Historische tuimeling mogelijk !!!

In de laatste minuut van de effectenhandel op Wall Street werd donderdagavond 17 mei 2012 wederom massaal verkocht. Vooral in de laatste twee minuten schoot het handelsvolume omhoog. De ‘Smart Money’ pakt z’n biezen en verlaat het pand. Waar deze uittocht toe gaat leiden is vanzelfsprekend koffiedik kijken, maar Edward Loef herinnert zich zijn 23e verjaardag op 19 oktober 1987 nog heel goed. Op de bank die historische beursdag was er geen aandacht voor de uitgedeelde saucijzenbroodjes, want iedereen keek met ogen zo groot als gebaksbordjes naar de kelderende beurskoersen. Ik weet nog dat een beleggingsadviseur zei dat het beursscherm stuk was. Wat op het scherm stond ‘kon helemaal niet’.

Laat ik er geen misverstand over bestaan…u heeft naar verwachting nog welgeteld een handelsdag over om risicobeperkende maatregelen te nemen tegen het risico van een historische tuimeling. Of deze voorspelling uitkomt doet in het geheel niet terzake. Vraagt u zichzelf af wat u gedaan zou hebben op 14 oktober 1987 als u wist wat er op 19 oktober 1987 zou gebeuren.

Dow Jones Industrial Average in 1987 in aanloop naar de crash (en de Nasdaq-100 bijgewerkt t/m closing vanavond).

 

 

 

 

De CBOE VIX INDEX FUTURES schoten vandaag omhoog naar 26,20 (zie onder), hetgeen op 6 mei 2010 werd doorbroken als gevolg van de ‘flashcrash’, waarbij de Dow Jones Industrial Average in krap 20 minuten tijd bijna 1000 punten verloor (- 9,2%) om in enkele minuten weer te herstellen. Sommige aandelen daalden die dag met tientallen procenten tegelijk. Op 15 september 2008 werd Wall Street (en de rest van de financiele wereld) opgeschrikt met een vergelijkbare doorbraak van deze VIX-grens. Het was de dag waarop Lehman Brothers ‘Chapter 11 bankruptcy protection’ aanvroeg, het grootste bankroet in de historie van de Verenigde Staten. Vorig jaar – op 4 augustus 2011 – begon bij dezelfde VIX-stand de AEX af te glijden van een openingskoers op 316,11 om drie dagen later intraday een niveau van 265,85 aan te raken. De AEX verloor in die vier dagen tijd 50 indexpunten (- 15,9%). Afgaande op de VIX-futures verwachten de handelaren dus storm. Dat u het in elk geval gesignaleerd heeft!

 

 

 

 

ALGEMEEN ADVIES

Bewaar de kalmte, raadpleeg een erkende beleggingsadviseur voor persoonlijk advies (indien nodig) en zorg ervoor dat uw orders eerder zijn ingelegd (ook aan de koopkant…denk aan staffels), omdat uw adviseur straks mogelijk niet bereikbaar is, computers te kampen krijgen met storingen en derhalve achterstanden in de orderverwerkingen ontstaan e.d.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician