Historische tuimeling mogelijk !!!

In de laatste minuut van de effectenhandel op Wall Street werd donderdagavond 17 mei 2012 wederom massaal verkocht. Vooral in de laatste twee minuten schoot het handelsvolume omhoog. De ‘Smart Money’ pakt z’n biezen en verlaat het pand. Waar deze uittocht toe gaat leiden is vanzelfsprekend koffiedik kijken, maar Edward Loef herinnert zich zijn 23e verjaardag op 19 oktober 1987 nog heel goed. Op de bank die historische beursdag was er geen aandacht voor de uitgedeelde saucijzenbroodjes, want iedereen keek met ogen zo groot als gebaksbordjes naar de kelderende beurskoersen. Ik weet nog dat een beleggingsadviseur zei dat het beursscherm stuk was. Wat op het scherm stond ‘kon helemaal niet’.

Laat ik er geen misverstand over bestaan…u heeft naar verwachting nog welgeteld een handelsdag over om risicobeperkende maatregelen te nemen tegen het risico van een historische tuimeling. Of deze voorspelling uitkomt doet in het geheel niet terzake. Vraagt u zichzelf af wat u gedaan zou hebben op 14 oktober 1987 als u wist wat er op 19 oktober 1987 zou gebeuren.

Dow Jones Industrial Average in 1987 in aanloop naar de crash (en de Nasdaq-100 bijgewerkt t/m closing vanavond).

 

 

 

 

De CBOE VIX INDEX FUTURES schoten vandaag omhoog naar 26,20 (zie onder), hetgeen op 6 mei 2010 werd doorbroken als gevolg van de ‘flashcrash’, waarbij de Dow Jones Industrial Average in krap 20 minuten tijd bijna 1000 punten verloor (- 9,2%) om in enkele minuten weer te herstellen. Sommige aandelen daalden die dag met tientallen procenten tegelijk. Op 15 september 2008 werd Wall Street (en de rest van de financiele wereld) opgeschrikt met een vergelijkbare doorbraak van deze VIX-grens. Het was de dag waarop Lehman Brothers ‘Chapter 11 bankruptcy protection’ aanvroeg, het grootste bankroet in de historie van de Verenigde Staten. Vorig jaar – op 4 augustus 2011 – begon bij dezelfde VIX-stand de AEX af te glijden van een openingskoers op 316,11 om drie dagen later intraday een niveau van 265,85 aan te raken. De AEX verloor in die vier dagen tijd 50 indexpunten (- 15,9%). Afgaande op de VIX-futures verwachten de handelaren dus storm. Dat u het in elk geval gesignaleerd heeft!

 

 

 

 

ALGEMEEN ADVIES

Bewaar de kalmte, raadpleeg een erkende beleggingsadviseur voor persoonlijk advies (indien nodig) en zorg ervoor dat uw orders eerder zijn ingelegd (ook aan de koopkant…denk aan staffels), omdat uw adviseur straks mogelijk niet bereikbaar is, computers te kampen krijgen met storingen en derhalve achterstanden in de orderverwerkingen ontstaan e.d.

‘Black Monday’ (Zwarte Maandag) 19 oktober 1987 kwam niet helemaal als een verrassing. In de week ervoor stonden de koersen al flink onder druk en vrijdag 16 oktober 1987 zette de vrije val al in. Uit onderzoek zou blijken dat velen in het weekend voor Zwarte Maandag terugblikten op de gebeurtenissen van de voorafgaande week en massaal dezelfde conclusie trokken: maandag verkoop ik alles!

Op vrijdag 18 mei zullen de beurskoersen naar verwachting opnieuw fors onder druk komen. De vraag is of er dit weekend van overheidswege een noodverband uit de kast wordt getrokken. Maar Art Cashin constateert dat de angst al ‘people in the street’ heeft bereikt.

PREVIEW 18 mei 2012

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendovezicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendoverzicht Grondstoffen

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Valutaparen

 

 

 

 

 

 

OVERZICHT TA-MODELPORTEFEUILLE

WIJZIGINGEN / MUTATIES d.d. 18 mei 2012

De positie in de ProShares Short QQQ (= short ETF Nasdaq-100) wordt vanmiddag tegen de openingskoers uitgebreid met 355 stuks (waarna de totale positie uitkomt op 700 stuks).