen en een vicieuze cirkel op volle kracht gaan werken en het gevolg zou zijn van een ernstige crisis in het economisch leven’.

In het boek ‘The Great Crash’ van J.K. Galbraith kunt u in een reconstructie van het bloedbad en de depressie die hierop volgde lezen. Over Babson schreef Galbraith het volgende:

De methoden waardoor hij tot zijn conclusie kwam, waren een groot vraagteken. Er kwam ‘een hocus-pocus van lijnen en aanwijzingen op een grafiek’ aan te pas. Hij werd onmiddellijk en grondig aan de schandpaal genageld. Een effectenfirma deelde haar clienten in een brief het volgende mee: ‘Wij zullen ons niet in paniek laten brengen en aandelen gaan verkopen op grond van een ongemotiveerde voorspelling van een daling in de markt door een bekend statisticus’.

Hieronder ziet u de grafiek in aanloop naar de beurskrach van 1929:

 

 

 

 

George Lindsay gaf het verdoemde koerspatroon in 1968 een naam (zie illustratie ‘Basic Model’):

 

 

 

 

 

George Lindsay zag in 1968 het verdoemde patroon in de Dow Jones Industrial Average als volgt ontstaan:

 

 

 

 

Loef Technische Analyse ziet misschien spoken, maar misschien ook niet (zie ‘Three Peaks and a Domed House’).

 

 

 

 

Naar aanleiding van de beurscrash op mijn 23e verjaardag op 19 oktober 1987 (‘Black Monday’) kocht ik het blad FEM en GELDZAKEN om mij in de gebeurtenissen te verdiepen. Toen mijn belangstelling voor de technische analyse was gewekt, kocht ik het boek ‘Analyse van financiele markten’ geschreven door C.J. Bogerd in 1987 (een speciale uitgave van Press Search Beleggingsonderzoek naar aanleiding van het 12,5 jarig bestaan van haar uitgave Press Search Charts). In deze paperback wordt het patroon van George Lindsay onder de aandacht gebracht: ‘Een minder bekend, maar toch regelmatig terugkerend patroon vormt het Domed House, dat wij zullen vertalen tot het ‘Huist met het Torentje. Het Huist met het Torentje laat zich vooral herkennen in beursindexcijfers’.

BELANGRIJK

Het dak van het torentje neemt de vorm aan van een hoofdschouderpatroon. Zodra het dak instort onder de neklijn en de eerste vrije val inzet (zie gemiddelde koersdaling vorig week -5%) treedt er niet zelden een kortstondig technisch herstel op (zie ‘Basic Model beweging 26 – 27). De afloop echter is duidelijk…zo’n herstel is slechts tijdelijk van aard, waarna de koersdalingen (versneld) doorzetten. Merk op dat het technisch herstel volgens het ‘Domed House’-patrooon inzet vanaf het dak van het huis dat wordt gevormd door de drie pieken. Voor de Nasdaq-100 index (slotkoers 2478,53) betekent dit waarschijnlijk dat deze week een tijdelijke bodem wordt gevonden tussen 2400 en 2450 (idealiter tussen 2418 en 2429). Het koersdoel voor de Dow Jones Industrial Average ligt rond 12.250 (zie eerdere publicaties).

OVERSOLD

Als gevolg van de koersdalingen vorige week is menig beursindex ‘oversold’ geraakt. Een maatstaf hiervoor is de 14-daags RSI die onder de 30 noteert (zie overzicht). Verwacht extreme beweeglijkheid in komende week.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ‘oversold’-waarderingen illustreren een grote kans op een tijdelijke bodem deze week van waaruit een tijdelijk technisch herstel verwacht mag worden…met de nadruk op ‘tijdelijk’. In het trendfase overzicht met de vier kwadranten (zie onder) zijn de Amerikaanse aandelenindices in de topvormingsfase terecht gekomen. Wat in de kader genoemd moet worden is het feit dat Nasdaq-100 index, S&P 500 index en de S&P 500 index dit jaar koersniveaus hebben bereikt die boven de koerstoppen van 2011 liggen (samen met Mexico, Maleisie en Indonesie), maar dat de breder samengestelde NYSE Composite hierin niet slaagde. DIT IS EEN LANGE TERMIJN  NON-CONFIRMATIE van de opgaande trend die in 2009 van start is gegaan.

Dow Jones index – NYSE Compositie non-confirmation (chart vanaf 2011)

 

 

 

 

De rode en de zwarte lijn (zie grafiek boven) zijn de performance-curves van de Dow Jones Industrial Average en de Nyse Composite. De Nyse Composite noteert onder de openingskoers van 1 januari 2011(!). Zie ook de recente bearish non-confirmation in het recente topvormingscomplex. De daling onder de koerstop van 2011 betekent dat de opwaartse uitbraak van de Dow Jones Industrials dit jaar een ‘bull trap’ is: een mislukte opwaartse uitbraak. Dergelijke ‘traps’ zorgen voor een hevige teleurstelling en juist daarom voor felle tegengestelde reacties (= gedwongen bakzeil halen). De daling deze maand vernietigt de moeite die de bulls in de afgelopen maanden hebben ondernomen. De openingskoers dit jaar van de Dow lag op 12.221,19.

DOW THEORY SELL SIGNAAL

Eerder werd op deze site gewezen op de Dow Theory non-confirmation tussen de Dow Jones Industrial Average en Dow Jones Transportation Average. Beide indices zijn nu onder de bodems van maart en april gesloten. Dit is een klassieke Dow Theory Sell Signal voor de hele Amerikaanse aandelenmarkt, omdat beide indices dezelfde richting induiken.

CONCLUSIE

Het marktgedrag wijst erop dat de vorig jaar geuite vrees voor een terugkerende bearmarkt  vergelijkbaar met die van begin deze eeuw (2000 – 2003) en paar jaar geleden (2007 – 2009) bewaarheid kan worden. BELANGRIJK IS NU DAT DE STIJGENDE STEUNLIJNEN VANAF HET DIEPTEPUNT IN 2009 LANGS DE BODEMS VAN 2011 NOG STEUN/HOUVAST BIEDEN. Hieronder een grafiek van de Dow Jones Industrial Average om aan te geven onder welk niveau het begint te spoken!

Dow Jones Industrial Average (steunlijn 12.000 cruciaal)

 

 

 

 

 

TRENDFASE INVESTMENT INDICES / INSTRUMENTEN

 

 

 

 

 

 

TRENDFASE LANDENINDICES

 

 

 

 

 

 

 

TRENDFASE SECTOREN EUROPA / VS

 

 

 

 

 

 

 

 

TRENDFASE COMMODITIES

 

 

 

 

 

 

 

TRENDFASE VALUTA

 

 

 

 

Trendstatus AEX-index

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX-index

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20 index

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Amerikaanse S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

OVERZICHT TA MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

 

Op 17 april jl. is met een offensieve TA-modelportefeuille aan de slag gegaan onder het motto ‘niet voorspellen’, maar handelen conform de objectieve status van de trend en de bijhorende signalen. Op 17 april herstelde de AEX zich boven het 120-daags gemiddelde, terwijl het 20-daags gemiddelde nog boven het 120-daags gemiddelde noteerde. Op dat moment waren er al aanwijzingen voor een verslechtering, maar de bedoeling van de modelportefeuille is ‘aanpassen aan de verandering’ zonder gebruik te maken van derivaten. Gaandeweg is de trend in de afgelopen maand verslechtert en omgeslagen van stijgend naar dalend. De modelportefeuille werd geconfronteerd met stop loss signalen die zijn eerbiedigd. Een en ander heeft tot gevolg dat de portefeuille momenteel nog in de plus noteert (+ 2,12%), terwijl de AEX met ruim -5% is gedaald.

De twee ‘SELL’-alerts in AnheuserBusch-Inbev en Pepsico worden – hoe spijtig ook – aankomende maandag tegen de openingskoers verkocht. Indien de opbrengst herbelegd wordt – die kans bestaat – dan verneemt u dat alsnog in een nieuw bericht volgend op deze publicatie.

Begin deze maand is gestart met een SMS-informatiedienst, waardoor jaarabonnees die zich hiervoor hebben opgegeven gemiddeld 2x per week via een SMS-bericht op de hoogte worden gebracht van mutaties in een fictieve modelportefeuille die volledig is ingericht met het hefboomproduct ‘SPRINTERS’ van ING. In de loop van deze maand zijn tot nu toe vijf SMS-berichten verstuurd, waarvan de gemelde mutaties hebben geleid tot een bruto resultaat van bijna +9% (versus AEX -5.77%). Jaarabonnees die hiervoor belangstelling hebben worden verzocht een email te sturen naar mail@edwardloef.com om zich aan te melden o.v.v. mobiele telefoonnummer!  U ontvangt daarna z.s.m. bericht.

LOEF SPRINTER PORTEFEUILLE (slotkoersen 18 mei 2012).

 

 

 

Tot slot nog een antwoord op de vraag welk Europees bankaandeel de neklijn heeft gebroken van een impossant (H)oofd(S)chouderpatroon:

BANCO SANTANDER vanaf 1994….

 

 

 

 

Nu wel een voorspelling…de Spaanse bank BANCO SANTANDER is volgens LOEF Technische Analyse rijp voor een totale ineenstorting van de beurskoers! Heeft u gezien in het trendoverzicht overigens gezien dat de iShares MSCI Latin America (USD) vorige week met -9% is gedaald? Er is recent veel aandacht besteed aan het fenomeen van (H)oofd(S)chouderformaties. In de grafiek hieronder ziet u wat Loef Technische Analyse waarneemt.

iShares MSCI Latin America (USD) vanaf 2009

 

 

 

 

De opgaande trendlijn in de iShares MSCI Latin America (USD) is gebroken, die van de Dow Jones Industrials nog niet. Het (H)oofd(S)chouderpatroon voorspelt weinig goeds de komende maanden. Als u dit soort ontwikkelingen voor uw ogen in slow motion ziet ontrollen, luister dan niet naar de experts of autoriteiten die proberen de kudde in bedwang te houden. Het gaat ze niet lukken ondanks het nobele streven van de G8 dit weekend om weer alles uit de kast te halen wat nodig is om de wereld voor een volgende fase van financiele stress te behoeden. Denk voor uzelf. Neem zelf verantwoordelijkheid voor wat u ziet in plaats van te hopen op de soelaas van een ander. Als het erop aan komt, dan staat u helemaal alleen (citaat van mijn opa n.a.v. WO-II).

Wees voorbereid op gevolgen en de ‘voorspellende waarde’ van de ‘Three Peaks and a Domed House’ in 1968 en wat erna gebeurde (-36% van piek naar bodem).

 

 

 

 

Three Peaks and a Dome House in 1929…en de daling van -89% naar de bodem in 1932.

 

 

 

 

EINDE BERICHT 20 mei 2012 om 17:24 uur

Tags: , , , , , , , , , , , ,